A Memphis készülhet a rájátszásra

Vágólapra másolva!
2012.04.19. 11:03
null
Dirk Nowitzki a nagyszünet után belelendült (Fotó: Action Images, archív)
Címkék
Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga szinte minden csapata pályára lépett a legutóbbi játéknapon, 28 gárda küzdött a parketten, és bizony nem várt fordulatok következtek be nem csak egy-egy összecsapáson, de a playoffért folytatott küzdelemben is. Nézzük, mi volt a teljes felállás a hihetetlenül sűrű NBA-éjjelen!

Dallas Mavericks–Houston Rockets 117–110

Óriási tétje volt a texasi rangadónak, hiszen mindkét csapat a playoffért küzd – ennek megfelelően félidőben egál volt az állás. A harmadik negyedben Luis Scola 12 pontjára támaszkodva a Rockets szerzett pár pontos előnyt, ám a Dallas és Dirk Nowitzki előkapta tavalyi rájátszásformáját: számolatlanul hullottak a hárompontosok, a német szupersztár pedig 21 ponttal terhelte meg a gyűrűt az utolsó negyedben, csapata utolsó 10 egységét ő szerezte. A Mavs így szinte biztosan rájátszó, a Rockets viszont kicsúszott a playoff-helyekről.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 35, V. Carter 23, Terry 19, Kidd 12

A Rockets legjobb dobói: Dragic 20, Scola 18, Lee 16, Budinger 14

Boston Celtics–Orlando Magic 102–98

Mivel sem a Ray Allen, Rajon Rondo, Mikaël Pietrus trió nem állt rendelkezésre hazai oldalon, sem pedig a Dwight Howard, Hedo Turkoglu páros nem volt bevethető a vendégeknél, ezért érdekes felállásban néztek farkasszemet egymással a potenciális playoffriválisok.A tét nagyjából az volt, hogy egy esetleges rájátszásbeli csatánál melyikük birtokolja a hazai pálya előnyét, és ezt bizony nem akarta feladni az exbostoni Glen Davis vezette floridai alakulat, mely több nagy rohammal is rá tudott ijeszteni a bostoniakra, de végül a 14 gólpasszos karriercsúccsal jelentkező Paul Pierce döntött, a Celtics pedig így tartalékosan is kulcsfontosságú győzelmet aratott. Davist nem tudták tartani, 27-et termelt centerben, de a 29-et szóró Pierce és a 23-as karriercsúcsát beállító Avery Bradley ezen az estén túllendítette minden nehézségen a Rivers-legénységet.

A Celtics legjobb dobói: Pierce 29, Bradley 23, Bass 21

A Magic legjobb dobói: G. Davis 27, Nelson 21, Redick 13

Washington Wizards–Milwaukee Bucks 121–112

Nem véletlenül lett a nap lúzere a Milwaukee, hiszen a rájátszásba igyekvő Bucks azzal egy időben kapott ki a fővárosban, hogy a fő rivális Sixers diadalmaskodott Clevelandben. A 32 ponttal élete legjobbját beállító Jordan Crawfordot kisebb sérülése sem hátráltatta a dobásoknál, a visszatérő Nené pedig stabilitást adott a kispadnak, ezért a Jennings, Ellis, Gooden, Ilyasova négyes fogat szokásos átlagon felüli produkciója nem ért sokat ezen az estén. Az eleinte előnyben kosarazó wisconsiniaknak esélyük sem volt a végén az egyenlítésre. A Wizards legjobb dobói: Jo. Crawford 32, Seraphin, Nené 14-14


A Bucks legjobb dobói: Ellis 31, Jennings 25, Gooden 21

Cleveland Cavaliers–Philadelphia 76ers 87–103

Visszatért Kyrie Irving a hazaiaknál, de ez most annyit ért a back-to-back meccset játszó clevelandieknek, mint halottnak a csók. A végre igazán motiváltan játszó Sixers a harmadik negyedben 19 pontot szerző, összesen 24 egységig jutó Holiday főszereplésével behúzta a kötelezőt, és ezzel valószínűleg csak érvényesíti azt a playoffjegyet, amelyet tegnap majdnem elvesztett. A 19 pontos, 13 lepattanós, 7 gólpasszt kiosztó Iguodalát is dicséret illeti, hiszen összekapta magát erre a találkozóra a sok betli után.

A Cavaliers legjobb dobói: Samuels, Hudson 15-15, T. Thmpson 12

A 76ers legjobb dobói: Holiday 24, Iguodala 19, Brand, T. Young 12-12


Denver Nuggets–Los Angeles Clippers 98–104

Az első negyed után nem úgy tűnt, hogy itt a Clippersnek lehet keresnivalója: Ty Lawson kiváló játékára alapozva a Nuggets 34–22-re vezetett. A Lob City azonban szép lassan bemelegedett, és a harmadik negyed végére utolérte ellenfelét, hogy aztán a végjátékban Mo Williams lépjen elő: a cserehátvéd 14 pontot rámolt be az utolsó játékrészben. A Nuggets jól teljesített a palánk alatt, de ott bukta el a meccset, ahol a legerősebb: a hátvédsorban és a kispadon.

A Nuggets legjobb dobói: Lawson 24, Harrington 14, 4 játékos 12 ponttal

A Clippers legjobb dobói: Paul 21, Mo Williams 19, C. Butler 14, N. Young 13 Sacramento Kings–San Antonio Spurs 102–127


Az első félidőben tartotta a lépést a Tim Duncant pihentető Spursszel a hazai csapat, Isaiah Thomas és Marcus Thornton is remekül játszott. A második félidőben azonban gyorsan lerendezte a meccset a nyugati listavezető: egyrészt kipontozták az ellenfél centerét, DeMarcus Cousinst, másrészt szétlőtték a hazai gyűrűt. Ki kell emelnünk a Ginóbili, Neal, Splitter hármast a Spursnél: a három csereember 18/22-vel dobott mezőnyből, és 47 ponttal zárt. A San Antonio erejét mutatja, hogy sorozatban 3. este játszott, és mindhárom meccsét megnyerte – illetve ma 10 játékosa ért el legalább 8 pontot.


A Kings legjobb dobói: I. Thomas 21, M. Thornton 20, Cousins 18

A Spurs legjobb dobói: Splitter, Neal 17-17, T. Parker 15

Memphis Grizzlies–New Orleans Hornets 103–91

Újabb fiatal hátvéd nevét jegyeztük meg idén: a 24 éves újonc, Jerome Dyson 24 pontot dobott (14/16 a büntetővonalról!) a New Orleansban – ám ez is kevés volt a playoffba egymás után a második évben bejutó Grizzlies ellen. Egyrészt a többi Hornets-játékos is kissé elbambult az újonc teljesítményét figyelve, másrészt Rudy Gay, Mike Conley és a kispadról érkező Mayo, Randolph páros remek játéka nem csak a nyugati sereghajtónak okozott volna komoly fejtörést. A Memphis a 3. negyedet 37–12-re nyerte, a meccs közel sem volt annyira szoros, mint azt a végeredményből sejteni lehetne.


A Grizzlies legjobb dobói: Gay 26, Conley 20, Mayo 15, Z. Randolph 10

A Hornets legjobb dobói: Dyson 24, Landry, Belinelli 16-16, Jas. Smith 12

New Jersey Nets–New York Knicks 95–104

A Knicks utoljára látogatott New Jerseybe azért, hogy a Nets ellen küzdjön, s ezt a tavaly majdnem a mai riválishoz kerülő Carmelo Anthony egy 33 pontos performansszal ünnepelte (már az első negyed végén 21-nél tartott...). A Deron Williams, Farmar és Lopez nélkül felálló hazaiak a visszatérő Gerald Wallace hathatós segítségével még egyszer felálltak a padlóról a korai nagy hátrány után, de ez csak a szép halálhoz volt elegendő. A Nets legjobb dobói: G. Wallace 21, Gaines 18, G. Green 12

A Knicks legjobb dobói: Anthony 33, T. Chandler 18, JR Smith 15

Portland Trail Blazers–Utah Jazz 91–112

Kikapott a Rockets és a Suns is, így a Jazz győzelmével kettőt előzött, és jelenleg a Utah áll a playoffot jelentő 8. helyen Nyugaton! A Jazz a 2. negyedben nyerte meg a meccset, félidőben majdnem 20 ponttal vezetett a vendéggárda – ahol most kivételesen nem a centerek, hanem a kisemberek (Gordon Hayward, Devin Harris és Alec Burks) vitték a prímet. A túloldalon már elég sok a sérült, másokat pihentetnek – a lehetőséget kapó cseresor most ennyire volt képes.

A Trail Blazers legjobb dobói: W. Matthews 21, Hickson, N. Smith, Babbitt 16-16-16

A Jazz legjobb dobói: D. Harris 27, Hayward 23, Burks 17, Al Jefferson 11

Phoenix Suns–Oklahoma City Thunder 97–109

A Suns ismét kicsúszott a playoff-helyekről, mert a Thunder ellen nagyon fáradtan mozogtak a húzóemberek: Steve Nash mindössze 5 gólpasszt tudott szétosztani, az egész csapat alig 40% felett dobott – miközben a túloldalon Kevin Durant 29 pontját és 11 lepattanóját is elhomályosította James Harden. A Thunder cseréje ismét és nyomatékosan jelezte: idén csak ő kaphatja meg a legjobb 6. embernek járó díjat.


A Suns legjobb dobói: Dudley 21, Frye 13, Nash 12

A Thunder legjobb dobói: Harden 40, Durant 29, Westbrook 15

Golden State Warriors–Los Angeles Lakers 87–99

Kobe Bryant ma még nem állhatott a Lakers rendelkezésére, de nélküle is simán győzött a Bynum, Gasol és World Peace húzta vendégcsapat. A sérülésektől sújtott Warriors a félidőig úgy-ahogy tartotta magát, ám kiemelkedő teljesítmény ekkor sem akadt nála – a 3. negyedben pedig egy nagy rohammal simán eldöntötte a mérkőzést a Lakers. Andrew Bynum 12/14-es mezőnymutatóval zárt, World Peace 9 asszisztot 'adakozott', ám a nap hőse Pau Gasol volt: a spanyol erőcsatár tripla duplát ért el, 22 pontja, 11-11 lepattanója és gólpassza mellett még 3 blokkot is kiosztott.


A Warriors legjobb dobói: K. Thompson 17, J. Tyler 15

A Lakers legjobb dobói: Bynum 31, P. Gasol 22, World Peace 18

Atlanta Hawks–Detroit Pistons 116–84

PLUSZ-MÍNUSZ

A nap hőse: Dirk Nowitzki, aki összesen 35 pontot vállalt a texasi rangadón, csapata utolsó 10 egységét ő szerezte, a negyedik negyedben 21 egységnyit tett a közösbe.

A nap lúzere: A Milwaukee Bucks, amely valószínűleg meg is pecsételte a sorsát erre a szezonra azzal, hogy elbukott Washingtonban a liga egyik legharmatosabb csapatának otthonában.

A Pistons majdnem akkora verést kapott Atlantában, mint amekkora pofont osztott ki 24 órával korábban a Clevelandnek. A Pachulia, Horford centerpáros nélkül felálló Hawks Ivan Johnson újabb kiemelkedő produkciójának (16 pont, 10 lepattanó) és a 17 pontos idénycsúcsot elérő Tracy McGradynek köszönhette, hogy ennyire simán célba ért és tovább tartja az 5. pozíciót, sőt még a Bostonnal szemben a pályelőnyt is, legközelebb éppen a Celtics lesz majd az ellenfelük Joe Johnsonéknak, az erről minden bizonnyal döntő ütközeten.


A Hawks legjobb dobói: McGrady 17, I. Johnson 16,


A Pistons legjobb dobói: Monroe 17, Russell 15, Villanueva 14


Miami Heat–Toronto Raptors 96–72

A Miami nyugodtan leültethette ezen a találkozón is Dwyane Wade-et, ráadásul Chris Bosh is alkalmi szabadságot kapott Spoelstra mestertől, de a Heat ezzel együtt is lemosta a második félidőben az addig tapadó kanadaiakat. James meg sem állt 28 pontig, elsőszámú segédje pedig a 13-at dobó Mike Miller volt. A Calderon, Bayless, Kleiza, Bargnani hiányában nagyon gyenge játékerőt képviselő Torontótól ma ennyire tellett.

A Heat legjobb dobói: L. James 28, M. Miller 13, Haslem 10

A Raptors legjobb dobói: Jam. Johnson 18, A. Anderson 15, DeRozan 12

Charlotte Bobcats–Chicago Bulls 68–100

A bajnokság szégyenfoltja lett a Bobcats, amely úgy kapott ki zsinórban 18. találkozóján, hogy ellenfele a Derrick Rose mellett Luol Denget is pihentető Bulls volt. Nem is a vereség ténye a megbotránkoztató, hanem annak mérete, hiszen 30 százalék alatti mezőnymutatóval elért 68 pont saját közönség előtt annyira kritikán aluli, hogy arra jelzőket sem nagyon találni. A Bulls ma este éppen a Heat ellen dönthet végleg a Keleti konferencia első helyének megszerzéséről.

A Bobcats legjobb dobói: K. Walker 16, D. Brown 14, Henderson 13

A Bulls legjobb dobói: R. Hamilron 22, Noah, Lucas 12-12

NBA TOP 10
NBA
ALAPSZAKASZ, 112. JÁTÉKNAP
Cleveland Cavaliers–Philadelphia 76ers 87–103
Washington Wizards–Milwaukee Bucks 121–112
Charlotte Bobcats–Chicago Bulls 68–100
Atlanta Hawks–Detroit Pistons 116–84
Miami Heat–Toronto Raptors 96–72
New Jersey Nets–New York Knicks 95–104
Boston Celtics–Orlando Magic 102–98
Memphis Grizzlies–New Orleans Hornets 103–91
Dallas Mavericks–Houston Rockets 117–110
Denver Nuggets–Los Angeles Clippers 98–104
Phoenix Suns–Oklahoma City Thunder 97–109
Portland Trail Blazers–Utah Jazz 91–112
Sacramento Kings–San Antonio Spurs 102–127
Golden State Warriors–Los Angeles Lakers 87–99
AZ ÁLLÁS
Keleti főcsoport
1. x–Chicago 62 47 15 75.8 11–1 36–9 6–4 Ny1
2. x–Miami 61 44 17 72.1 9–3 34–10 7–3 Ny4
3. x–Indiana 62 40 22 64.5 7–3 27–17 9–1 Ny6
4. x–Boston 63 37 26 58.7 8–6 30–15 7–3 Ny1
5. x–Atlanta 62 37 25 59.7 11–3 30–16 7–3 Ny2
6. x–Orlando 62 36 26 58.1 7–7 29–18 4–6 V1
7. New York 62 33 29 53.2 8–6 26–19 7–3 Ny2
8. Philadelphia 62 32 30 51.6 6–6 25–19 3–7 Ny1
9. Milwaukee 61 29 32 47.5 7–7 22–21 5–5 V2
10. o–Detroit 62 23 39 37.1 4–10 18–27 4–6 V1
11. o–New Jersey 63 22 41 34.9 5–7 16–29 4–6 V3
12. o–Toronto 63 22 41 34.9 6–8 14–31 4–6 V2
13. o–Cleveland 61 20 41 32.8 3–11 12–33 3–7 V3
14. o–Washington 62 16 46 25.8 4–7 12–32 4–6 Ny2
15. o–Charlotte 61 7 54 11.5 1–12 5–40 0–10 V18
Nyugati főcsoport
1. x–San Antonio 61 45 16 73.8 12–4 31–13 8–2 Ny5
2. x–Oklahoma City 62 45 17 72.6 10–2 32–12 5–5 Ny1
3. x–LA Lakers 63 40 23 63.5 9–4 31–14 7–3 Ny1
4. x–LA Clippers 62 39 23 62.9 7–6 28–18 8–2 Ny5
5. x–Memphis 62 37 25 59.7 7–8 25–22 7–3 Ny2
6. Dallas 63 35 28 55.6 8–5 25–22 5–5 Ny1
7. Denver 62 34 28 54.8 4–7 19–26 6–4 V1
8. Utah 63 33 30 52.4 8–4 23–23 6–4 Ny2
9. Phoenix 62 32 30 51.6 8–5 22–22 6–4 V1
10. Houston 62 32 30 51.6 5–7 21–24 4–6 V5
11. o–Portland 63 28 35 44.4 4–9 20–25 3–7 V4
12. o–Minnesota 63 25 38 39.7 4–8 19–27 0–10 V11
13. o–Golden State 61 22 39 36.1 7–8 15–28 2–8 V6
14. o–Sacramento 62 20 42 32.3 2–10 15–30 2–8 V1
15. o–New Orleans 62 19 43 30.6 2–10 12–32 6–4 V1
A csapatnév után a meccsszám, a győzelmek és a vereségek száma, a százalékos mutató, a divízión, illetve a konferencián belüli mérleg, a legutóbbi tíz mérkőzés mérlege, illetve a győzelmi (Ny)/vereségsorozat (V) hossza szerepel.
x=bejutott a rájtátszásba, o=már nem juthat be a rájátszásba
Az alcsoportok éllovasainak garantált helyük van a főcsoport első négy kiemeltje között.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik