Megvan az első Boston-siker, továbbra is hibátlan a Pacers

GOBDICS TAMÁS, TÓTH ATTILA/KEZDO5.HUGOBDICS TAMÁS, TÓTH ATTILA/KEZDO5.HU
Vágólapra másolva!
2013.11.07. 10:25
null
Az Indiana megállította a Chicagót (Fotó: Reuters)
Az észak–amerikai profi kosárlabda–bajnokság (NBA) mai játéknapján 10 mérkőzést bonyolítottak le. Az Indiana Pacers továbbra is veretlen, ezúttal a gyengélkedő Derrick Rose vezette Chicago Bullst győzték le. A Memphis Grizzliest szülés és sérülések hátráltatták, a Golden State Warriorst pedig Steph Curry újabb bokasérülése. A Clippers Orlandóban égette meg magát, a San Antonio Spurs és a Westbrook-Durant kettős által repített Oklahoma City Thunder viszont újabb győzelmet kaparintott meg. Lássuk a részleteket!

 

Indiana Pacers–Chicago Bulls 97–80

Történelmi kezdés. Az Indiana még soha nem indította 5–0–val a szezont, mióta az NBA–ben van. Legutóbb az 1971–1972–es szezonban tudtak ilyen nyitányt produkálni – még az ABA–ben –, az akkor bajnoki címet ért számukra.

Born Ready végre tényleg kész. A végig nagyon hullámzó meccs negyedik negyedének közepén kettő ponttal állt jobban a vendégcsapat (67–69). Jött azonban Stephenson és Scola – előbbi 9, utóbbi 6 pontot szerzett egy három és fél perc alatt lerendezett 18–4–es futás alkalmával, ami el is döntötte a találkozót. Stephenson tette ezt úgy, hogy eddig a pontig mindössze 1/10 volt mezőnyből.

Totális uralom. Az Indiana mindenben ellenfele fölé kerekedett – simán nyerték a lepattanócsatát (52–40), több blokkjuk volt (7–5), jobban ment a csapatjáték is (21–15 gólpassz), a Bulls támadógépezete pedig ezen az estén is csődöt mondott (35.6 százalék mezőnyből, 33.3 százalék triplából).

Rose továbbra is csak szenved. A Bulls ACL–szakadás után visszatérő irányítója ma 15 mezőnykísérletből szerzett 17 pontot, de öt rádobott hármasából csak egy ment be, ráadásul 2 gólpassz mellett 4 eladott labdája volt, 0 szerzett mellett.

A Pacers legjobb dobói: George 21/6, West 17, Stephenson 15/9.
A Bulls legjobb dobói: Rose 17/3, Deng 17, Hinrich 12/6.

Minnesota Timberwolves–Golden State Warriors 93–106

Barnes visszatért. A Golden State másodéves üdvöskéje, Harrison Barnes újra játékra jelentkezett, és nagyon hatékony bemutatkozáson van túl – kevesebb mint 14 perc alatt 14 pontot szórt, és győztes meccsen léphetett újra pályára.

Klay Thompson a triplakirály? A Warriors legjobbja ezen a napon megint a vajkezű dobóhátvéd volt, aki 30 pontot szórt, közte hat triplát – a szezonban eddig 56százalékkal céloz kintről. A negyedik negyedben hat és fél perc alatt dobott 19 egységet, gyakorlatilag egymaga tartotta látótávolságon kívül a Wolvest.

Erőfölény. A mérkőzés a harmadik negyedben dőlt el, 52–52 után egy 9–0–s vendég sorozattal, innentől kezdve csak a Warriors volt előnyben. JJ Bareának kellett fognia Thompsont, ami fizikai adottságait figyelembe véve nem is sikerülhetett neki, a zónát pedig átdobta az első félidőben kintről 0/8-as mutatóval bíró, végül 8/20-as triplaaránnyal záró Warriors.

Curry megsérült. A Golden State irányítója a harmadik negyedben kapott lábához, amikor Ricky Rubio ráesett. A harmadik felvonást még végigjátszotta a játékmester, a negyedikben azonban nem lépett pályára.

A Timberwolves legjobb dobói: Love 25/3, Martin 23/6, Brewer 18/3.
A Warriors legjobb dobói: Thompson 30/18, Lee 22, Iguodala 20/3.

Oklahoma City Thunder–Dallas Mavericks 107–93

Dallasi rémálom a Thunder ellen. Sorozatban 11. meccsüket vesztették el a texasiak az Oklahoma City ellen, nagyon nem megy Nowitzkiéknek Durantékkel szemben.

Szerepcsere? A Thunder két sztárja, Durant és Westbrook közül ezúttal utóbbi pontosabb volt mezőnyből, 10/20-szal zárta a vonatkozó statisztikát és 22 pontig jutott, míg a 7/16-os mezőnymutatóval 23 egységet szerző Durant ezúttal kiosztott 10 gólpasszt is.

Négy jó perc elég volt. Az első két negyedben szinte végig szoros volt a meccs, a félidő utolsó két percében, illetve a harmadik negyed első két minutumában azonban futott egy 10–0–t a hazai együttes, 12 pontos előnyről pedig már nem engedték vissza a Maverickst.

23 eladott labda is belefért. Az Oklahoma 23, míg a Dallas 21 labdát adott el a találkozón, de mivel a hazaiak megnyerték a pattanócsatát (44–36), 54 százalék fölött dobtak mezőnyből, és ezúttal a triplamutatójuk is elfogadhatóra sikeredett (5/13), így viszonylag könnyedén diadalmaskodtak.

A Thunder legjobb dobói: Durant 23/3, Westbrook 22, Ibaka 17/3.
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 20/3, Crowder 17/9, Marion 17/6.

Charlotte Bobcats–Toronto Raptors 92–90

0–2 és 2–0. A Bobcats 24 órán belül másodszor is nyert (először a Knicks ellen), a Raptors 24 órán belül másodszor is elbukott (először a Heat ellen).

Fura meccs volt. A Bobcats 14 ponttal nyerte az első negyedet, a Raptors ugyanennyivel a másodikat. A második félidőben mégis a hazaiak kontrollálták játékot – egészen az utolsó percekig, amikor a Toronto kihasználta sorozatos hibáikat. A legvégén viszont 2 pontos hátrányban a vendégek nem tudtak faultolni, az óra pedig lepörgött, nyert a Bobcats.

Biztosan McRoberts a megoldás? A Bobcats erőcsatára világéletében egy nagyon hasznos cserejátékos volt, most viszont sorozatosan a kezdőben kap helyet. Ma az ő és Biyombo bénázásain majdnem elment a meccs – miközben a drafton negyedik helyen húzott Cody Zeller alig kap játékidőt.

A Bobcats legjobb dobói: Henderson 23, Kidd–Gilchrist 14, Taylor–McRoberts 13/3–13/3.
A Raptors legjobb dobói: Gay 20, DeRozan 14/6, A. Johnson 13/3.

Orlando Magic–Los Angeles Clippers 98–90

Nik Vucsevics élete meccse. Nem túlzás, hiszen a Magic ifjú montenegrói centere kerek 30 pontot és 21 lepattanót szorgoskodott össze, és a végjátékban is remekelt. Csapata utolsó 12 pontjából 10-et vállalt magára, minden lepattanót leszedett, a végén sorozatban bedobott 6 büntetőt – sőt, még Chris Paul triplakísérletét is betakarta hat másodperccel a vége előtt.

A Clippers ezt ellazázta. Az első félidő után 57–42–re vezetett az Orlando, a 32–15–re megnyert 3. negyed után viszont már a hazatérő JJ Redick által húzott LAC állt előrébb. A negyedik negyedben viszont úgy tűnt, elhitték, hogy megtörték az ellenállást.

E'Twaun Moore a másik hazai hős. A csereirányító a 4. negyed közepén két nagyon fontos triplát dobott be, miközben a túloldalon igencsak besültek a cserék.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 30, Moore 12/6, Oladipo 11/6, Nelson 11/3, Afflalo 11.
A Clippers legjobb dobói: Griffin 23, Paul 18, Redick 17/6.

Philadelphia 76ers–Washington Wizards 102–116

Vissza a valóságba. 3–0-lal nyitotta az évet a 76ers, Carter–Williams újoncként lett a hét játékosa – ez viszont már sorozatban a 2. vereségük volt, ráadásul otthon. A Sixers kispadja ma nagyon gyenge volt, mint ahogy a periméter-védekezésük is: franchise-rekordot jelentő 18 hárompontost termelt be a Wizards, javarészt teljesen üres helyzetekből.

Heten 10 pont felett. A Washington teljes kezdőötöse és két cserejátékos is elérte a 10 pontot, Marcin Gortat dupla-duplázott (19 pont, 12 lepattanó), és a csapatszinten kiosztott 32 assziszt jól mutatja, milyen jól pörgött a Wizards. A 11 eladott labda pedig azt, hogy mennyire koncentráltak voltak, aminek köszönhetően végül megszerezték első sikerüket idén.

A 76ers legjobb dobói: Turner 24/3, Hawes 23/6, Carter–Williams 19/3.
A Wizards legjobb dobói: Wall 24/15, Gortat 19, Beal 17/6.

Boston Celtics–Utah Jazz 97–87

Első. Megtört a jég, és 4 szoros vereség után megvan a Celtics és Brad Stevens vezetőedző első győzelme. Eddig az utolsó negyedekben kaptak ki Jeff Greenék, most azonban semmit nem bíztak a véletlenre: a második félidőben felépített 25 pontos előny már elég volt a végén.

Remeklő kispad. Vitor Faverani alig 6 percet kapott ma a Boston centereként, a helyén Jared Sullinger (12 pont) és az újonc kanadai Kelly Olynyk (14 pont) játszott – kiválóan, melléjük csatlakozott a veterán Gerald Wallace is (9 pont, 9 pattanó).

Irányító nélkül nem megy. A még mindig nyeretlen Jazznél nagyon nem járt a labda, alig 14 gólpassz jött össze vendégoldalon, emellett 1/10-et teljesítettek a triplavonal mögül – mindkettő borzasztóan gyenge mutató.

A Celtics legjobb dobói: Bass 20, Green 18/9, Olynyk 14.
A Jazz legjobb dobói: Hayward 28/3, Kanter 22, Jefferson 13.

San Antonio Spurs–Phoenix Suns 99–96

Back-to-back. A Spurs Denverből, a Suns New Orleansból hozta el a győzelmet alig 24 órával korábban, a fáradtság azonban nem látszott egyik csapaton sem, mindkét gárda közel 50százalékkal dobott.

Danny Green elkezdte a szezont. A Spurs dobóhátvédje az első négy meccsen 14 pontot szerzett – összesen, ma viszont 19-ig jutott 8/11-es mezőnymutatóval, ezen kívül centereket megszégyenítő 4 blokkot osztott ki.

Tony Parker one man show. A Spurs kiválóságát alaposan megizzasztotta Eric Bledsoe levédése, a mérkőzés utolsó 8 percében viszont fordult a kocka: a francia 15 pontot szerzett, és megnyerte a meccset.

A Morris–ikrek továbbra is remekelnek. Markieff 23 pontot és 12 lepattanót, Marcus 11 pontot és 6 pattanót tett a közösbe a Sunsban.

A Spurs legjobb dobói: Parker 20/3, D. Green 19/9, Duncan 17.
A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 23, G. Green 15/9, Plumlee 15.

Memphis Grizzlies–New Orleans Pelicans 84–99

Balszerencsés Grizzlik. Mindössze hét perc játék után elvesztették Zach Randolphot, aki szülő feleségéhez rohant be a kórházba, majd a harmadik negyedben Jerryd Baylesst (jobb térd), aztán az addig 26 pontjával vezérként játszó Mike Conleyt is, akit lekönyököltek. Bayless és Conley valószínűleg játszik a következő találkozón.

Árulkodó statisztikák. A Pelicans 39–29 nyerte a lepattanócsatát, ami a Memphis esetében egyenlő a vereséggel (még Randolph nélkül is). A 18 eladott labda is beszédes, ezeknek köszönhetően több, mint kétszer annyi fastbreak-pontot tudott szerezni a New Orleans. Náluk öten is elérték a tíz pontot, a Grizzliesnél Conleyn kívül csak Gasol.

Davis folytatja. A tavalyi 1/1-es idén bombaformában kezdte a szezont, ezúttal 18 pont, 9 lepattanó, 3 labdaszerzés és 3 blokk került a neve mellé. Ezzel szemben a túloldalon Randolph hiányában sem tudott előlépni Gasol, mindössze 11 pontot és egy lepattanót tett be a közösbe.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 26, Gasol 11, Miller 9/9.
A Pelicans legjobb dobói: Gordon 19/3, Davis 18, Evans 16.

Milwaukee Bucks–Cleveland Cavaliers 109–104

Hiányzókkal is megy. A Bucksból három kezdőjátékos is hiányzott, Sanders, Iljaszova és Knight sem léphetett pályára ilyen-olyan okokból, de a helyettük játszók jól használták ki az adódó lehetőséget.

Szoros végjáték. Már–már biztosnak tűnt a Bucks–győzelem, azonban egy 13–0-s futással 103 91-ről 103–104-re fordított a Cleveland. Az utolsó pontokat azonban a hazaiak tudták megszerezni, így 25 mp-cel a vége előtt Butler hustle kosarával visszavették a vezetést, és nem engedtek több pontot a vendégeknek.

Irving csak majdnem. A Cavs irányítója a 13–0-s rohanásból 10 ponttal vette ki a részét (összesen 29-ig jutott), ám az utolsó pillanatokban két rontott dobásával és eladott labdájával semmissé tette ezt.

Pontosabb hazaiak. A Milwaukee 50százalékkal dobott mezőnyből, 56,5-del a triplavonalon túlról és 92százalék felett a büntetővonalról.

Reddet elbúcsúztatták. Kedden jelentette be visszavonulását a Bucksban 11 szezont eltöltő hátvéd, felállva tapsolta a kilátogató több, mint 14 000 néző.

A Bucks legjobb dobói: Mayo 28/18, Neal 23/12, Pachulia–Henson 14–14.
A Cavaliers legjobb dobói:
Irving 29/12, Waiters 21/3, Miles 14/12.,

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Bobcats
–Toronto Raptors 92–90
Indiana Pacers–Chicago Bulls 97–80
Orlando Magic–Los Angeles Clippers 98–90
Philadelphia 76ers–Washington Wizards 102–116
Boston Celtics–Utah Jazz 97–87
Memphis Grizzlies–New Orleans Pelicans 84–99
Milwaukee Bucks–Cleveland Cavaliers 109–104
Minnesota Timberwolves–Golden State Warriors 93–106
San Antonio Spurs–Phoenix Suns 99–96
Oklahoma City Thunder–Dallas Mavericks 107–93

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik