Rooney duplájával nyert az MU a Liverpool ellen

Vágólapra másolva!
2012.02.11. 13:30
null
Rooney a Tottenham ellen is főszereplő lehet (Fotó: Action Images)
Címkék
Az angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League 25. fordulójában a tabellán második helyen álló Manchester United a hetedik Liverpoolt fogadta, és 2–1-re legyőzte. A hazaiaknál Wayne Rooney duplázott, a másik oldalról Luis Suárez szépített.

A „vörös ördögök" és a „vörösök" rangadóján a manchesteriek számára az a tét, hogy egy „kötelező" győzelemmel tovább tapadjanak a listavezető városi riválisra, a Cityre, míg a vendég liverpooliak az Európa-ligát érő helyekért folytatnak harcot (bár meglehet, hogy végül valamelyik hazai kupából jutnak ki a nemzetközi porondra Steven Gerrardék). A Unitednek volt miért visszavágnia, két hete ugyanis éppen a Liverpool búcsúztatta az FA-kupától egy 2–1-es hazai győzelemmel.

Bár korábban a Liverpool menedzsere, Kenny Dalglish biztosra vette Luis Suárez és Patrice Evra békítő jellegű mérkőzés előtti kézfogását, erre nem került sor; sőt az uruguayi támadó tovább csökkentette így is a nulla felé tendáló népszerűségét a hazaiaknál, amikor a parola elutasítása után az első percben csúnyán rálökte Rio Ferdinandot éppen Evrára (végül a középső védőt kellett ápolni).

SUÁREZ EVRÁT NÉZI LEVEGŐNEK, FERDINAND SUÁREZT

Volt időnk elcsámcsogni a két eseten, mivel az első húsz percben a kötelező lüktető mezőnyjáték közepette csak egy-egy veszélyes lövést regisztrálhattunk, de sem Glen Johnson, sem Rafael próbálkozása nem késztette bravúrra a kapusokat. További tízperces, erős hazai fölénnyel telő üresjáratot követően előbb Paul Scholes, majd Evra fejelhetett kapura hat méterről, de az előbbi éppen Pepe Reina kezei közé, utóbbi pedig a léc fölé „stukkolt".

Alig kezdődött el a második játékrész, Ryan Giggs szögletét a vendégvédelem asszisztálása mellett Wayne Rooney az ötösről a hálóba bombázta, majd három perc múlva higgadtan gólra váltotta a harcos Antonio Valencia passzát is, bebizonyítva: nem a véletlen szülte, hogy egymaga több bajnoki gólt termelt eddig, mint a Liverpool teljes kezdőcsapata...

Nem sokkal később Rooney megszerezhette volna a harmadik találatát is, de hatalmas helyzetben hibázott. Erre Dalglish kettős cserével reagált: két középpályás helyére behozott két támadót, Andy Carrollt és Craig Bellamyt.

Ettől sem lángolt azonban fel a liverpooli támadójáték, ám a hajrára fordulva a manchesteriek számára „közellenség" Luis Suárez mégis szépíteni tudott – azonban az érdem itt inkább a labdát a kaputól pár lépésre a csatár elé tevő védőé, Rio Ferdinandé, mint az uruguayié.

Ezzel azonban el is lőtte minden puskaporát a harmatos Liverpool, amelynek mindössze egy újabb 16-oson kívüli G. Johnson-lövésre maradt puskapora, ezt azonban hárította David De Gea. Megnyerte tehát a „vörös rangadót" a Manchester United, nem éppen érdemtelenül, egyúttal okot adva a három pont megszerzésével arra, hogy Evra éppen Suárez orra előtt járja el a győzelmi táncát...

Az Evra–Suárez ügyben, akár csak a két manchesteri élcsapat bajnoki párharcában, tehát folyt. köv.

PERCRŐL PERCRE
Azért most ott lennénk az öltözői folyosón...
90. perc Véget ért a találkozó, nyert az MU!
90. perc A beígért háromperces ráadás első percében G. Johnson ballal suhintja rá 22-ről a labdát, De Gea azonban a léc fölé simogatja azt, majd Adam beadását Suárez közelről a kapu fölé fejeli, szerencséjére lesről.
Egyre jobban nyom a Liverpool, hősiesen és kőkeményen védekezik azonban a hazai csapat.
81. perc Welbeck tör kapura a bal oldalon, azonban Skrtel szorításában 14-ről ballal fölé lő.
80. perc A sértett mérgében szépít: a felívelt Adam-szabadrúgást Rio Ferdinand gyermeteg módon térddel Luis Suárez elé pattintja, aki négy méterről a kapu közepébe lő. 2–1
80. perc Michael Carrick ismét felrúgja Suárezt, most már sárga.
75. perc Kuytöt Charlie Adam váltja. Aki nem sokkal később hozzávágja ellenfeléhez a labdát egy bedobás előtt...
74. perc Welbeck lő 16-ról, Reina azonban vetődve ment a jobb sarok előtt. A labda lelassult egy védőn.
71. perc Bellamy bal oldali beadását fejeli ki az ötös előtt Ferdinand. Aztán Enrique is bead. Bedobás a másik oldalon...
Azóta mezőnyharc.
67. perc Gerrard borítja fel Rooneyt az oldalvonal mellett, de nincs sárga, majd Enrique ment a Valencia, Welbeck kettős elől a balon.
65. perc Johnsontól veszi el Valencia a labdát, Giggs ad be balról, Enrique azonban felszabadít.
64. perc Rafael tör előre, de kiszorított helyzetből jobbról, 12 méterről Pepe kezébe lő.
61. perc Kettős Pool-csere: Spearing helyett Andy Carroll, Downing helyén Craig Bellamy.
59. perc Meg ilyet is: Valencia a középre adásával kicselezi Skrtelt, de hét méterről csúnyán a bal alsó mellé spiccel. Igaz, Johnson érkezett balról, mint egy gyorsvonat.
59. perc Na, ilyet is látni: Giggs ível a kapu mögé.
58. perc Rooney lő egy bombagólt is a 16-os előteréből, de Evans szabálytalansága miatt már úgymond fölöslegesen.
54. perc Hogy még jobb legyen a hazai közönség kedve, Carrick hátulról jól felrúgja Suárezt. Downing gyatra beadását Evra könnyedén kifejeli.
50. perc És máris kettővel! Valencia előbb eladja a labdát a vendégtérfél közepén Spearingnek, de visszaszerzi, indítja Rooneyt, aki egyedül áll a kapussal szemben, és hét méterről Reina lábai között ballal állítgatás nélkül a hálóba gurít. 2–0
47. perc Vezet az MU! Giggs bal oldali szögletét az ötös rövid sarkán Henderson csúsztatja meg Carrick mögött, Rooney pedig középről, öt méterről jobbal bődületes erővel a kapu jobb oldalába bombáz. 1–0
46. perc Elkezdődött a második félidő.
Sarabolnak, sarabolnak becsülettel a felek, de a nézőtéri hangulathoz felnőhetne már a gyep népe is. Rio Ferdinand eddig a mérkőzés hőse, igazi gólhelyzetet pedig csak a jó öreg Scholes villantott.
45. perc Vége az első félidőnek.
45. perc Suárez tör egyedül kapura, miután kicselezte Evrát, érkezik azonban oldalról R. Ferdinand – ki más? – és keresztez egy pontos odalépéssel.
44. perc Stewart Downing kaszálja el a felfutó Rafaelt, sárga.
42. perc Egy újabb korner után Skrtel lő ballal 13 méterről, de az előtte álló Rio Ferdinand felugorva, háttal-vállal ment. Kirúgás...
41. perc Gerrard harcolja ki az első Pool-szögletet, de Rio az ötösön tornyosuló Skrtel elől fejjel ment, ami szintén nem kis mutatvány.
40. perc Kuyt, majd Suárez elől szerez labdát R. Ferdinand az ötös bal sarkán, harciasan. Egy másik bajnokságban körülbelül hatszor fújták volna le a két támadó megmozdulásait, akik felváltva lökték és tépték a nagy öreget, aki reklamálás helyett körömszakadtáig harcolt.
39. perc Egy kontra során passz helyett Roo inkább belefut Aggerbe, Dowd sporti továbbot is int.
38. perc Rooneyval játszik össze ügyesen Welbeck, kicselezi a 16-os előtt Aggert, majd 14-ről estében, jobbal gyatrán a kapu jobb oldala mellé gurít.
35. perc Valencia menetrend szerint elmegy Enrique mellett, bead, majd a labdát Evra balról, hét méterről a kapu fölé fejeli Johnson értő, kemény szorításában.
32. perc Giggs futtatja a balon Welbecket, aki lövés helyett az ötös bal sarkáról bead, Skrtel viszont így menteni tud.
31. perc Csodás Scholes, Valencia, Rooney, Scholes, Giggs, Scholes passzolgatás után az utóbbi fejel kapura öt méterről, de éppen középre, így Reina szögletre bokszol.
A Daily Mirror vezető sportújságírója, Oliver Holt szerint „hihetetlenül hülye" dolog volt Suárez mérkőzés előtti tette.
27. perc Rooney lő 21 méterről laposan a jobb alsó mellé olyan négy méterrel. A löket veszélyesebb volt az előtte álló Scholes bokájára, amely mellett csak milliméterekkel suhant el.
26. perc Gerrard mutatja meg Rafaelnek, hol lakik a Premiership Istene. Ápolás.
25. perc Suárez viszi fel a labdát, pfújolás, majd Evra tisztáz harciasan, éljenzés.
Amelynek színeiben Rooney egymaga több bajnoki gólt rúgott, 15-öt, mint az egész liverpooli kezdő, amely en bloc 12-ig jutott.
61 százalékban birtokolja a labdát az MU.
19. perc Valencia egy újabb jó csel után visszajátszik Rafael elé, aki 14 méterről, jobbról ballal kapura teszi a labdát Spearing mellett, de azt kissé jobbra eldőlve fogja Reina – veszélyes volt, mert Welbeck kevés híján belepiszkált az ötösön állva a lövésbe.
14. perc Némi mezőnyjáték, majd Enrique beadását fejelik ki az ötösről a hazaiak.
10. perc Suárez keresztlabdáját a 16-os jobb oldalánál G. Johnson elviszi Evra mellett befelé, majd ballal lő is, laposan, centikkel a jobb alsó mellé.
5. perc Ismét Valencia, aki ezúttal is kicselezi Enriquét a bal szélen és betör a 16-osra, de éppen előtte ellökte őt a spanyol. Szabadrúgás befelé Giggstől, ám a túlsó oldalon a kapufa előtt fejjel ment Johnson. aztán Rooney ad be, ám ez meg Reináé.
4. perc Valencia két jó csel után balról bead, de Reina a túlsó ötös sarkán némi ügy-baj után kivetődve elcsípi a labdát Rooney elől.
1. perc Suárez rálöki Rio Ferdinandot Evrára, aki borzasztó rosszul ér földet. Ápolás.
1. perc A hazaiak kezdik a találkozót.
Mégiscsak elmaradt a nagy kézfogás...

Az oddsok alapján az MU (1.80) tűnik esélyesebbnek, a döntetlenre 3.50-szeres, a Liverpoolra 4.40-szeres szorzóval lehetett fogadni.

Az MU-nak lesz több hiányzója, mivel Phil Jones,Anders Lindegaard, Nemanja Vidics, Darren Fletcher és Michael Owen is sérüléssel bajlódik, de Tom Cleverley és Nani játéka is kérdéses volt a találkozó előtt. A túloldalon igazából az egész idényre kidőlt Lucas a legnagyobb kimaradó.

Sir Alex Ferguson együttese mindössze egyszer veszített a Liverpool elleni előző hét PL-meccsén, és egyébként is imponáló a hazai mérlege (25-ből 22 győzelem a PL-ben az Old Traffordon), míg a Pool mindössze egyet tudott megnyerni a legutóbbi öt bajnokijából.

Sir Alex Ferguson szintén úgy véli, hogy túl nagy feneket kerítenek az ügynek, amelyen ő már rég túllépett. „Még csak nem is gondolok erre – mondta a skót szakember a két játékos kezdés előtti találkozásáról. – Sosem foglalkoztatott a dolog, csak a mérkőzésre koncentrálunk.”

A Liverpoolt irányító Kenny Dalglish biztos benne, hogy Suárez lezárta magában a történteket és profin viselkedik majd. „Az emberek már most a meccs előtti pillanatokkal foglalkoznak, de beszéltünk vele, tudom, hogy Luis kezet fog majd Evrával és a többi manchesteri játékossal” – mondta a „vörösök” menedzsere.

A Manchester United–Liverpool meccs azért is lesz érdekes, mert október óta most először találkozik egymással Evra és Suárez.

Az ellenfél lényegtelen – véli az ellenblog.

Az Isten és a Messiás a kispadon – olvashatjuk a Stretford Enden.
Fontosabb hír ennél, hogy a 38 éves manchesteri legenda, Ryan Giggs egy évvel meghosszabbította a nyáron lejáró szerződését.
Nem csillapodik az MU-játékosok Luis Suárez elleni háborúja: a Patrice Evrát rasszista szólamokkal megbántó uruguayinak most Wayne Rooney rontott neki, szerencsére csak a sajtó útján.
Az elmúlt fordulóban a Liverpool ikszelt a Tottenhammel, az MU pedig hatcsillagos döntetlenre adta a Chelsea vendégeként.
A hazaiak a 2., a vendégek a 7. helyen állnak jelenleg a tabellán.
A billentyűknél: B.J.
Üdvözöljük kedves olvasóinkat az MU–Liverpool angol bajnoki ragadó online közvetítésében!
PREMIER LEAGUE
25. forduló
MANCHESTER UNITED–LIVERPOOL 2–1
Manchester, Old Trafford. Vezette: Dowd

Manchester United: De Gea – Rafael, R. Ferdinand, Evans, Evra – Valencia, Carrick, Scholes, Giggs – Rooney, Welbeck

Liverpool: Reina – G. Johnson, Agger, Skrtel, José Enrique – Downing (Bellamy, 61.), Gerrard, Spearing (Carroll, 61.), Henderson – Kuyt, L. Suárez

Gólszerző: Rooney (47., 50.), ill. Suárez (80.)
AZ ÁLLÁS
1. Manchester United 25 18 4 3 61–25 +36 58
2. Manchester City 24 18 3 3 63–19 +44 57
3. Tottenham 25 16 5 4 49–25 +24 53
4. Arsenal 25 13 4 8 48–35 +13 43
5. Chelsea 25 12 7 6 44–31 +13 43
6. Newcastle 25 12 6 7 36–36 0 42
7. Liverpool 25 10 9 6 28–23 +5 39
8. Norwich City 25 9 8 8 37–41 –4 35
9. Sunderland 25 9 6 10 34–26 +8 33
10. Everton 25 9 6 10 26–26 0 33
11. Swansea 25 7 9 9 28–32 –4 30
12. Fulham 25 7 9 9 31–36 –5 30
13. Stoke City 25 8 6 11 24–38 –14 30
14. Aston Villa 24 6 10 8 29–33 –4 28
15. West Bromwich Albion 24 7 5 12 24–34 –10 26
16. Queens Park Rangers 25 5 6 14 27–44 –17 21
16. Wolverhampton 24 5 6 13 27–44 –17 21
18. Blackburn 25 5 6 14 37–56 –19 21
19. Bolton 25 6 2 17 29–51 –22 20
20. Wigan 25 4 7 14 23–50 –27 19
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik