A rekordok meccsét játszották Oklahoma Cityben

Vágólapra másolva!
2012.03.24. 11:07
null
Love nagyon megszórta a Thundert, de semmit nem ért vele (Fotó: Imago, archív)
Címkék
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) legutóbbi játéknapján fantasztikus mérkőzést és igazi pontzuhatagot hozott a nyugati éllovas Oklahoma és a Minnesota csatája. A Thunder kétszeri hosszabbításban nyert 149–140-re, köszönhetően többek között Russell Westbrook 45 és Kevin Durant 40 pontjának, míg a másik oldalon Kevin Love 51 pontja ezúttal kevésnek bizonyult. Az élcsapatok keleten és nyugaton is győztek: a Miami a Detroit, az Orlando a Cleveland, a San Antonio a címvédő Dallas, a Lakers pedig a Portland ellen.

 

 

Oklahoma City Thunder–MinnesotaTimberwolves 149–140 – kétszeri hosszabbítás után

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban mára virradóra 11 találkozót rendeztek, melyek közül kiemelkedett az Oklahoma City Thunder–MinnesotaTimberwolves derbi, ahol egy olyan show-t kaptak a nézők, amelyet soha nem fognak elfelejteni. Nézzük is, hogy mi történt a nyugati listavezető otthonában!

Szerencséje volt annak, aki láthatta ezt a mérkőzést, melyre egészen biztosan jó ideig emlékezni fog még a liga. Nikola Pekovics, Michael Beasley és Ricky Rubio távollétében már az első félidőben is minden jel arra utalt,hogy Kevin Love-tól valami páratlant látunk ma este, s ez így is lett. A 11-ből 7 triplát értékesítő nagyember összesen 51 pontot szerzett, ami franchise-rekord is, nem csak karriercsúcs,továbbá 14 lepattanót is összeszedett a Timberwolves legjobbja.

A 45 pontos karrierrekorddal előrukkoló Russell Westbrook és a 40 ponttal, valamint 17 lepattanóval záró Kevin Durant viszont nem hagyták, hogy csapatuk újabb vereséget szenvedjen hazai pályán,előbb a rendes játékidő végén dobott Durant egy hatalmas triplát, ami győztes találat lehetett volna, ha Love nem másolja őt és egyenlít ki, ami után jöhetett az első túlóra.

A hosszabbításban már öttel is ment a Minnesota 46 másodperccel a periódus vége előtt, de Love egyszer lépéshibát követett el, ezzel egyenlítési lehetőséghez jutott a Thunder, ezt pedig ki is használta Durant, aki egy távolival megint egalizált. A tripla duplázó Barea (25 pont, 10 lepattanó, 14 gólpassz) már nem talált a gyűrűbe, következhetett az újabb ráadás! Ott már átszaladtak Westbrookék a kicsit elfáradó és mentálisan megtört vendégeken és az idény egyik, ha nem a legnagyobb győzelmét aratták. Az összpontszám természetesen igen nagy idényrekord, olyan pedig még az NBA történelmében egyszer sem történt meg, hogy két csapattárs ugyanazon a meccsen jusson el legalább 40-40 pontig egynél több alkalommal, márpedig a Westbrook, Durant párosnak ez idén már sikerült.

A Thunder legjobb dobói:
Westbrook 45, Durant 40, Harden 25
A Timberwolves legjobb dobói: Love 51, Barea 25, Tolliver 23


San Antonio Spurs–Dallas Mavericks 104–87

PLUSZ-MÍNUSZ

A NAP HŐSE Kevin Durant.40 pont, 17 pattanó, 5 gólpassz, 3 szerzett labda, 52:24 pályán töltött idő, egy meccset a sírból visszahozó tripla és a történelem újraírása.

A NAP LÚZERE Dirk Nowitzki.16 pontja mellé mindössze 2 pattanó és az a 16 egység is 5/21-es mezőnymutatóval sikerült a Spurs elleni rangadón, ezzel csapata ki is kapott. A német csillagtól ennél sokkal több kell az ilyen meccseken.

Tony Parker hiányában igazi irányító nélkül kosarazott ma a Spurs, de ez egyáltalán nem látszott a játékukon: Daniel Green és Ginóbili megosztotta a francia kisember feladatait, erre építve a hazai gárda simán vezetett már a félidőben is. A túloldalon nem igazán volt átütőerő a Dallas játékában, Terry és a center Mahinmi kivételével mindenki mélyen tudása alatt játszott (40 százalék alatt dobtak) – Dirk Nowitzkit az a Boris Diaw fogta meg, aki mindössze két napja a Spurs keretének tagja... Dicséret illeti a San Antonio padjáról induló Stephen Jacksont és Matt Bonnert, akik mindig a legjobbkor adtak lendületet a csapatnak.

A Spurs legjobb dobói:Green 18, Duncan 15, Bonner 14.
A Mavericks legjobb dobói:Terry 18, Nowitzki 16, Kidd 14.


Los Angeles Lakers–Portland Trail Blazers 103–96

A Lakers már az első negyed végén (Bryant, Bynum és az először kezdő Sessions révén) 12 pontos előnyben volt – a Portland azonban igazi mumushoz méltóan nem adta fel, és tapadt a Lakersre: Aldridge már félidőben 21 pontnál járt, és a villámigazolás, JJ Hickson is remekül termelt. A harmadik negyedben utol is érte ellenfelét a Blazers, ám előzni nem tudott annak ellenére, hogy a Lakers az utolsó négy percben nem talált be. Noha Kobe Bryant nagyon csendes volt, ezt a luxust ez ellen a Lakers ellen nem lehet megengedni: Sessions az utolsó játékrészben 7 pontja mellett 6 gólpasszt is kiosztott, erre támaszkodva a hazaiak ha nehezen is, de behúzták a kötelezőt.

A Lakers legjobb pontszerzői:Bynum 28, Sessions 20, Bryant 18.
A Trail Blazers legjobb pontszerzői:Aldridge 29,Matthews 16, Hickson 14.



Philadelphia 76ers–Boston Celtics 99–86

Az Atlanti Csoport rangadóján a divízióelsőség volt a tét, a Celtics hosszú idő után beérhette volna a lokális riválist, amennyiben kitart az a lendületes és eredményes játék, amivel 24 órával korábban Milwaukee-ban nyertek Doc Rivers fiai. Ám itt csak másfél negyeden keresztül mutatta ezt az arcát a Ray Allen nélkül érkező Boston, melyet Rajon Rondo 17 gólpasszal irányított, majd az idény egyik legijesztőbb jelenete után teljesen megtört és simán kiengedte a kezéből ezt a meccset. Piétrus egy betörés után a hátára érkezett és nagyon rossz állapotban vitték be a helyi kórházban (gerinc-, illetve nyakmerevítőben, hordágyon), még Doug Collins, az ellenfél edzője is elmondatott egy imát a játékosaival, s csak hosszú szünet után folytatódott a csata. A fordulás után 37–17-es harmadik etappal fordított a Sixers, onnantól pedig nem volt visszaút a láthatóan megtört vendégeknek, így a Philadelphia megerősítette első helyét a csoportban.

A 76ers legjobb dobói:Brand 20, L. Williams 19, Holiday 15
A Celtics legjobb dobói:Garnett, Pierce 20-20, Bass 18

 

Indiana Pacers–Phoenix Suns 111–113

Nagy meccset nyert a legutóbb kettőt vesztő Suns is, ehhez kellett három extra egyéni teljesítmény, no meg az arizonaiak nagyon feljavuló csapatjátéka is. Nash 12 pontos, 17 gólpasszos performanszt hozott, de a meccs embere a 23-at szóró, 8 lepattanót szerző Marcin Gortat volt, Grant Hill pedig 22 egységével követte a centert. A 28-ig jutó Granger húzta Indiana nem igazán tudta kontrollálni az eseményeket, Frank Vogel edző is kiállíttatta magát az záró etap derekán, Paul George pedig az utolsó pillanatban szándékosan hagyta ki második büntetőjét és meg is szerzete a támadólepattanót, de a ziccer már nem volt jó tőle, így nyert a Suns és újra 50 százalékon áll.

A Pacers legjobb dobói:Granger 28, Hibbert 19, George 15
A Suns legjobb dobói:Gortat 23, Gr. Hill 22, Nash 12

 

Toronto Raptors–New York Knicks 96–79

Első meccsét vesztette el a Knicks, mióta Mike Woodson vette át az irányítást a csapat felett, igazából egy percig sem volt igazán esélye Linéknek Torontóban a 30 pontos idénycsúcsot elérő DeRozan vezette Raptors otthonában. A kanadaiaknak tényleg könnyebben összejönnek a győzelmek, ha José Calderón irányít, és nem a jelenleg sérült Jerryd Bayless, aki inkább pontszerző, ráadásul Andrea Bargnani is összeszedte magát (21 pont, 7 lepattanó). Forbes a padról beállva jutott el 19 egységig, a Knicks kulcsembereit pedig mind kikapcsolták, egyedül az 5 triplát beverő Steve Novak volt igazán jó a vendégek oldalán. A torontói öröm viszont nem lehetett felhőtlen, a hatalmas formában pattogtató DeMar DeRozan ugyanis megsérült a záró játékrészben.

A Raptors legjobb dobói:DeRozan 30, Bargnani 21, Forbes 19
A Knicks legjobb dobói:Stoudemire 17, Novak 15, Anthony 12

 

Charlotte Bobcats–Milwaukee Bucks 92–112

A Milwaukee a tegnapi Boston elleni botlás után tovább robog, most a Bobcats otthonában diadalmaskodtak nagyon magabiztosan Scott Skiles tanítványai. Egyénileg megint nem volt senki sem extra a vendégeknél, bár a második sorból érkező Mbah a Moute 20 pontja ritkaságszámba megy. Mivel rajta kívül még öt Bucks-játékos ért el két számjegyű dobóteljesítményt, Gooden pedig dupla duplázott (14 pont, 12 lepattanó), így a hazaiaknak az egy szem Gerald Hendersonnal (29 pont, 19-ből 13 mezőnyből, 6 lepattanó) nem sok sansza lehetett ezen az estén.

A Bobcats legjobb dobói:Henderson 29, D. Brown, K. Walker 13-13
A Bucks legjobb dobói:Mbah a Moute 20, Dunleavy, Ilyasova 15-15

 

Utah Jazz–Denver Nuggets 121–102

Remek születésnapi ajándékot kapott Gordon Hayward, hiszen csapata, a Jazz sorozatban hatodik győzelmét aratta, amivel már a 7. helyen állnak Nyugaton! Haywarddal együtt hét (!) játékos érte el a 10 pontot, a center Al Jefferson ismét foghatatlan volt. A Nuggets McGee és Faried, a két új nagyember vezetésével egészen a 2. negyed végéig tartotta a döntetlent, ám ekkor pillanatok alatt 10 pontot rakott közé a Jazz, amit gyorsan megdupláztak a 3. negyed elején – innen nem volt visszaút a Denvernek, ahol Afflalo egy kirívóan csúnya szabálytalansággal (szándékos ütés) ki is állíttatta magát, ami miatt egymeccses eltiltás vár rá.

A Jazz legjobb dobói:Jefferson 23, Burks-Hayward 15-15.
A Nuggets legjobb dobói:Harrington 20, Faried 16, Afflalo-Miller 14-14.

 

Detroit Pistons–Miami Heat 73–88

Rodney Stuckey sérült, Greg Monroe formán kívül volt – a Heatnek nem volt nehéz dolga Detroitban, Jamesék már a félidőben 26 ponttal vezettek, a 2. félidőben már csak lopták az időt. A nagy hármas mellett a kispad is jó teljesítményt nyújtott, elsősorban védekezésben. A túloldalon is volt ok az örömre: Brandon Knight nem csak a csapatrekordot, hanem az újoncrekordot is megdöntötte a bedobott triplák számában (73-nál jár) – ehhez alig több, mint 40 meccsre volt szüksége!

A Pistons legjobb dobói:Knight 18, Prince 11, Gordon 10.
A Heat legjobb dobói:Wade 24, James 17, Bosh 15.

 

Atlanta Hawks–New Jersey Nets 93–84

Egészen a negyedik negyed kezdetéig a levegőben lógott a meglepetés, a Nets Deron Williams játékára és a triplákra építve nem csak tartotta magát, de vezetett is – ám ekkor Josh Smith és a sérülésből visszatérő Marvin Williams megrázta magát, vezetésükkel a Hawks ha nehezen is, de behúzta a kötelezőt.

A Hawks legjobb dobói:Smith 30, Teague 17, Johnson 16.
A Nets legjobb dobói:D. Williams 20, Humphries 17, Morrow 11.

 

Orlando Magic–Cleveland Cavaliers 93–80

Gyorsan nyomatékosította a Magic, hogy itt nem lesz sok esélye a vendégeknek, szinte a teljes kezdő remekelt, és 55-40-re vezetett az Orlando a szünetben. Gyorsan meglett a közte 20 is, ám ekkor megrázta magát a Cleveland, Irving és a rutinos Parker, Jamison kettős vezetésével 7 pontra is feljött – ám ekkor ismét jöttek a mágikus triplák, amivel percek alatt visszakúszott 20 pont fölé a különbség, a Magic simán hozta a kötelezőt.

A Magic legjobb dobói:Anderson 17, Howard 16, Türkoglu 15.
A Cavaliers legjobb dobói:Jamison 16, Thompson 15, Irving 13.

NBA
ALAPSZAKASZ, 86. JÁTÉKNAP
Indiana Pacers–Phoenix Suns 111–113
Orlando Magic–Cleveland Cavaliers 93–80
Toronto Raptors–New York Knicks 96–79
Charlotte Bobcats–Milwaukee Bucks 92–112
Atlanta Hawks–New Jersey Nets 93–84
Detroit Pistons–Miami Heat 73–88
Philadelphia 76ers–Boston Celtics 99–86
Oklahoma City Thunder–Minnesota Timberwolves 149–140 – kétszeri hosszabbítás után
San Antonio Spurs–Dallas Mavericks 104–87
Los Angeles Lakers–Portland Trail Blazers 103–96
Utah Jazz–Denver Nuggets 121–102
AZ ÁLLÁS
KELETI FŐCSOPORT
1. Chicago 49 39 10 79.6 9–1 28–7 8–2 Ny3
2. Miami 46 35 11 76.1 8–3 27–6 7–3 Ny4
3. Orlando 49 31 18 63.3 7–5 24–12 6–4 Ny2
4. Philadelphia 48 27 21 56.3 4–3 20–11 5–5 Ny1
5. Indiana 46 27 19 58.7 3–3 17–15 4–6 V1
6. Atlanta 48 28 20 58.3 7–3 22–11 5–5 Ny2
7. Boston 47 25 22 53.2 6–4 20–12 5–5 V1
8. New York 48 23 25 47.9 6–6 16–15 5–5 V1
9. Milwaukee 47 22 25 46.8 4–5 16–16 8–2 Ny1
10. Cleveland 45 17 28 37.8 3–5 9–22 4–6 V2
11. Detroit 47 16 31 34.0 2–7 11–19 4–6 V4
12. Toronto 48 16 32 33.3 4–7 9–23 4–6 Ny1
13. New Jersey 49 15 34 30.6 4–4 11–25 3–7 V5
14. Washington 46 11 35 23.9 2–6 7–21 3–7 V1
15. Charlotte 45 7 38 15.6 1–8 5–27 3–7 V2
NYUGATI FŐCSOPORT
1. Oklahoma City 48 36 12 75.0 8–2 27–9 6–4 Ny2
2. San Antonio 45 31 14 68.9 9–4 21–11 7–3 Ny2
3. LA Lakers 48 30 18 62.5 5–3 22–9 7–3 Ny2
4. Memphis 45 25 20 55.6 5–4 15–17 5–5 V2
5. LA Clippers 47 26 21 55.3 3–5 15–16 4–6 V3
6. Dallas 49 27 22 55.1 4–4 18–17 5–5 V2
7. Utah 48 26 22 54.2 6–4 17–17 7–3 Ny6
8. Houston 48 26 22 54.2 4–4 16–17 5–5 Ny2
9. Denver 48 26 22 54.2 3–6 14–21 5–5 V1
10. Phoenix 48 24 24 50.0 6–4 15–16 7–3 Ny1
11. Minnesota 49 23 26 46.9 3–5 18–17 3–7 V2
12. Portland 48 22 26 45.8 3–6 15–17 3–7 V1
13. Golden State 45 19 26 42.2 6–4 12–16 4–6 V1
14. Sacramento 47 17 30 36.2 2–6 12–19 5–5 V1
15. New Orleans 47 12 35 25.5 1–7 6–24 3–7 Ny1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik