Duncan átírta a történelemkönyvet, lehagyta az Admirálist

Vágólapra másolva!
2010.11.20. 08:42
null
Egy klubrekorder magyaráz: Tim Duncan osztogat tanácsokat Jeffersonnak és Parkernek (Fotó: Reuters)
Hiába hiányzott Kevin Durant, az NBA jelenlegi legjobb dobója és egyik szárnysegédje, Jeff Green, az Oklahoma City Thunder Russell Westbrook vezetésével nagy meglepetésre győzni tudott Bostonban az NBA alapszakaszának 24. játéknapján. Tim Duncan átírta a San Antonio krónikáskönyvét: a texasiak klasszisa megdöntötte David Robinson klubrekordját, és 20 796 ponttal a franchise történetének legponterősebb játékosa lett – ráadásul a Spurs nyert is.

Egy büntetővel szárnyalta túl David Robinsont Tim Duncan – az Ikertornyok „egyik fele" megelőzte a másikat a San Antonio Spurs örökranglistáján. Duncan a Utah elleni 94–82-es győzelem – és a 19 pontja – után már 20 797-nél tart, héttel megelőzve ezzel a legendás Admirálist.

„Nagyon örülök neki, hogy megdöntötte a csúcsot. Ő volt a kulcsa a bajnokcsapatainknak, és így van rendjén, hogy ő a klubrekorder pontok és játszott meccsek tekintetében is" – nyilatkozta Gregg Popovich, a texasiak vezetőedzője.

A Jazz elleni találkozóval Duncan ugyanis még egy kategóriában lehagyta Robinsont: immár a 988. mérkőzését játszotta a Spurs mezében, maga mögé utasítva a centert.

„Ezt majd egy kicsit az orra alá dörgölöm Davidnek. Mellette tanultam a karrierem elején, és hosszú pályafutásom lett, nagyszerű érzés" – mondta Duncan.

A Spurs az ő dupla dupláján kívül a magánéleti viharok közepette is jól teljesítő Tony Parker 24 pontjának köszönhette még a sikert.

Bostonban sima Celtics-diadalt várt a közönség, hisz az Oklahoma City Thunder eleve gyengébb játékerőt képvisel, ráadásul nélkülözte legjobb dobóját, Kevin Durantet és a fiatal klasszis egyik segítőjét, Jeff Greent is. Ehhez képest Russell Westbrook a hátára vette csapatát, 31 pontot dobott, és ezzel a Thunder 83–74-re ellépett.

A Celtics ekkor megszigorította a védekezését, így a vendégek képtelenek voltak betalálni, és a bostoniak egy pontra felzárkóztak 1:16-tal a vége előtt. Ray Allen ekkor elhibázott egy triplát, Westbrook viszont bedobott két büntetőt, és miután Delonte West is hibázott kintről, az Oklahoma City már meg tudta tartani az előnyét. Igen nagy meglepetés!

A Bostont nem segítette, hogy két kiválósága is gyenge napot zárt: Kevin Garnett lepattanóban (2!), Rajon Rondo asszisztban (7) állított be negatív egyéni idénycsúcsot.

A nagyok közül győzött a Miami és a Los Angeles Lakers is. LeBron James 32 pontot, Chris Bosh 22 pontot és 14 lepattanót tett be a közösbe, és a Heat úgy is nyert a Bobcats ellen, hogy Dwyane Wade betegen (és gyengén) kosarazott. A floridaiak 21 ponttal is vezettek, ehhez képest a Charlotte izgalmassá tette a végjátékot.

A Lakersnek semmi gondja nem volt a Minnesotával, Kobe Bryant 23 pontot dobott, Matt Barnes – hibátlan dobóteljesítménnyel! – 24-et, Lamar Odom (11 pont, 8 lepattanó, 7 assziszt) pedig sokoldalú játékával tűnt ki.

Mivel a Timberwolves (és a liga) legjobb lepattanózója, Kevin Love pocsék meccset zárt, Darko Milicsicsnek kellett villognia: a Győzelmi Szivar egyéni rekordok sorát döntötte meg 23 ponttal, 16 lepattanóval és 6 blokkal!

A jó formában levő Chicago Bulls 88–83-ra megverte a Dallast, pedig a harmadik negyedben még 12 pontos hátrányban volt a Mavs ellen. Derrick Rose 22 pontot dobott, Taj Gibson 17 pontos, 18 lepattanós erős dupla duplát mutatott be, de Joakim Noah (10, 17) sem maradt el sokkal mögöttük. Dirk Nowitzki idénycsúcsot jelentő 36 pontot dobott a Dallasból, ám a német sztár semmi segítséget nem kapott, rajta kívül csak Caron Butler jutott tíz pont fölé a csapatból.

Szintén szezonbeli csúccsal zárt David West a New Orleans Hornetsből (34 pont), nyert is a csapata, bár a pocsékul kezdő Cleveland Cavaliers feljött a hajrára. Három pont döntött Washingtonban, méghozzá a Wizards javára a Grizzlies ellen, Gilbert Arenas és Kirk Hinrich összesen 46 pontot szerzett. A Memphis sorozatban ötödször kapott ki.

A Torontót Andrea Bargnani és Linas Kleiza vezette győzelemre a bukdácsoló Houston ellen, a New York pedig pontgazdag meccset nyert meg Oaklandben. A Knicks két vezére Raymond Felton (35 pontos karriercsúcs, 11 assziszt) és Amare Stoudemire (26 pont, 11 lepattanó) volt, míg az első hazai vereségét elszenvedő Warriorsban kevésnek bizonyult Monta Ellis 40 és Stephen Curry 29 pontja.

A Philadelphia öt vereség után győzött ismét, az áldozat a Milwaukee – Andre Iguodala még mindig sérült, így nem tudja segíteni a 76erst –, a Sacramento Kings pedig hat vesztes találkozó után aratott újra sikert, a New Jersey Nets ellen.

 NBA
ALAPSZAKASZ, 24. JÁTÉKNAP  
Utah Jazz–San Antonio Spurs  82–94
Miami Heat–Charlotte Bobcats  95–87
Dallas Mavericks–Chicago Bulls  83–88
Toronto Raptors–Houston Rockets  106–96
Minnesota Timberwolves–Los Angeles Lakers  95–112
Sacramento Kings–New Jersey Nets  86–81
Philadelphia 76ers–Milwaukee Bucks  90–79
Boston Celtics–Oklahoma City Thunder  84–89
Washington Wizards–Memphis Grizzlies  89–86
Golden State Warriors–New York Knicks  119–125
New Orleans Hornets–Cleveland Cavaliers  108–101

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik