A Premiershipben télen is a ManCity viszi a prímet

Vágólapra másolva!
2011.01.11. 15:38
null
Edin Dzeko a hétvégén még a lelátóról figyelte új csapatát (Fotó: Action Images)
Címkék
Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban nem sajnálták a nyáron a pénzt a csapatok az erősítésre (a végszámla félmilliárd eurónál is nagyobb volt), és a téli átigazolási idény is tartogat egy-két csemegét az erre fogékonyak számára.


Visszatért például az Arsenalhoz a Nottingham Forestben letudott kölcsönjátékából az ifjú walesi titán, Aaron Ramsey, ellenben a dallamos nevű kapusnak, Vito Mannonének meghosszabbították a kölcsönadási szerződését a Hull Cityvel. A cserekapus posztján jól állnak az „ágyúsok”, a védelemben azonban gondot okoz a Sébastien Squillaci, Thomas Vermaelen páros sérülése, és mint Arsene Wenger mondotta, könnyen elképzelhető, hogy a klub szert tesz még a télen egy középső védőre. Az angol sajtó szerint Sol Campbell ismét visszatérhet az Arsenalhoz, de a boltoni Gary Cahill és a brémai Per Mertesacker is az állítólagos kiszemeltek közé tartozik.

Egy másik régi kedvenc, Thierry Henry ténylegesen is visszatért: no nem kell bombameglepetésre gondolni, az egykori világklasszis támadó pár hétig fiatal poszttársait oktatja a szakma mesterfogásaira, és a szélső Theo Walcottból próbál meg gólerős középcsatárt faragni (ő maga anno már bejárta ezt az utat).

Nem is rendes átigazolási idény az mostanában, amelyben nem boronálják össze Cesc Fabregast a Barcelonával, egyesek szerint a középpályás már szignálta is nekik öt évre szóló szerződését. Wenger nem ezek táborát erősíti – mint a francia mester megjegyezte: „Jó humorérzékem van, de ez a hír már nekem is sok".

A Liverpool vezetőit a „fiúk" teljesítménye sokkolta, és ez sarkallta őket menedzsercserére: Roy Hodgsont menesztették (mai utolsó Wenger-kommentárunk: „Sokkot kaptam a hír hallatán"), és a népkedvenc Kenny Dalglish lett az utóda.

Az új seprű söpörni is szeretne: a klubtól Ryan Babelt (Juventus, Hoffenheim), a klubhoz Davide Santont (Inter), Amaurit (Juventus) vagy Romelu Lukakut (Anderlecht). Az már biztos, hogy Simon Andrással nem számolhat a továbbiakban Dalglish, mivel a magyar fiút hamarabb elengedték, mint Hodgsont, a francia-kameruni kapus, Charles Itandje pedig az athéni Atromitoszhoz távozott.

Tervekből és átigazolási pletykákból máshol sincs hiány, de nézzük most azokat, akik a tettek drága mezejére léptek!

A Newcastle United megvette a nála kölcsönben lévő francia Hatem Ben Arfát a Marseille-től, mégpedig (talán lábtörése miatt is) meglehetősen jutányosan, hatmillióért (a nyáron 2.5 milliót fizetett azért, hogy kölcsönbe hozzá kerüljön). A támadó szellemű játékos 2015 nyaráig írt alá a „szarkákhoz”, akikkel egy évvel ennél is továbbra hosszabbított Steven Taylor és a szlovén Haris Vuckic.

A Stoke City Jermaine Pennant ügyében cselekedett hasonlóképpen: a Real Zaragozától szerezték meg 2.5 millióért a jobbszélsőt, akiért négy éve még közel négyszer ennyit fizetett a Liverpool. Az ír válogatott középpályást, Liam Lawrence-t a Portsmouth vette meg a Stoke-tól, egy ezek szerint kiválóra sikerült félidényt követően.

A szintén a középmezőnyben állomásozó Fulham 600 ezer eurót fizetett az Aston Villának a középső középpályás Steve Sidwellért (akinek már csak hat hónap volt hátra a szerződéséből), miközben elengedte a svéd jobbhátvédet, a 2008-as Európa-bajnokságon is megforduló Fredrik Stoort a norvég Valerengába, a svájci kapuslegendát, a 40. születésnapját pár napja ünneplő Pascal Zuberbühlert pedig a tartalékok közé küldte (helyére a Fülöp-szigeteki válogatott ásza, Neil Etheridge került).

A Manchester United mindenható menedzsere, Sir Alex Ferguson újabb érdekes transzferre ragadtatta magát: ötmillió eurót fizetett a 26 esztendős dán kapusért, Anders Lindegaardért a norvég Aalesundnak. Lindegaard pár alkalommal pályára lépett már nemzeti csapatában, mégis kevesen gondolták volna, hogy ő lehet a nyáron visszavonuló Edwin van der Sar egyik utóda. A dán már november óta az MU-nál edz, azonban meg kellett várni a nevezésével a téli átigazolási idény hivatalos rajtját.

A szintén Ferguson-felfedezett Federico Macheda fél éven át a hazájában erősödhet, mégpedig a Sampdoria színeiben. A 21 esztendős középső védőt, James Chestert viszont eladta a klub a Hull Citynek, 350 ezer euróért, és hivatalos ajánlatot tett a Real Madridnak Lassana Diarráért. José Mourinho azonban ragaszkodik a francia futógéphez (és egyébként is miért tenne jót nagy ellenfelével, Fergusonnal?). Lassanáért 12 millió eurót kínált az MU, az ősszel a Bundesligába dortmundiként valósággal berobbanó japán középpályásért, Kagava Sindzsiért viszont egyből 17-et, ha hinni lehet a híreknek.

Piscu személyében a Wigan a Deportivo La Corunától igazolt középső védőt, az Aston Villa kölcsönvette a Tottenhamtől az „angol válogatott leendő jobbhátvédjét", a húszesztendős Kyle Walkert (akiért a londoniak két éve 5.9 milliót fizettek), és elengedte egy fél idény erejéig az amerikai válogatott kapust, Brad Guzant a Hull Cityhez.

A Tottenhamet nem sok választja el David Beckham nem éppen olcsó kölcsönvételétől, és 1.8 milliót sem sajnált az egyesület a dél-afrikai középhátvédért, Bongani Khumalóért (a két klub már ősszel megegyezett a transzferről), de hol van ez az összeg a Manchester City háza tájékán röpködő summáktól?

Nem kevesebb, mint 31 millió eurót utalt át ugyanis a „Manszúrsejk City" a Wolfsburgnak a kiváló támadó, Edin Dzeko játékjogáért. Várható volt, hogy a bosnyák gólvágó előbb-utóbb megdönti a német átigazolási rekordot, kevesen hitték azonban, hogy még a télen megteszi ezt. Dzeko ügynöke egyébként elárulta, hogy védence legszívesebben a Juventushoz igazolt volna, de mint tudjuk, egyelőre a pénz mozgatja a futballvilágot (is), nem a szerelem.

A City ezzel 176 millió eurót költött erősítésre ebben az idényben, aláírási pénzek nélkül. A csatár 2015-ig írt alá, és érkezése nem sok jót jósol az Emmanuel Adebayor, Roque Santa Cruz kettősnek, amely a közeljövőben elhagyhatja az egyesületet. Feltéve természetesen, hogy lesz olyan gárda, amely versenyképes fizetést ígér nekik, és kiad értük akkora összeget, hogy ne bukjon túl nagyot rajtuk a ManCity (29, illetve 21.2 millióért vette őket). Igaz, ekkora veszteség nem lehet tényező a tulajdonos Manszúr sejknek, aki az elmúlt két és fél évben egymilliárd eurónál is többet fektetett már a klubba.

Excentrikus klubtulajdonosból egyébként sincs hiány Angliában, ezért kaphat ott előbb-utóbb kispadot Diego Maradona is (a hírek szerint Gera Zoltán csapatával, a Fulhammel tárgyal)...

 

ÁTIGAZOLÁSOK, PREMIER LEAGUE, 2011, TÉL
ARSENAL
Érkezett: Aaron Ramsey (Nottingham Forest, kölcsönből vissza), Vito Mannone (Hull, kv.)
Távozott: Vito Mannone (Hull, kölcsönbe, ingyen)
STOKE CITY 
Érkezett: Jermaine Pennant (Real Zaragoza, 2 500 000 euró), Liam Lawrence (Portsmouth, kv.), Michael Tonge (Preston, kv.), Danny Pugh (Preston, kv.)
Távozott: Andrew Davies (Walsall, k., i.), Liam Lawrence (Portsmouth)
WOLVERHAMPTON WANDERERS
Érkezett: Sam Vokes (Bristol City, kv.)
Távozott: Marcus Bent (Birmingham, kv.), Jelle van Damme (Standard Liege, 2 500 000)
NEWCASTLE UNITED 
Érkezett: Kazenga LuaLua (Brighton, kv.), Hatem Ben Arfa (Marseille, 6 000 000)
Távozott: Matthew Grieve (Stockport, k., i.), Jóan Edmundsson (Gateshead, k., i.)
FULHAM
Érkezett: Neil Etheridge (Fulham II), Steve Sidwell (Aston Villa, 600 000)
Távozott: Fredrik Stoor (Valerenga), Pascal Zuberbühler (Fulham II)
WEST BROMWICH ALBION 
Érkezett: Reuben Reid (Walsall, kv.), Leon Barnett (Norwich, kv.), Luke Moore (Derby, kv.), Gianni Zuiverloon (Ipswich, kv.), Luke Daniels (Rochdale, kv.)
Távozott: Leon Barnett (Norwich), Luke Daniels (Bristol Rovers, k., i.), Luke Moore (Swansea), Chris Wood (Brighton, k., i.)
MANCHESTER UNITED 
Érkezett: Anders Lindegaard (Aalesunds, 5 000 000), James Chester (Carlisle United, kv.)
Távozott: James Chester (Hull City, 350 000), Federico Macheda (Sampdoria, k.)
WIGAN ATHLETIC 
Érkezett: Chris Kirkland (Leicester City, kv.), Piscu (Deportivo La Coruna, i.), Cso Von Hi (Szuvon Bluewings, kv.)
Távozott: 
ASTON VILLA
Érkezett: Kyle Walker (Tottenham II, k.), James Collins (Burton Albion, kv.)
Távozott: James Collins (Shrewsbury Town, k., i.), Brad Guzan (Hull City, k., i.), Steve Sidwell (Fulham, 600 000)
WEST HAM UNITED
Érkezett: Matt Fry (Charlton, kv.), Freddie Sears (Scunthorpe, kv.)
Távozott: Tal Ben Haim (Portsmouth, kv.)
EVERTON
Érkezett: James Vaughan (Crystal Palace, kv.)
Távozott:
LIVERPOOL
Érkezett: –
Távozott: Charles Itandje (Atromitosz, i.), Simon András (szerződését felbontották)
TOTTENHAM HOTSPUR 
Érkezett: Kyle Naughton (Leicester City, kv.), Bongani Khumalo (SuperSport United, 1.800.000), John Bostock (Hull City, kv.), Andros Townsend (Ipswich, kv.), Jonathan Obika (Crystal Palace, kv.)
Távozott: Jonathan Obika (Peterborough, k., i.)
BLACKBURN ROVERS
Érkezett: Frank Fielding (Derby, kv.), Jason Brown (Leyton Orient, kv.)
Távozott:
MANCHESTER CITY 
Érkezett: Gunnar Nielsen (Tranmere, kv.), Kieran Trippier (Barnsley, kv.), David Ball (Swindon Town, kv.), Andrew Tutte (Shrewsbury Town, kv.), Edin Dzeko (Wolfsburg, 31 000 000)
Távozott:
SUNDERLAND
Érkezett: George McCartney (Leeds United, kv.), Jack Colback (Ipswich, kv.), Andy Reid (Sheffield United, kv.), David Healy (Doncaster, kv.)
Távozott: –
BIRMINGHAM CITY
Érkezett: Jake Jervis (Notts County, kv.), Luke Hubbins (Notts County, kv.), Jordon Mutch (Watford, kv.), Marcus Bent (Wolverhampton, kv.), James O’Shea (Stevenage, kv.), Garry O’Connor (Barnsley, kv.)
Távozott: –
BLACKPOOL
Érkezett: Ishmel Demontagnac (Stockport, kv.), Danny Coid (Rotherham, kv.), Ashley Eastham (Carlisle United, kv.)
Távozott: Louis Almond (Barrow, k., i.), Ishmel Demontagnac (Stockport, k., i.), Steven Husband (Stockport, k., i.), Ashley Eastham (Cheltenham, k., i.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik