Parádés idénynyitó Knicks-győzelemmel

Vágólapra másolva!
2011.12.25. 21:11
Címkék
A New York Knicks hazai pályán 106–104-re nyert a Boston Celtics ellen az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 2011–2012-es idényének nyitó mérkőzésén. A második negyedben 17 pontos hátrányban is lévő Boston a záró játékrész elején már tíz ponttal vezetett, ám végül a mezőny legjobbja, Carmelo Anthony döntött, a hazaiak javára.  A játéknap második mérkőzésén a Miami 11 ponttal nyert Dallasban úgy, hogy 35 pontos előnye is volt már. A Chicago Bulls az utolsó percekben mínusz tizenegyről fordítva nyert 88–87-re a Los Angeles vendégeként.

Rajon Rondo (labdával) hiába repkedett ezúttal is eredményesen, a végén a New York-iak örülhettek 
(Fotó:  Reuters)
Rajon Rondo (labdával) hiába repkedett ezúttal is eredményesen, a végén a New York-iak örülhettek (Fotó: Reuters)
Rajon Rondo (labdával) hiába repkedett ezúttal is eredményesen, a végén a New York-iak örülhettek
(Fotó: Reuters)
Rajon Rondo (labdával) hiába repkedett ezúttal is eredményesen, a végén a New York-iak örülhettek 
(Fotó:  Reuters)
Rajon Rondo (labdával) hiába repkedett ezúttal is eredményesen, a végén a New York-iak örülhettek (Fotó: Reuters)

NEW YORK KNICKS–BOSTON CELTICS 106–104

A Celtics-szurkolók rossz hírt kaptak a meccs előtt, Paul Pierce ugyanis saroksérülése miatt nem tudta vállalni a játékot, bár a másik oldalon sem volt mindenki egészséges: Mike Bibby a fájós háta miatt nem szállt be.

Villamrajtot vett a New York, amely az első negyedben dobásban és lepattanózásban is ellenfele fölé nőtt, és 34–23-as előnyt épített magának. A Mike D’Antoni csapataira jellemző rohanós, támadójátékra építő kosárlabda a második játékrészben is meghozta eredményét, a Knicks 17 ponttal is vezetett már (49–32). A vendégek ezt követően valamelyest összekapták magukat, de a nagyszünetben még így is egy tízes volt a két gárda között (62–52).

A nagy fordulat a harmadik 12 percben következett be, amikor a Celtics egy 22–2-es szériával átvette a vezetést. A zöld-fehéreknél Rajon Rondo (31 pont, 13 assziszt) mellett Brandon Bass (20 pont, 11 lepattanó) vitte a prímet, de Ray Allen is fontos kosarakat szerzett.

A záró negyed elején ismét megvolt a közte tíz, de ekkor már a Boston javára. Persze ezzel még korántsem dőlt el a mérkőzés, a New York-iak percei következtek, Toney Douglas és Carmelo Anthony is bevágott gyorsan egymás után egy triplát (a hazaiak 9/20-as, a vendégek 2/5-ös mutatóval zártak a hárompontos vonalon túlról), utóbbi után már 100–100-at mutatott az eredményjelző. Három és fél perc volt hátra.

A New York utolsó támadását a meccs legeredményesebb játékosának bizonyuló Anthony (37 pont) két hibátlan büntetője zárta, ezzel a hazaiak 106–104-re vezettek 16 másodperccel a vége előtt.

A Bostonnak több lehetősége is volt a győzelem vagy legalább a hosszabbítás kiharcolására, ám előbb Marquis Daniels tripla-, majd Kevin Garnett duplakísérlete szédült le a gyűrűről, így a Knicks nyert két ponttal. Soha rosszabb idénynyitót!

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

DALLAS MAVERICKS–MIAMI HEAT 94–105

Az már az első negyedben nyilvánvalóvá vált, hogy ez a Dallas még nagyon nincs egyben, a holtidényben nagy változáson keresztülment címvédőt állva hagyta a Miami, amely viszont elképesztő hatékonysággal játszott.

A vendégek az első negyedben majdnem kétszer annyi pontot szereztek, mint a texasiak (17–32), a különbség pedig a folytatásban tovább nőtt. Chris Bosh messze elmaradt legjobbjától (24 perc alatt 4 pont és 7 lepattanó jött össze neki), LeBron James (37 pont, 10 lepattanó) és Dwyane Wade (26 pont, 8 lepattanó) viszont maximálisan hozta magát, főleg előbbi volt elemében.

A harmadik negyedben már kezdett kínossá válni a találkozó alakulása a Dallas számára, 78–43-ra is vezetett már ugyanis a Miami, amelyben Udonis Haslem (9 pont, 14 lepattanó) is rendkívül hasznosan játszott.

A Miami sztárjai a hajrában már a padról figyelhették az eseményeket
A Miami sztárjai a hajrában már a padról figyelhették az eseményeket

A kiütéses vendégsiker végül elmaradt, az utolsó negyedet ugyanis 29–8-ra nyerte a Mavs, többek között Jason Terry tripláinak köszönhetően, no meg nagy mértékben annak, hogy a Heat visszavett a tempóból. Dirk Nowitzki 21 ponttal zárt a bajnokcsapatban.

LOS ANGELES LAKERS–CHICAGO BULLS 87–88

A papírforma chicagói sikert ígért, és bár ez megvalósult, korántsem olyan körülmények között, mint arra számítani lehetett. A sokak által féltett, Andrew Bynumot eltiltás miatt nélkülöző Lakers meglepően jól muzsikált, és az egész mérkőzésen tartotta a lépést a Chicagóval. Sőt. A jó hazai kezdés ellenére ugyan az első két negyedet a Bulls nyerte meg, ám a harmadikat már a Lakers zárta egypontos előnnyel.

A záró játékrész első felében aztán ezt tízpontosra növelték a Los Angeles-iek, nagyban köszönhetően a vendégek pocsék dobóformájának. A Chicago aztán a véghajrához közeledve egyre közelebb lopódzott ellenfeléhez, ám 54 másodperccel a vége előtt Kobe Bryant duplájával ismét jelentősnek tűnő hátrányba került (87–81).

Kobe Bryant rágódhat az utolsó perc miatt
Kobe Bryant rágódhat az utolsó perc miatt

Csakhogy, mint később kiderült, ez volt a kaliforniai alakulat utolsó kosara, a Chicago a meccs végére feljavuló Luol Deng pontjaival felzárkózott 87–86-ra. A Los Angeles jöhetett támadással 20 másodperccel a vége előtt, ám a játékot kézsérülése ellenére vállaló, és ilyen állapotban is a mezőny legeredményesebbjének bizonyuló Kobe Bryant eladta a labdát, amit aztán nem sokkal később Derrick Rose (22 pont) a gyűrűbe juttatott, ezzel a Bulls fordított. A végén Bryant (28 pont) még megnyerhette volna a meccset a Lakersnek, ám dobását a jól védekező vendégek blokkolták, így maradt a 87–88. A hazaiaknál Pau Gasol (14), a chicagóiaknál Deng (21) volt a második legjobb pontszerző.

GOLDEN STATE WARRIORS–LOS ANGELES CLIPPERS 86–105

A Los Angeles-i vezető szerep átvételére készülő Clippers Chris Paul, Chauncey Billups, DeAndre Jordan, Blake Griffin, Caron Butler kezdőötössel lépett parkettre Oaklandben, az új sztárok közül Paul 20 ponttal és 9 assziszttal, Billups 21 ponttal, 5 lepattanóval és 4 assziszttal járult hozzá a Warriors elleni sima győzelemhez. A Clippers legeredményesebbje Blake Griffin volt (22 pont, 9 lepattanó), a Warriorsé David Lee (21). A hazaiaknál a meccs előtt elhunyt nagyanyját gyászoló Monta Ellis 15 pontig jutott. A Clippers még sosem veszített szezonnyitót a Warriors ellen.

OKLAHOMA CITY THUNDER–ORLANDO MAGIC 97–89

Kevin Durant alaposan megszórta az Orlandót (30 pont, 5 lepattanó, 6 assziszt), és hiába dobott rosszul a Thunder másik remek fiatal klasszisa, Russell Westbrook (6/17, 14 pont), ez is elég volt a sikerhez, mert James Harden (19 pont) személyében remek kisegítő érkezett a kispadról, a Magic legnagyobb klasszisa, Dwight Howard meg csak szenvedett.

Howard ugyan szokásának megfelelően dupla-duplával jelentkezett, de támadásban nem ment neki (11 pont, 15 lepattanó, 4/12 a mezőnyből, 3/8 büntetőből) – így Ryan Anderson és Jameer Nelson hiába pakolt be 25 és 18 pontot a Thundernek, az Oklahoma Cityt nem lehetett elkapni. Stan Van Gundy, a Magic edzője elsősorban a rendkívül lassú támadójátékot kritizálta a meccs után. Hogy aztán Howard meddig lesz még Magic-mezben, az jó kérdés – maga David Stern ligakomisszár is a mérkőzés előtt szappanoperának nevezte a kiváló center eligazolásával kapcsolatos felhajtást.

NBA
ALAPSZAKASZ, 1. JÁTÉKNAP
New York Knicks–Boston Celtics106–104
Dallas Mavericks–Miami Heat94–105
Los Angeles Lakers–Chicago Bulls87–88
Oklahoma City Thunder–Orlando Magic97–89
Golden State Warriors–Los Angeles Clippers86–105
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik