Parádés döntetlen a londoni rangadón

Vágólapra másolva!
2011.12.22. 20:57
Címkék
Londoni rangadóval zárult az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 17. fordulója, amelyen a házigazda Tottenham Hotspur egy végig izgalmas, hatalmas iramú mérkőzésen döntetlent játszott a Chelsea-vel.



Az első gól pillanata (Fotó: Reuters)
Az első gól pillanata (Fotó: Reuters)
Az első gól pillanata (Fotó: Reuters)


Az első gól pillanata (Fotó: Reuters)
Az első gól pillanata (Fotó: Reuters)

A dobogóért és természetesen a presztízsért zajlott a Tottenham és a Chelsea között a londoni derbi: a mérkőzés előtt a hazaiak a harmadik, a vendégek a negyedik helyen álltak. Varázslatos formában nyeri mostanában a bajnokikat a Tottenham, de menedzsere, Harry Redknapp mégsem várhatta nyugodtan a találkozót, mert sérülések miatt nem számíthatott a Jermain Defoe, Aaron Lennon, David Bentley, Michael Dawson, Tom Huddlestone ötösre. Felépült viszont Gareth Bale, aki rögtön a második percben helyzetbe hozta magát, de a másik utolsó pillanatokban „felépített" sztár, John Terry az ötösön mentette lövését egy csodálatos becsúszással.

Ebben a műfajban a hazai Sandro is jeleskedett, majd a megszerzett labdából Bale húzta meg a balt, beadását pedig pár lépésről a kapuba pofozhatta Emmanuel Adebayor – mert az amúgy nem túl pontos labdáról a kivetődő Petr Cech csúnyán lemaradt, akárcsak Terry a támadóról.

INNEN ODA
A Chelsea-től a Tottenhamhez
2008/09, Carlo Cudicini, ingyen
2001/02, Gus Poyet, 3.400.000 euró
1997/98, Frode Grodas, 350.000
1991/92, Gordon Durie, 3.300.000
1966/67, Terry Venables
A Tottenhamtől a Chelsea-hez
2003/04, Neil Sullivan, i.
1985/86, Micky Hazard
1979/80, Colin Lee. 225.000

Ám a hazai védelem megmutatta, hogy igencsak gólképes formában leledzik: rögtön a gól után hatalmas ziccerbe került a sor jóvoltából Daniel Sturridge, aki első lehetőségét még elhibázta, de Ashley Cole remek beadását már nem. Igaz, az egyenlítéshez kellett egyrészt az, hogy Didier Drogba pörgetése A. Cole „vétlen” kezéről pattanjon a hátvéd elé, másrészt a gólszerzőt magára hagyó Tottenham-védők tömegesen mondjanak csődöt. És az sem rajtuk múlt, hogy pár perc múlva Drogba pár méterről nem a hálóba, hanem a lécre bombázott.

A második félidőben a hazaiaknál a gyengén játszó karmester, Rafael van der Vaart helyére Roman Pavljucsenko állt be, hogy azzal a José Bosingwával nézzen elől farkasszemet, aki Braniszlav Ivanovics sérülése miatt lett „kényszerközéphátvéd".

A félidőben a hazaiaknál a gyengén játszó karmester, Rafael van der Vaart helyére Roman Pavljucsenko állt be, hogy azzal a José Bosingwával nézzen elől farkasszemet, aki Braniszlav Ivanovics sérülése miatt lett „kényszerközéphátvéd". A Tottenham lépett fel támadólag, mégis a Chelsea alakított ki a második játékrész elején helyzeteket, ám Drogba parádés indítását Ramires nem tudta gólra váltani.

Hatalmas iramra kapcsoltak a felek, még nézni is tereh volt a lótást-futást; de pazar technikai megoldásokat is láthattunk, például amikor Luka Modric pompázatos löbbölését Adebayor mellel – és a területileg illetékes asszisztens szerint lesről – tette a hálóba.

A fáradó hazai védelemmel szemben bevetette Fernando Torrest az utolsó negyedórára a Chelsea-mester André Villas-Boas, mégis a Tottenham került helyzetbe háromszor is; ám hol Cech védett, hol pedig az irányzékkal akadt gond. A hajrában William Gallas lőtt kis híján győztes gólt egykori csapatának, majd Ramires fejelte öt méterről mellé a mérkőzéslabdát, miközben a másik oldalon Terry bemutatta élete egyik legnagyobb mentését Adebayor kapura lövésénél.

Nem bírt tehát otthonában a forduló záró mérkőzésén a Tottenham a Chelsea-vel, de így is maradt a dobogón: 1995 óta először tölthetik a Karácsonyt ilyen magasságban a „sarkantyúsok" a Premier League-ben.

TOTTENHAM–CHELSEA 1–1



PERCRŐL PERCRE
90. perc Sajnos véget ért ez a csoda... Döntetlen.
90. perc Bale teszi ki Adebayornak, aki 16 méterről laposan kapura lő, de Terry háton csúszva bevetődve ment. Aztán egy hatalmas kavarodás után King elől is.
89. perc Meireles külsőz mellé 18-ról nem sokkal egy visszagurítást.
87. perc Sturridge előreívelését Ramires öt méterről centikkel a bal sarok mellé stukkolja. Micsoda ziccer!
86. perc Bale bal oldali beadását Gallas két méterről bevetődve rúgja nem sokkal a jobb sarok mellé.
85. perc Sandro csinál három cselt Modric visszagurításával, 16 méteres lövését azonban kipaskolja a jobb felsőből Cech. A labda Meirelesen pattant fel egyébként a lövésnél.
84. perc Modric kényszerítőzik Pavljucsenkóval, majd indította Bale-t, aki 14 méterről csúnyán fölé lő.
83. perc Friedel kap le könnyedén egy távoli lövést.
81. perc A.Cole indít ígéretes pozícióból egy reklámtáblát.
79. perc Torres beadását fejeli kis híján saját kapujába unott fejjel rágózva Assou-Ekotto, de les volt Ramires miatt.
76. perc Terry próbál összeszínészkedni egy sárgát az őt felrúgó Adebayornak.
76. perc Mata is lő egy lesgólt. Ez tényleg az volt...
73. perc Assou-Ekotto kapkodja oda Sturridge elé a labdát, aki 16-ról ballal a bal alsó felé lő, de leér oda az öreg amcsi portás.
72. perc Ramires jobb oldali beadását Mata elől Walker menti szögletre combbal a 11-es pontnál.
70. perc Luka Modric lép oda csúnyán A. Cole lábára, sárga.
Már 23 kapura lövésnél járunk...
68. perc Modric lő a jobb oldalról 10 méterről kapura, de Terry szögletre ment, amelyet Modric teker be, Sandro pedig fejel nem sokkal mellé hat méterről, csúsztatva.
William Gallas, Carlo Cudicini és Scott Parker is pályára lépett a másik csapatban a hazaiaktól.
66. perc Ramires csúsztatásáról marad le leheletnyivel belül Drogba.
62. perc Parker ad remek labdát Adebayornak, de jönnek a védők, majd a borzalmasan nemzeti színű fogvédőben játszó brazil Sandro tartja meg gyönyörűen a labdát három chelse-s között is. Itt-ott fejjel. Brazil félkör a félkörben.
59. perc Modric pompázatos löbbölését Adebayor mellel teszi a hálóba, de az asszisztens lest jelez.
58. perc Ramires rúgja fel Bale-t, de megússza a kék mezes fiú sárga nélkül.
55. perc Sandro beadásából rúg egy ferde gyertyát Terry.
54. perc Drogba indította remekül Ramirest, aki egyből kapura vihette a labdát, de King szorításában a pazarul kivetődő Friedelbe lő.
53. perc Drogba bal oldali beadását nem tudja már jó helyre fejelni Sturridge.
50. perc Ramires lő 25-ről méterekkel fölé, majd Sturridge ugyaninnen méterekkel a jobb sarok mellé.
48. perc Sturridge cselsorozatát szakítja félbe a türelmetlen Friedel, majd Meireles rúgja ki a 16-os bal sarkáról a kapu mögötti lelátó bal sarkába a labdát.
47. perc Drogba fejel Sandro mellett 11 méterről sokkal-sokkal fölé egy jobb oldali szögletet.
46. perc Elkezdődött a második játékrész.
46. perc Roman Pavljucsenko érkezik Rafael van der Vaart helyett.
45. perc VdV szögletét Drogba fejeli ki az ötös rövid sarkáról, majd kitör a félidő.
45. perc Oriol Romeu pedig bekocog.
Most meg Mikelt kell ápolni. Csere, lebiceg.
45. perc Modric lő ballal 15 méterről, balról, de az ötös elől egy szálfa emelkedik: Terry. Blokk. Aztán Assou-Ekotto ad be balról, Adebayor lekezeli (belefér az is, hogy alig három méterre pattan el tőle a labda), majd 15-ről lő: középről, középre, laposan, középerősen. Cech fogja.
44. perc Modric nevetteti ki magát egy mókás szabadrúgással. Vagy már azt hitte, hogy Chelsea-játékos?
43. perc Ramires koccantja össze Bale fájós bokáit, egy sárgáért cserébe.
41. perc Assou-Ekotto kilöki a pályáról Ferreirát első "idei" bajnokiján ily módon felköszöntve. Sárga nincs.
40. perc Remek Bale-cselek, majd kirúgás. Bale-en nem látszik a sérülés, mondhatni remek a Tottenham Bale-működése.
38. perc Adebayor letalpalja Mikelt, de bár Webb először lapért nyúl, de aztán meggondolja magát. Ez már a második sárga lett volna Emmanuelnek.
34. perc Modric élményszámba menő keresztlabdája Walkernek, akinek olyan a frizurája, mint egy tengerészgyalogosnak. De úgy is ad be, mint egy tengerészgyalogos - kirúgás.
33. perc Paulo Ferreira váltja Ivanovicsot. Ez a portugál őszi első PL-mérkőzése.
33. perc Terry ment Adebayor elől, majd Drogba indítja a vendégkispadot egy pazar keresztlabdával.
Most meg Ivanovicsot kell ápolni az oldalvonal mellett. Alighanem csere is lesz.
29. perc Bosingwa bal oldali beívelését gyönyörűen veszi le mellel Drogba Walker mellett, majd az ötös bal sarkáról a lécre bombáz. Nem sokkal később Ramires lő a 16-os jobb oldaláról csúnyán mellé-fölé.
27. perc A felépült Meireles lő kapura a 16-oson kívülről, de Friedel elkapja a léc alá tartó labdát, némileg üggyel-bajjal.
A kulturált vitatkozásra a nem trollok számára nyugodt szívvel ajánljuk fórumunkat!
Drogba labdája A. Cole jobb kezére pattant, onnan háta mögül eléje furcsa ívben, de roppant szerencsésen - hogy szándékos vagy vétlen volt-e a kezezés, erről még sokáig elvitatkozgatunk.
23. perc Egyenlít a Chelsea: Drogba remek perdítését A. Cole elviszi a bal oldalon, ballal remekül középre teker, Daniel Sturridge pedig két méterről a hosszú oldalon a kapuba jobb sarkába belsőz. 1-1
Meireles ápolják is egy picit, majd megtörténik az első csere: Drogba lecseréli egy sárgára csukáját.
19. perc Hatalmas mezőnyjáték, parázs iram, fantasztikus hangulat, majd Emmanuel Adebayor kap sárgát , mert felöklelte a labdát előle elsarkazó Meirelest.
13. perc VdV a sorfalba lövi a labdát.
12. percBraniszlav Ivanovics lök nagyot Bale-en. Kap egy sárgát, de örül, mert lehetett volna büntető is...
11. perc Mata lő kapura egy suta felszabadítást 26-ről, középre, de Friedel ezt sem fogja, hanem inkább Sturridge elé öklözi, aki nyolc méterről, kissé jobbról kihagyja a ziccert.
8. perc Sandro zseniális labdaszerzése után Bale száguldott el a balon, középre adott ballal, amelyre Cech kivetődött, de nagy meglepetésre nem érte el a lapos labdát, így Emmanuel Adebayor az üres kapuba lőhetett. Terry meg csúnyán lemaradt a támadóról.1-0
6. perc Van der Vaart ad nagy labdát Parkernek, aki kicselezi Bosingwát, de az oldalvonalat is.
5. perc Bosingwa ment a balon Adebayor elől, majd egy gyors dobás után Parker ad be, Terry azonban középről kirúgja a labdát „valahová".
2. perc Bale viszi középről jobbra négy védő mellett is Rose labdáját, majd 14 méterről, kissé jobbról lő is jobbal (jobBale), de az ötös sarkán Terry egy elképesztő becsúszással ment.
Na ja, az erő, mint tudjuk, az Obival van...
1. perc Adebayor kiharcol egy szögletet Obi mellett, de Webb nem adja meg neki.
1. perc A Chelsea kezdi a találkozót.
A Chelsea nem veszi meg januárban a Tottenhamtől Luka Modricot, talán majd később mondta André Villas-Boas, a Chelsea menedzsere.
Didier Drogba térde megfájdult a bemelegítés közben.
A két csapat párharcának legutóbbi hat piros lapja közül ötöt osztottak ki a White Hart Lane-en, ráadásul a találkozó játékvezetője, Howard Webb sem idegenkedik a büntetések kiosztásától.
„Semmi sem utal arra, hogy bármiféle hatással lenne ez Terry játékára, kijön a pályára és ugyanolyan magas színvonalon fog szerepelni, mint eddig – mondta a Spurs menedzsere, Harry Redknapp. – Emlékszem Leedsnél történt a 2001-es eseményekre (amikor Lee Bowyert és Jonathan Woodgate-et azzal gyanúsították, hogy bántalmaztak egy ázsiai diákot egy night club közelében), akkor Bowyer a bírósági tárgyalás után pályafutása talán legjobb időszakát produkálta, míg Woodgate csak szenvedett. Mindenki másképp reagál a pályán kívüli ügyekre, de biztos vagyok benne, hogy Terryt nem fogja gátolni a jó játékban.”
A vendégeknél John Terry teljesen felépült Achilles-ín-sérüléséből, és kezdeni is fog a Tottenham ellen. Ramires is játékra jelentkezhet, David Luiz ellenben térdsérülése miatt biztos nem fut ki ma a gyepre.
A londoni derbit sérülés miatt ki kell hagynia a hatgólos Jermain Defoe-nak, valamint Aaron Lennonnak is, de a bokájával küszködő Gareth Bale játéka is igencsak kérdéses – jelenleg inkább tűnik úgy, hogy nem lép pályára. David Bentley, Michael Dawson, Tom Huddlestone és Jermaine Jenas is sérüléssel bajlódik.
Nagyszerű formában várja a rangadót a hazai csapat, legutóbbi 13 fellépéséből 11 alkalommal húzta be a lehetséges három pontot – többek között az Arsenalt és a Liverpoolt is két vállra fektetve.
A londoni csata ezúttal a dobogóért folyik: a harmadik helyen álló Tottenham Hotspur a negyedik Chelsea-t fogadja.
A billentyűknél: B.J.
Üdvözöljük kedves olvasóinkat a Tottenham-Chelsea angol bajnoki rangadó online közvetítésében!
AZ ÁLLÁS
1. Manchester City17142153–15+3844
2. Manchester United17133142–14+2842
3. Tottenham16112332–19+1335
4. Chelsea17103435–20+1533
5. Arsenal17102533–25+832
6. Liverpool1786319–13+630
7. Newcastle1776423–22+127
8. Stoke City1773718–28–1024
9. Norwich City1756627–31–421
10. West Bromwich Albion1763819–26–721
11. Everton1662817–18–120
12. Aston Villa1747619–23–419
13. Fulham1746718–23–518
14. Swansea1746716–21–518
15. Sunderland1745821–210 17
16. Queens Park Rangers1744917–31–1416
17. Wolverhampton17431019–32–1315
18. Wigan1735915–30–1514
19. Bolton1741322–39–1712
20. Blackburn17241124–38–1410
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik