A szurkoló verve, a denevér lecsapva, a méh lefújva jó

Vágólapra másolva!
2009.12.31. 13:46
null
Az év hülye góljának pillanata: a piros strandlabda megtéveszti Pepe Reynát (Fotó: Action Images)
Címkék
Búcsúztatjuk 2009-et – az év rengeteg felemelő, megható, szép, sportszerű (és sportszerűtlen), valamint fontos híre mellett volt elég nagyon vicces és különös sztori is – lecsapott denevér, csúnyán átvert elnök, kiállított focicsapat, szurkolóverő játékosok és még sok más december 31-i összeállításunkban!

 

AMIKOR A FAGYLALT VISSZANYAL

A hevesebb vérmérsékletű szurkolótáborok „szép hagyománya", hogy fenyegetőzve kérik számon a csapaton a sikerek elmaradását, nemegyszer megfenyítve a focistákat. Úgy tűnik, a játékosoknak elege lett – az ellenfél szurkolóit például már ők is szívesen megverik, a saját ultrák megagyalására még várni kell.

Márciusban a Barracas Bolívar–General Lamadrid argentin harmadosztályú találkozón a teljes vendégcsapatot kiállították (beleértve az összes cserejátékost), mivel kimentek verekedni a hazai fanatikusokkal. A Lamadrid labdarúgói háromgólos hátrányban előbb verbálisan kaptak össze az őket szidalmazó (egyben a drukkereiket is fenyegető) hazai fanatikusokkal, majd a legjobb védekezés a támadás elvét használva kimentek szurkolót verni… A labdarúgókat a kiérkező rendőrök csillapították le.

 

Indonéziában a nyugat-pápuai Persipura focistái vették nagyon a szívükre az Arema-drukkerek rasszista rigmusait, és a meccs után felmentek rendet tenni a VIP-páholyba. A vezetőséget nem sikerült megtámadni, így célba vették az Arema-ultrákat, de a vidám kergetőzést meghiúsították a biztonsági emberek. Miután senkit sem tudtak megverni (pedig nagyon rajta voltak az ügyön), a Persipura játékosai az öltözőt verték ripityára a legszebb rockzenekari hagyományoknak megfelelően. Aztán feljelentették az Aremát a rasszista rigmusok miatt.

OTT REPÜL A BŐREGÉR

Előre is elnézést minden NFL-játékostól, de az év elkapása cím egy kosarasé: Manu Ginóbili, a San Antonio Spurs argentin klasszisa előbb bemérte a texasiak meccsére betolakodó denevért, majd egy villámgyors mozdulattal lecsapta a bőregeret, mint a taxiórát. Szegény állatnak szemernyi esélye sem volt.


AZ ÉV ÁTVERÉSE

Ha minden igaz, fogadási maffia áll az év átverésének hátterében: a bolgár Levszki labdarúgócsapatának vezetősége négy kulcsjátékost, Zsivko Milanovot, Jusszef Rabehet, Darko Taszevszkit és Zé Soarest a Rubinhoz küldött, miután két álügynök az orosz bajnok hivatalos képviselőjeként ajánlatot tett rájuk. A „tatárjárás" – azaz a kazanyi út – azonban teljesen sikertelen volt, a labdarúgók nem kaptak szerződést, sőt az orosz vezetők nem is tudták, hogy miről kellene tárgyalniuk a Levszki-játékosokkal.

Miközben a négy játékos Kazany nevezetességeivel ismerkedett, a meggyengült Levszki simán kikapott a CSZKA elleni örökrangadón, Todor Batkov elnök (a képen balra) és Konsztantin Bazsdekov ügyvezető pedig nem győzött magyarázkodni. A két úriember a hozzászólások alapján nem csak minket emlékeztetett a Macska-jaj című zseniális Kusturica-film szereplőire...

A Levszki vezetői az év átverésébe szaladtak bele (Fotó: Imago)
A Levszki vezetői az év átverésébe szaladtak bele (Fotó: Imago)

FENEKETLEN MÉLYSÉG

Maradjunk Bulgáriában: háromhavi elzárásra ítélte az illetékes bolgár városi bíróság azt a labdarúgó-szurkolót, aki a fenekét mutogatta az ellenfél szurkolótábora előtt.

A bolgár média beszámolója szerint a 33 éves férfi a plovdivi Botev híveként csapata és a CSZKA Szófia legutóbbi élvonalbeli bajnoki találkozóján hajtotta végre „hátsó szándékú" akcióját: a szünetben a vendégszektor elé futott, majd hátat fordítva a szófiai drukkereknek letolta a nadrágját. Elvitték és elítélték. Lehet, hogy nem volt jó a feneke?

És még mindig Bulgária: négy perc után félbeszakadt a Gigant Belene–Csavdar harmadosztályú mérkőzés, miután a hazaiak hat főre fogyatkoztak. Szerencsétlenek eleve nyolc emberrel álltak ki, de (kamu?) sérülés után le kellett fújni a meccset.

AZ ÉV TÖKÖS EDZŐJE

A cím Diego Maradonáé, akinek ugyan majdnem sikerült végrehajtania azt a „bravúrt”, hogy nem juttatja ki az argentin válogatottat a világbajnokságra, de ez semmit sem változtatott magabiztosságán. Maradona a kvalifikáció kivívása után még a pályán közölte: mindenki bekaphatja, aki nem bízott benne. Mivel az „isteni” Diego eddig mutatott eredményei nem keltettek feltétlenül bizalmat, a cselekedetre felszólítottak száma valószínűleg minimum tízezrekre rúg. Az argentin kapitány a kirohanásért kapott eltiltása alatt a saját magáról elnevezett sörrel múlathatja az időt, egy mexikói gyár ugyanis piacra dobta a Maradó elnevezésű nedűt.

AZ ÉV TECHNIKÁS EDZŐJE

Dragan Sztojkovics, a jugoszláv válogatott egykori csillaga, a japán Nagoja Grampus Eight trénere. A káprázatos technikájú egykori középpályás cirka ötven méterről, a technikai zónából lőtt csodagólt a Jokohama Marinos hálójába – csak hogy az attrakciót nem értékelő játékvezető a lelátóra zavarja.


AZ ÉV HÜLYE GÓLJA ÉS HÜLYE DRUKKERE

Előbbit vitathatatlanul a Liverpool kapta, köszönetet is mondhat saját szurkolójának, aki elhódította az utóbbi címet. A Sunderland–Liverpool meccsen egy, a szurkolók által a pályára juttatott piros strandlabda az ötös sarkán „pihent", amikor Darren Bent lövésre lendítette lábát. Úgy tűnt, nagy erejű próbálkozását könnyedén hárítja Reina, ám a löket útjában álló strandlabdán megpattant a labda, és a tehetetlen kapus mellett a hálóban kötött ki. Ez volt a meccs egyetlen gólja, a rivális drukkerek meg napokon belül felvásárolták a labdákat a Pool internetes boltjából…

 

AZ ÉV ÁLLÁSHIRDETÉSE

Feladói a válogatottjuk szereplése miatt elkeseredett orosz futballszurkolók: a csapatba jelentkezőknek be kell tudniuk rúgni egy labdát a kapuba, ismerniük kell a nemzeti himnuszt és a játékszabályokat, nem szabad verekedniük, inniuk és dohányozniuk.
    
„Évente többször ingyen el lehet jutni külföldre, siker esetén elnöki gratuláció és esetleg autó jár, a vereségért viszont semmi" – olvasható a „toborzó" szövegében.

AZ ÉV PAPUCSFÉRJE

Lothar Matthäus, aki a következővel indokolta az argentin Racing Club vezetőinek, hogy miért nem fogadja el azonnal a szerződésajánlatukat:

„Még beszélnem kell Lilianával. Csak akkor jön velem, ha Argentínában tovább modellkedhet."

Aztán mégsem ment Argentínába, mint ahogy korábban a Videotonhoz sem. Lehet, hogy Lilianának a magyarországi modell-lehetőségek sem voltak megfelelőek?

BÖRTÖNTÖLTELÉK A MECCSEN

A Dániában légióskodó olimpiai ezüstérmes lengyel kapus, Arek Onyszko asszonyverés miatt börtönbüntetését töltötte, de ez nem akadályozhatta meg abban, hogy – nyomkövetővel a bokáján – részt vegyen a mérkőzéseken.

A CÖLÖPTOLOGATÓ

A svéd IFK Göteborg kapuvédője, Kim Christensen biztosan olvasta a cölöptologatók trükkjeit Karl Maynál, mert kapufa-tologatással kisebbítette a kaput – meg a csatárok esélyeit. A kapus az Örebro elleni meccsen bukott le, de elismerte: korábban már többször is alkalmazta a cselt.

 

A FOCIPÓ ÉS A FACIPŐ

Azért nem muszáj külföldre menni érdekességekért: egy holland sütőipari cég „Dzsudzsáktól veheted át Hollandiában a facipőt, ha rendszeresen vásárolod a focipót" szlogennel kínálja új termékét, a kampány bevételének egy részéből az amatőr labdarúgást támogatják. A PSV kitűnő szélsőjének esetében legalább egész biztosan nem vetődhet fel a szurkolókban a „falábra facipőt" gondolatsor.

AZ ÉV SPORTSZERŰTLENSÉGE

A magyar szurkolók egyik régi „kedvence”, Gunnar Prokop a tettes: a Hypo NÖ kézilabdacsapatának (most már csak volt) trénere sajátos módon akadályozta meg a Metz együttesét a lerohanásban. Akik már korábban sem tartották teljesen komplettnek a sajátos stílusú szakembert, most megerősítve látták feltételezésüket… Prokopot alaposan elmeszelte az EHF a fair play szellemiségének megsértéséért, az osztrákok viszont fellebbeztek.

 

 

AZ ÉV ÁLLATAI

A dicső címet a Mexikó–Salvador vb-selejtezőn pályára lépő (illetve rajzó) méhek kapják meg, akik ellen a szervezők érdekes taktikát választva poroltóval indultak meg. Végül a fullánkosoknak lett elegük, bár elsőre vonakodtak távozni az Azték Stadionból.

Poroltó vs. méhraj 1–0 (Fotó: Reuters)
Poroltó vs. méhraj 1–0 (Fotó: Reuters)

AZ ÉV EGZOTIKUS SPORTOLÓJA

A ghánai Kwame Nkrumah-Acheampong (azaz Hópárduc), aki 2002-ig még havat sem látott, síelést meg tényleg csak James Bond-filmekben. Aztán csak elkezdett síelni, műlesiklásban és óriás-műlesiklásban pedig ott lesz (nagyon szép, párducfoltos dresszében) Vancouverben.

A Val d’Isere-i alpesisí-világbajnokságon egyébként részt vett két, harcos kasztból származó nepáli versenyző is, akik végül kölcsönkapott lécekkel indultak, mert sajátjaik nem feleltek meg az előírásoknak. Az egzotikus országokból érkező versenyzőkért nem rajongó FIS-elnök, Gian-Franco Kasper röviden elintézte annyival a „kezdőket", hogy elfogadhatatlan a vb-n olyanok indulása, akiknél a nézők is jobban síelnek. Sajnos többé nem láthatjuk versenyezni a mexikói popsztár-fényképész-síelő herceget, Hubertus von Hohenlohét, aki 12. világbajnoksága után vonult vissza.

AZ ÉV DÜHROHAMA

Serena Williams finom és nőies kifakadása a US Openen a Kim Clijsters elleni meccsen. A Williams lány addig reklamált az elődöntőben egy lábhiba után, míg meccslabdánál pontbüntetést nem kapott, így mehetett is kezet fogni a belga klasszissal. Utólag azzal védekezett: olyat nem mondott, hogy megöli a vonalbírót.

Csak gondolta…

 

EGY SZÉP GESZTUS

Massimo Busacca, a Bajnokok Ligája-döntő játékvezetője Badenben lazán beintett az őt szidalmazó Young Boys-drukkereknek, miután azok a „Busacca, Busacca, va fa un culo" kezdetű dalt énekelték nagy vígan. Busacca valódi punktempóját valamiért nem honorálta a szövetség, mert három mérkőzésre szóló eltiltást szabott ki a kitűnő bíróra.

HAGYOMÁNYŐRZÉS

A Fidzsi Rögbiszövetség vezetői bejelentették: ismét engedélyezik válogatottjuk hagyományos harci táncát, a cibit (máshol haka), pedig a nagyon vallásos, metodista edző, Samu Domoni szerint ez a pogány, kannibalizmussal „fűszerezett" napokra emlékeztet. A csapat a hakatáncolás nélkül olyan borzalmasan szerepelt európai turnéján, hogy még a katonaság is felszólította a trénert a hagyományok visszaállítására.

ÉS VÉGÜL: AZ EXHIBICIONISTA TIZENEGYESRÚGÓ

A Szaturn és a Szpartak Moszkva orosz bajnokiján egy szurkoló berohant a pályára, és elvégezte a tizenegyest a büntető elrúgására kijelölt játékos helyett, majd tovább futott ünnepelni a találatát. Öt percre tényleg sztár lehet mindenki...


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik