A Young Boys Isztambulban viccelte meg a Fenert

Vágólapra másolva!
2010.08.04. 23:04
null
Henri Bienvenu átadta üdvözletét a szurkolóknak Isztambulban (Fotó: Action Images)
Címkék
A svájci Young Boys a Bajnokok Ligája 3. selejtezőkörének egyik legnagyobb meglepetését szerezte azzal, hogy idegenbeli győzelmének köszönhetően kiejtette a Fenerbahcét. Huszti Szabolcs a kispadról nézte végig, ahogy csapata, a Zenit 1–0-ra megveri a román Unirea Urziceni-t, kivívva a továbbjutást, az exdebreceni Leandro viszont a pályán volt a ciprusi Omonia Nicosiában, amely 4–1-re kapott ki a Salzburgban. Óriási meglepetésre a moldovai Sheriff elbúcsúztatta a horvát Dinamo Zagrebet.

A párharcnak eleve esélyesként nekivágó Fenerbahce kényelmes helyzetből várhatta a visszavágót, hiszen az első mérkőzésen 2–2-es döntetlent ért el a Young Boys vendégeként. A Sükrü Saracoglu Stadionban – ahol Európa élcsapatai sem mehetnek biztosra – azonban kellemetlen meglepetés érte a török csapatot és fanatikus szurkolóit, mivel a berni gárda a kameruni Henri Bienvenu révén az első félidő végén megszerezte a vezetést, kis előnyére pedig jól vigyázott a lefújásig, tökéletessé téve a svájci csapatok szerdáját (a Basel ugyebár a DVSC-t búcsúztatta).

A Zenit gól nélküli döntetlent játszott Romániában az Unirea ellen, így a visszavágó igencsak izgalmasnak ígérkezett. Az is lett, a továbbjutást egyetlen gól döntötte el. Ezt a portugál Danny szerezte, így az orosz csapat folytathatja a BL-ben. A találkozóra Huszti Szabolcsot csereként nevezték, de nem kapott lehetőséget.

A tavaly a DVSC-vel a BL-ben vitézkedő Leandro az idén az Omonia Nicosiával próbálkozott meg a csoportkörbe jutással, ám ezúttal nem járt sikerrel, mivel a hazai 1–1 után csapata 4–1-re kikapott Salzburgban. A brazil származású magyar játékos végig a pályán volt a ciprusi alakulatban.

A ZTE-ből a Lech Poznanhoz igazolt Artjoms Rudnevs sem játszhat ebben a kiírásban a BL-ben, mivel a lengyel csapat hazai pályán is kikapott a Sparta Prahától. Nemcsak a cseh, hanem a szlovák bajnok is a csoportkör kapujába jutott, az MSK Zilina ugyanis 3–1-re megverte a Liteksz Lovecset.

A fehérorosz BATE hiába állt fel 2–0-s hátrányból, végül kikapott Koppenhágában, így kiesett, míg a moldáviai FC Sheriff eljutott a tizenegyesekig Zágrábban, majd – nevéhez méltóan – megnyerte a párbajt.

A hazai pályán elért sovány döntetlen ellenére az Ajax továbbjutott a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező 3. fordulójából: a holland csapat idegenben szerzett három góljának köszönhette továbbjutását a PAOK Szalonikivel szemben. Ugyancsak továbbjutott a portugál Braga, a norvég Rosenborg és nagy meglepetésre a moldovai Sheriff.

A 77. percben az Ajax kapusa, Maarten Stekelenburg kivédte a szerb Vladimir Ivics tizenegyesét, aminek akkor lett igazán nagy jelentősége, amikor Ivics a 91. percben kiegyenlített. Érdekesség, hogy az Ajax nyolc perc leforgása alatt szerezte három gólját – vesztett állásból felállva.

A Rosenborg úgy ejtette ki a svéd AIK-t, hogy Rade Prica és Mikael Lustig révén két svéd légiósa is a kapuba talált. A Celtic becsületmentő győzelme ellenére kiesett.

A legnagyobb csatát a zágrábi kelet-európai parti résztvevői vívták: a moldovai Sheriff kilencfordulós tizenegyespárbajban jutott tovább a Dinamo Zagrebbel szemben – óriási meglepetésre!

BAJNOKOK LIGÁJA
3. SELEJTEZŐKÖR, VISSZAVÁGÓK
FC Basel (svájci)–Debreceni VSC (magyar) 3–1 (Cagdas 26., Chipperfield 59., Shaqiri 64., ill. A. Coulibaly 74.)
Továbbjutott: az FC Basel, 5–1-es összesítéssel
HJK Helsinki (finn)–Partizan Beograd (szerb) 1–2 (Kamara 39., ill. Cléo 9., 92.)
Tj: a Partizan, 5–1-gyel
Zenit Szankt-Petyerburg (orosz)–Unirea Urziceni (román) 1–0 (Danny 39.)
Tj: a Zenit, 1–0-val
FC Köbenhavn (dán)–BATE Boriszov (fehérorosz) 3–2 (César Santin 2., Kvist 27., N'Doye 59., ill. Koncevoj 40., Nyajahcsik 44.)
Tj: az FC Köbenhavn, 3–2-vel
Zilina (szlovák)–Liteksz Lovecs (bolgár) 3–1 (Rilke 52., Oravec 70., Ceesay 84., ill. Sandrinho 50.)
Tj: a Zilina, 4–2-vel
Lech Poznan (lengyel)Sparta Praha (cseh) 01 (Kladrubsky 50. – 11-esből)
Tj: a Sparta, 2–0-val
Fenerbachce (török)Young Boys (svájci) 01 (Bienvenu 40.)
Tj: a Young Boys, 3–2-vel
Red Bull Salzburg (osztrák)–Omonia Nicosia (ciprusi) 4–1 (Svento 21., Schiemer 37., 40., Boghossian 58., ill. Rengifo 91.)
Tj: a Salzburg, 5–2-vel
Gent (belga)Dinamo Kijev (ukrán) 13 (E. Coulibaly 85., ill. Harmas 32., Milevszkij 55., Huszev 90.)
Tj: a Dinamo Kijev, 6–1-gyel
PAOK Szaloniki (görög)Ajax (holland) 33 (Vieirinha 16., Szalpingidisz 56., Ivics 91., ill. Suárez 48., S. de Jong 50., Lindgren 55.)
Tj: az Ajax, 4–4-gyel, idegenben szerzett több góllal
Celtic (skót)Braga (portugál) 21 (Hooper 52., Juárez 79., ill. Paulo César 20.)
Tj: a Braga, 4–2-vel
Rosenborg (norvég)AIK (svéd) 30 (Prica 55., Demidov 64., Lustig 76.)
Tj: a Rosenborg, 4–0-val
Dinamo Zagreb (horvát)Sheriff (moldovai) 11 (Sammir 55. – 11-esből, ill. Volkov 16.)
Tj: a Sheriff, 2–2-vel, tizenegyesekkel (6–5)
Kedden játszották
Anderlecht (belga)TNS (walesi) 3–0 (De Sutter 17., Lukaku 69., 74.)
Tj: az Anderlecht, 6–1-gyel
Hapoel Tel-Aviv (izraeli)Aktobe (kazah) 31 (Zahavi 16., Szahar 31., Ba 35. – öngól, ill. Tlesev 90.)
Tj: a Hapoel, 3–2-vel
A következő forduló sorsolását pénteken tartják a svájci Nyonban. Az első mérkőzéseket augusztus 17-én és 18-án, a visszavágókat augusztus 24-én és 25-én rendezik meg.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik