Egy sorozat megszakadt, egy tovább él a Thunder-Spurs után

TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)TÓTH ATTILA (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.04.04. 09:34
null
Durant egy meccsre van Jordan rekordjától (Fotó: Reuters)
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) mai játéknapján két összecsapást, két rangadót rendeztek. A Spurs beáldozta sorozatbeli 20. győzelmét, viszont nem erőltette túl veterán sztárjait, míg a túloldalon Kevin Durant tovább üldözi Michael Jordan rekordját – a Thunder ásza egy meccsre van a legendától. A nap másik mérkőzésén a Dallas veterán húzóemberei segítségével meglepő, de megérdemelt sikert aratott a Clippers otthonában, akiknél hiába szállított egyik legjobbjuk tripla duplát.

Oklahoma City Thunder–San Antonio Spurs 106–94

Egy sorozat tovább él. Kevin Durant 28 pontig jutott ma, sorozatban 39. alkalommal ért el legalább 25 pontot, vagyis mindössze egyetlen meccsre van Michael Jordan 40-es rekordjától. Mellette Russell Westbrook is remekelt, 27 pontja és 6 gólpassza mellett 4 labdalopással vétette észre magát. Serge Ibaka dupla dupláját (11 pont, 12 pattanó, 3 blokk), Reggie Jackson kiváló dobóformáját (14 pont, 6/8 mezőnyből), illetve a veterán Caron Butler védőmunkáját (5 labdaszerzés) érdemes megemlíteni hazai oldalon.

Egy sorozat megszakadt. Zsinórban 19 győzelem után véget ért a Spurs történetének leghosszabb sikerszériája. Gregg Popovich ismét tudatosította, hogy nem hatják meg a történelmi magasságok, a back-to-back játszó San Antonióban Manu Ginóbilit pihentette, Tony Parker 26, Tim Duncan 29 perc alatt kapott – és nem léptek pályára a negyedik játékrészben. A harmadik negyedben a Thunder 68 százalékkal tüzelt és 9 pontos előnyre tett szert, majd a negyedik elején a Spurs cseréi nem tudtak közelebb kerülni az ellenfélhez – Popovich pedig a padon felejtette húzóembereit.

A Spursnek így sem lesz gondja. Már szinte biztos, hogy a keleti nagyágyúknál (Heat, Pacers) jobb mérleggel zárnak Duncanék, és hat meccsel az alapszakasz vége előtt két vereséggel számlálnak kevesebbet, mint a nyugati második Thunder, Ha valami csoda nem történik, akkor a texasiaké lesz a legjobb mérleg és a garantált hazai pálya az egész playoffban. Arra azonban figyelniük kell, hogy ne azonos mérleggel zárjanak az OKC-vel, ugyanis Duranték 4–0-val zártak ellenük idén, vagyis egymás elleni eredményben jobbak.

A Thunder legjobb dobói: Durant 28, Westbrook 27/3, Jackson 14/6.
A Spurs legjobb dobói: Mills 21/15, Leonard 17/3, Duncan 17.

Los Angeles Clippers–Dallas Mavericks 107–113

Nagy győzelem a Dallastól. Az utóbbi időben alaposan bukdácsoltak Nowitzkiék, egy hete éppen a Clipperstől kaptak ki hazai pályán, ennek köszönhetően továbbra is kétséges a rájátszásba jutásuk. Ma viszont nagyon odatették magukat a veteránok: Nowitzki dupla duplázott (26 pont, 11 pattanó), Vince Carter 16 pontig, Calderon 19-ig jutott – és a trió beszórt 11 (!) triplát. Monta Ellis és Devin Harris szépen dolgozott alá a dobóknak, ketten összesen 16 gólpasszt osztottak szét. A Mavs a negyedik negyed közepén alapozta meg a sikert egy 10–0-s futással, ahonnan még visszajött a Clippers, a végén viszont Nowitzki és még egy veterán, Shawn Marion hibátlanul büntetőzött.

Hiába a tripla dupla. Blake Griffin statisztikai bravúrral segítette csapatát (25 pont, 10 pattanó, 11 gólpassz), viszont elég sok dobást rontott (9/23) – ugyanis 5 alkalommal blokkolták le a kísérletét. Mellette némileg meglepő módon DeAndre Jordan villogott, 21 pontig jutott 75 százalékos hatékonysággal, mellé 15 pattanót, valamint 2-2 blokkot és labdaszerzést pakolt. A hátvédek is szépen játszottak, talán néhány kihagyott tripla miatt lehetett hiányérzetük - viszont a periméter-védekezésük (14 hármast dobott a Mavs) és a kispad ma nagyon gyenge volt. A sérült Jamal Crawford és Danny Granger nélkül a sérülésből visszatérő JJ Redick jutott sok dobáshoz, de nem volt túl jó, mellette Glen Davis 4 pontig, a pontokban általában erős Jared Dudley pedig mindössze 4 rádobásig jutott, eredmény nélkül.

A Mavs most éppen hetedik. Mivel egy meccsel többet játszottak (és nyertek) a Grizzlies, Suns duónál, így most ők állnak a legjobban a különversenyben, de nekik még hat, ellenfeleiknek hét meccsük van hátra – ennek a három csapatnak már most playoff van olyan értelemben, hogy lehetőleg minden mérkőzést meg kell(ene) nyerniük.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 25, Collison 22/6, Jordan 21.
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 26/12, Calderon 19/9, Carter 16/12.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik