Mourinho nem kíméli a nagy pillanatra készülő Moyest

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.26. 11:20
null
Wayne Rooney akár kezdhet is a Chelsea ellen, amivel David Moyes jelezné, számít rá (Fotók: Action Images)
Eljött a nagy nap David Moyes számára: a Manchester United menedzserének Sir Alex Ferguson utódjaként kinevezett szakember első tétmérkőzésén irányítja a címvédőt az Old Traffordon, méghozzá a Chelsea ellen. A bemutatkozás előtt a rivális José Mourinho nem kímélte skót kollégáját, akit sajtótájékoztatóján támadott Wayne Rooney miatt.

A labdarúgásban bajnokságtól függetlenül megszokhattuk, hogy ha két csapat találkozik egymással, és a két edzőt az ellenfélről kérdezik, általában udvarias válasz érkezik, a riválist méltatva, és hangsúlyozva, hogy még akkor is óvatosan kell játszani ellene, ha esetleg gyenge formában van. Így szokott ez lenni a Premier League-ben is, néhány kivételtől eltekintve. Az egyik ilyen José Mourinho esete a Manchester Uniteddal, vagyis annak új menedzserével, David Moyesszal, akit a két csapat hétfő esti rangadója előtt kiosztott a sajtótájékoztatóján.

José Mourinho és David Moyes – még 2007-ben
José Mourinho és David Moyes – még 2007-ben

Természetesen Wayne Rooney volt a téma, a Chelsea a nyáron már két ajánlatot tett a csatárért, akiről Moyes júliusban azt mondta, csak második számú csatár Robin van Persie mögött. A sajtóbeszélgetésen felvetették Mourinhónak, nem számíthat szívélyes fogadtatásra az Old Traffordon a támadó átigazolási hercehurcája miatt.

„Hogy engem nem látnak szívesen? Miért? Nem én mondtam Rooneyról, hogy a második számú csatárom lesz, mégis ellenem fordulnak? – csodálkozott a portugál szakember. – Annyi a bűnünk, hogy szeretnénk megvásárolni azt a játékost, akinek elárulta a menedzsere, hogy csak másodikként számít rá. Nem Van Persie-t akarjuk szerződtetni. Nem értem, miért lennének ellenségesek velem. Ezért a helyzetért természetesen Moyes a felelős."

A Moyes-előd Sir Alex Fergusonról mindig nagy tisztelettel beszélő Mourinho azt is elmondta, a londoni klub kész harmadik ajánlatot tenni Rooneyért.

„Teszünk még egy ajánlatot, legfeljebb megint nemet mondanak. Mit veszíthetünk? Egy e-mail az egész – mondta Mourinho. – Eddig is csak elektronikus leveleket váltottunk, annyi jött vissza, hogy »nem fogadjuk el az ajánlatot«, vagy hogy »nem áll szándékunkban eladni a játékost«. Ennyi volt az összes kommunikációnk a Uniteddal, hétfőig nem is lesz több."

A portugál szakember nem érti, miért olyan ritka, hogy az angol klubok egymás között adják-veszik a sztárokat.

„El kell fogadni, hogy a játékosok néha menni akarnak. Emlékszem, William Gallas trófeákat nyert nálunk, de később nem érezte jól magát, és annyiszor mondta, hogy menni akar, nem álltunk az útjába. Nem fért be a csapatba, az ő érdekét szolgálta, hogy elengedtük – mondta Mourinho. – Azt pedig végképp nem értem, ha az jelent problémát, hogy azonos bajnokságban játszanak a csapatok. Ez a maradi hozzáállás az egész bajnokságnak árt, hiszen a legjobb játékosokat elűzik innen. Az olaszoknál miért megy mégis minden? Inzaghi játszott a Juventusban és a Milanban is, Pirlo az Interben, a Milanban és a Juventusban. Ott valamiért ez működik."

SZAVAZÁS

Augusztus 30-án Prágában játssza az európai Szuperkupa-mérkőzést a Bayern München és a Chelsea. Mit vár a mérkőzéstől?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Premier League-ben tíz meccs óta veretlen Chelsea májusban Phil Jones öngóljával (Juan Mata megpattanó lövéséből) győzött az Old Traffordon, és az MU-val ellentétben már két bajnokin van túl, pénteken pedig Európai Szuperkupa-mérkőzést játszik a Josep Guardiola vezette Bayern Münchennel Prágában. A keretben egyetlen sérült játékos van, David Luiz, de az ő játékára is van esély, mert ott van az utazó keretben.

A sajtótájékoztatóján sziporkázó Mourinhónak egyébként a Bayernről is volt egy érdekes megjegyzése.

„Jupp Heynckesszel a Bayern Európa legjobb csapata volt. Ezt a mostani együttesről nem merném ennyire határozottan kijelenteni" – mondta Mourinho.

A United kispadján ma mutatkozik be hazai pályán tétmeccsen Moyes, aki nagyon izgatott a mérkőzés előtt.

„Amikor kineveztek, nagyon sok pillanatot vártam. Az első felkészülési meccset, az első mérkőzést a Wembleyben, de a leginkább azt várom, hogy az Old Traffordra kivezessem a csapatot, főleg a Chelsea ellen – mondta Moyes, hozzátéve, tervezi Rooney bevetését. – Nagyon jó esély van arra, hogy Wayne pályára lépjen, még az sem zárható ki, hogy kezdeni fog."

A Chelsea ellen májusban kiállított Rafael sérülés miatt biztosan nem játszik, és Ashley Young, Nani, valamint Javier Hernández bevetése is erősen kétséges.

PREMIER LEAGUE, 2. FORDULÓ
Manchester United–Chelsea 21.00 (Tv: Digi Sport1)

AZ ÁLLÁS
1. Chelsea 2 2 4–1 +3 6
2. Liverpool 2 2 2–0 +2 6
2. Tottenham 2 2 2–0 +2 6
4. West Ham 2 1 1 2–0 +2 4
5. Southampton 2 1 1 2–1 +1 4
6. Manchester City 2 1 1 6–3 +3 3
7. Manchester United 1 1 4–1 +3 3
8. Arsenal 2 1 1 4–4 0 3
8. Aston Villa 3 1 2 4–4 0 3
10. Stoke City 2 1 1 2–2 0 3
11. Cardiff 2 1 1 3–4 –1 3
12. Fulham 2 1 1 2–3 –1 3
13. Hull City 2 1 1 1–2 –1 3
14. Everton 2 2 2–2 0 2
15. Norwich City 2 1 1 2–3 –1 1
16. Sunderland 2 1 1 1–2 –1 1
17. West Bromwich Albion 2 1 1 0–1 –1 1
18. Newcastle 2 1 1 0–4 –4 1
19. Crystal Palace 2 2 1–3 –2 0
20. Swansea 2 2 1–5 –4 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik