A Roma Montellával is hármat kapott a Sahtartól

Vágólapra másolva!
2011.03.08. 22:42
null
Győzelmet és továbbjutást ünnepelhetett a Sahtar (Fotó: Reuters)
Címkék
A Sahtar tulajdonképpen egy félidő alatt eldöntötte a Roma elleni BL-nyolcaddöntő visszavágóját, igaz, ehhez a vendégek is kellettek. Tomás Hübschman góljára ugyanis Marco Boriello válaszolhatott volna, de tizenegyest hibázott, majd Philippe Mexést második sárgája után kiállította Howard Webb játékvezető. Az ukránok végül 3–0-ra győztek, és 6–2-es összesítéssel jutottak a legjobb nyolc közé.

 

Az AS Roma meglehetősen nehéz helyzetből kezdte a Sahtar elleni BL-nyolcaddöntő visszavágót. Az olaszok otthon 3–2-es vereséget szenvedtek, így Ukrajnában legalább kétgólos győzelem reményében léptek pályára (az egygólos különbség akkor érhetett volna továbbjutást a vendégeknek, ha legalább négyszer betalálnak), azonban ebben a BL-szezonban mindhárom sikerük alkalmával csak egy góllal tudtak nyerni.

Vincenzo Montellát nem sokkal a két csapat első meccse után nevezték ki – Claudio Ranieri helyére – a Roma vezetőedzőjének, így a Sahtar elleni visszavágó volt a fiatal szakember első európai meccse, amelyen rögtön sikerült meglepetést szereznie, hisz korábbi csapattársát, Francesco Tottit a várakozásokkal ellentétben nem állította be a kezdőcsapatba, ugyanakkor Marco Boriello és Mirko Vucsinics is ott volt a pályán. Gólhelyzetet azonban az első negyedórában egyikük sem tudott kialakítani, hiába játszott mezőnyfölényben a Roma.

Ezzel szemben a Sahtar a 18. percben második támadásából megszerezte a vezetést: Willian a bal szélről élesen középre lőtt, Tomás Hübschman beleért a labdába, amely a kapuban kötött ki. 1–0

A vendégek a 28. percben esélyt kaptak az egyenlítésre: 11-eshez jutottak. A vb-döntőt vezető Webb szabálytalannak ítélte meg Henrik Mkitarjan megmozdulását, ám a sértett Borriello balra tartó lövését kiütötte Andrij Pjatov kapus, így maradt a hazai vezetés. Ez volt az olasz csapat negyedik kihagyott tizenegyese a BL-történetében – a kihagyott büntetők számában a Real Madrid (8), a Barcelona (7) és az Arsenal (7) után a negyedik az olasz gárda.

A 41. perctől aztán már nemcsak gól, hanem emberhátrányba is került a Roma, miután Mexés visszahúzta Luiz Adrianót, amiért megkapta a második sárga lapját, egyúttal az ezzel járó piros kártyát is (Mexés ezzel Patrick Vieirával holtversenyben a legtöbbször – háromszor – kiállított francia játékos a BL-ben).

A szünetig emberhátrányban sikerült kialakítania egy helyzetet a Romának, de Borriello hat méterről Pjatov kezébe fejelt.

Az első félidőben még egy említést érdemlő esetet jegyezhettünk fel: De Rossi odakönyökölt Srnának, Howard Webb játékvezető azonban a reklamáló Darijo Srnának adott lapot...

A Roma legveszélyesebb játékosa, Boriello úgy kezdte a második félidő, ahogy az elsőt befejezte – kihagyott helyzettel. Az olasz csatár bal oldalról, éles szögből leadott lövését szögletre ütötte Pjatov.

A lendületes római kezdés ellenére azt nem lehetett elmondani, hogy a hazaiak ráültek volna az eredményre, az 50. percben Mkitarjan 18 méteres lövését kellett védenie Doninak.

Az 57. percben aztán már a kicsit kint álló brazil kapus is tehetetlen volt: Srna szöglete után Willian villant, gyönyörű mozdulattal, 14 méterről a bal felső sarokba csavarva. 2–0

A folytatásban már kevésbé erőltették a csapatok a támadásokat, mindkét gárda inkább már a lefújást várta, de a vendégvédelem hibáját azért így is kihasználták az ukránok.

Eduardo Aleandro Rosi eladott labdájával a kapuig „gyalogolt", majd beállította a 3–0-s végeredményt. A Sahtar 6–2-es összesítéssel, története során először a legjobb nyolc közé jutott a Bajnokok Ligájában.

SAHTAR–ROMA 3–0

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Sahtar (ukrán)–Roma (olasz) 3–0 (Hübschman18., Willian 58., Eduardo 87.)
Továbbjutott: a Sahtar, 6–2-es összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik