Nem Bronxban, Bostonban bombáznak

Vágólapra másolva!
2011.03.31. 18:14
null
Kevin Youkilis és a Boston az előző idényben lecsúszott a rájátszásról, ezúttal viszont <br />a legnagyobb esélyes a bajnoki címre (Fotó: Reuters)
Címkék
Csütörtök este hét órakor a New York Yankees–Detroit Tigers és a Washington Nationals–Atlanta Braves mérkőzéssel elkezdődik az amerikai baseball-liga, az MLB 2011-es idénye. A jóslatok szerint a végén majd a Boston Red Sox örülhet, de az is lehet, hogy a sportág fanatikusai is, hiszen ha az NFL-ben marad a lockout, újra a baseball lehet Amerika első számú sportága.

A yahoo.com internetes oldal erősorrendjét (power ranking) a Boston Red Sox vezeti. Az ESPN amerikai sportcsatorna weboldalának 45 szakértője közül 33 a Boston Red Sox győzelmét várja a World Seriesben (és további kilenc tippeli nagydöntősnek az együttest), a liga hivatalos oldalán pedig 15-ből 12-en a bostoniakat koronáznák meg. De ha eltekintünk az érzelmektől, az AccuScore program a statisztikák és a körülmények figyelembe vételével szimulációban lejátszotta az egész alapszakaszt, és az Amerikai főcsoportot (AL, American League) a Boston Red Sox nyerte meg.

Avagy: ennyire egyértelmű szezon elé nézne a talán legkiegyenlítettebb amerikai major sport, a baseball, amelyben a tavalyi alapszakaszban a legjobb mutatójú Philadelphia Phillies is csak 59.9 százalékos győzelmi aránnyal (97 győzelem, 65 vereség) zárt?

Kétségtelen, hogy az elmúlt évtized egyik legsikeresebb csapata (rajta kívül csak az ősi rivális – nem mellesleg a Bronxi Bombázók „művésznévre" hallgató – New York Yankees nyert két World Seriest a kétezres években) kiválóan erősített, hiszen két „ütőgépet", Carl Crawfordot és Adrián Gonzálezt szerződtetett a télen.

A Red Sox ütősora eddig sem volt rossz (benne személyes kedvencünkkel, Kevin Youkilisszel, aki fizimiskája mellett az ütésekre való szertartásos felkészülésével is felhívja magára a figyelmet), ha pedig a dobók közül Jon Lester mellett Macuzaka Dajszuke, Josh Beckett, Clay Buchholz és John Lackey is megembereli magát (ilyen ötös dobórotációja talán csak a másik főcsoport legacélosabb gárdájának, a Philadelphia Philliesnek van, méghozzá a Roy Halladay, Cliff Lee, Cole Hamels, Roy Oswalt, Joe Blanton kvintett), a playoffba jutás nem lehet gond a Bostonnak. Sőt, talán a World Series sem, elvégre a rájátszásban adott esetben már hármas rotációval is célba lehet érni.

A Red Sox fő gondja az lehet, hogy már a saját csoportjában is két potenciális, legalább 87 győzelemre (tavaly összesen hat együttes jutott el eddig az AL-ben) taksált gárda, a Yankees és a Tampa Bay Rays szerepel. A hármasból legfeljebb kettő lehet ott a playoffban, hiszen főcsoportonként a három csoportgyőztes mellett mindössze egy wild card-csapat indulhat el a World Series felé.

A Nemzeti főcsoportban (NL) talán tisztább a kép, a dobók miatt már említett Philadelphia mellett józan ésszel csak a címvédő San Francisco Giants, valamint az Atlanta Braves és a Milwaukee Brewers pályázhat a nagybajnoki címre. A Gianst esélyeit rontja, hogy az NL-csapatok közül legutóbb a Cincinnati Reds tudta megvédeni a címét, még 1976-ban.

Azóta sehol senki. Igaz, egyikük sem hajthatott olyan jó eséllyel az újrázásra, mint a San Francisco, amely nagyjából együtt tartotta tavalyi keretét. Ráadásul a Friscónak olyan könnyű riválisa is lesz a főcsoportban, mint a Pittsburgh Pirates, amely borítékolhatóan elkönyveli 19. negatív mérlegű (ötven százalék alatti) szezonját. Ha mással nem, ezzel biztosan új rekordot ír a 2011-es MLB-évad.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik