Henry győztes góllal tért vissza az Arsenalba

Vágólapra másolva!
2012.01.09. 22:44
null
Thierry Henry fizimiskája eltér az évekkel ezelőttitől, a pontossága nem (Fotó: Reuters)
Címkék
Az Arsenal a New Yorktól két hónapra kölcsönvett, csereként pályára lépő legendája, Thierry Henry góljával legyőzte a másodosztályú Leeds Unitedot az FA-kupa 3. fordulójának hétfő esti mérkőzésén, és továbbjutott a 4. körbe, amelyben az Aston Villát fogadja. A 2007 után Londonba visszatérő veterán francia a 68. percben lépett pályára, s tíz perccel később emlékeztette a szurkolókat arra, milyen is az, amikor higgadtan elintézi az ellenfelet. Nemcsak testben, lélekben is visszatért az „ágyúsokhoz”.

Az Arsenalhoz két hónapos kölcsönszerződés keretében visszatérő Thierry Henry a kispadon foglalt helyet az „ágyúsok" Leeds United elleni FA-kupa mérkőzésén, Arsene Wenger annak ellenére sem tette be a kezdőbe a klub visszatérő legendáját, hogy Robin van Persie-t pihentetés miatt nem is nevezte. Elöl Maruane Samah és Alex Oxlade-Chamberlain kezdett.

Wenger számára annyiból mindenképpen érdekes volt a párosítás, hogy eddigi egyetlen hazai FA-kupa vereségét hazai pályán a Leeds ellen szenvedte el, még 1997-ben. (Amikor Henry 1999 őszén először játszott Arsenal-játékosként a Leeds ellen, a „fehérek″ még vezették a Premier League tabelláját – most a másodosztály 8. helyén állnak.)

Andrej Arsavin, Aaron Ramsey és a csapatkapitány Mikel Arteta együtt szervezték az Arsenal játékát, s bár a mezőnyfölény megvolt a hazaiak számára, a masszívan védekező vendégek nem engedték, hogy helyzet alakuljon ki. Samah és Oxlade-Chamberlain nemigen jutott labdához, és amikor lövőhelyzetbe került valamelyik Arsenal-játékos, nem tudta pontosan befejezni az akciót.

A fordulás után az Arsenal fokozta a tempót, előbb Andy Lonergannek kellett vetődve, bravúrral védenie Arteta középről leadott lapos lövését, majd Arsavin az öt és feles bal oldaláról elgurította keresztbe a labdát. Henry már intenzíven melegített, míg „tengerentúli" riválisa, David Beckham a lelátóról a fiaival nézte a mérkőzést.

Hogy tényleg Henry melegítése volt a legérdekesebb esemény, jól jelzi, hogy akkor volt a leghangosabb az Emirates egyébként szundikáló közönsége, amikor a francia és a másik csere, Theo Walcott odaállt játékra készen az oldalvonal mellé. Hosszú várakozás után, a 68. percben Oxlade-Chamberlain és Samah lejött, Walcott és a klub gólrekordere, Henry bekocogott a pályára.

Henry a mostanit megelőző mérkőzését 2007-ben játszotta az Arsenalban, a márciusi búcsún a PSV elleni BL-mérkőzésen 1–1 lett a végeredmény.

A cserét követő ováció lassan elhalkult, hogy aztán a 78. percben robbanjon: Henry a leedsi tizenhatos bal oldalán betörve Alex Songtól kapott kiváló ütemű passzt, átvette a labdát, majd olyan higgadt és pontos mozdulattal lőtte ki laposan a bal alsó sarkot, mint legjobb évében, 2004-ben. 1–0

A gólt követően együtt ordított a londoni szurkolókkal, megölelte Wengert, és verte a mezén feszülő Arsenal-címert. Visszatért – nemcsak testben, lélekben is. Ez volt a 227. gólja az „ágyúsoknál", s az első 2007 februárja óta.

Négy perccel később Arsavin hasonló helyzetben kapott labdát Songtól, de elkapkodta helyzetét, és kisodródva az oldalhálóba lőtt.

A végén még a Leedsnek volt nagy helyzete, Mikael Forssell lövését Wojciech Szczesnynek kellett bravúrral hárítania. Ezt követően az „ágyúsok" kihúzták a hármas sípszóig, így készülhetnek a 4. fordulóra, amelyben az Aston Villát fogadják.

HENRY ELŐBB VISSZATÉRT...

...MAJD GÓLT SZERZETT

FA-KUPA
3. FORDULÓ, HÉTFŐI MÉRKŐZÉS
Arsenal–Leeds United 1–0 (Henry 78.)
A 4. FORDULÓ PÁROSÍTÁSAI
Brighton vagy Wrexham–Newcastle
Sunderland–Middlesbrough
Dagenham & Redbridge vagy Millwall–Southampton
Hull City–Crawley
MK Dons vagy QPR–Chelsea
West Bromwich Albion–Norwich
Blackpool–Sheffield Wednesday
Arsenal–Aston Villa
Stevenage–Notts County
Watford–Tottenham
Liverpool–Manchester United
Derby County–Stoke City
Everton–Fulham
Macclesfield vagy Bolton–Swansea
Sheffield United–Birmingham vagy Wolverhampton Wanderers
Nottingham Forest vagy Leicester–Swindon
A mérkőzéseket január 28-án és 29-én játsszák.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik