A Bayern fél lábbal a csoportkörben

Vágólapra másolva!
2011.08.17. 20:28
null
A zürichi szurkolók nem fogták vissza magukat (Fotók: Reuters)
Címkék
A Bayern München hazai pályán 2–0-ra nyert az FC Zürich ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája rájátszásának első mérkőzésén, így fél lábbal már a csoportkörben érezheti magát. A bajorok nagyobb különbséggel is győzhettek volna, Mario Gomez egymaga kihagyott legalább három nagy helyzetet.

Arjen Robben játéka kérdéses volt, de a holland szélső felépült sérüléséből, így Franck Ribéry és Mario Gomez társaságában ott volt a Bayern támadószekciójában.

„Egy álom válna valóra, ha eljutnánk a döntőig” – mondta Thomas Müller, utalva arra, hogy ez esetben hazai környezetben játszhatnának a BL-trófeáért. A 21 éves német válogatott támadó a Bayern ezt megelőző 32 tétmérkőzésén rendre a kezdőcsapatban kapott helyet, most viszont csak a cserék közé nevezte Jupp Heynckes.

A fináléig vezető úton a Zürich a közvélekedés szerint nem okozhat problémát a müncheni csapatnak, ám a svájciak már az 5. percben megmutatták, hogy nem az áldozati bárány szerepét kívánják eljátszani, Ricardo Rodríguez bal oldali beadását követően Armin Sermiti fejese kerülte el a hazai kaput.

Három perccel később feljegyezhettük a Bayern első lehetőségét is, amelyből rögtön gól született. Robben a bal oldalról kanyarított középre, Mathieu Béda csak megcsúsztatni tudta a labdát, amelyet a hosszú oldalon helyezkedő Bastian Schweinsteiger közelről a kapu bal oldalába fejelt. A középpályás a legutóbbi két bajnoki gólját is fejjel érte el. 1–0

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik nemzet csapata nyeri meg a 2011–2012-es Bajnokok Ligáját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Lendületben maradt a német gárda, Philipp Lahm tört be remek kényszerítőt követően a zürichi tizenhatosra, de lövését Johnny Leoni védeni tudta.

A Bayern egyértelműen uralta a meccset, a vendégek erejét a védekezés emésztette fel. A 20. percben ismét Lahm került a figyelem középpontjába, passzát követően Gomez lőtt mellé szorongatott helyzetből.

Az első fél óra zárásaként ismét Gomez növelhette volna csapata előnyét, de kecsegtető helyzetben cselezni próbált, ezt pedig nem „ette meg” a védő.

A meccs elején villanó Sermiti a 34. percben egy szabadrúgás után fejelt ismét kapura, ám Manuel Neuer résen volt, les miatt pedig amúgy sem ért volna a gól.

A vendégek 18 éves balhátvédje, a spanyol apától és chilei anyától származó Rodríguez remekül semlegesítette Robbent, a félidő utolsó percében pedig szabadrúgásból próbálkozott meg az egyenlítéssel, ám lövése néhány méterrel mellé ment, így a szünetben 1–0-ra vezetett a Bayern.

A Bayern München az 1997–1998-as szezon óta csak egyszer nem jutott be a csoportkörbe az elitligában: a 2007–2008-as idényben csak az UEFA-kupában szerepelt a német rekordbajnok.

Csere egyik oldalon sem volt, a második félidő elején pedig Gomez ott folytatta, ahol az előzőben abbahagyta: Ribéry nagyszerű előkészítését követően minden addiginál nagyobb helyzetbe került, ám csúnyán mellédurrantott.

Nem sokkal később Leoni nagy pillanatai következtek, a Zürich kapusa ugyanis előbb Ribéry lapos lövését ütötte ki, majd Lahm ismétlésébe vetődött bele még nagyobb bravúrt bemutatva.

A futószalagon érkező hazai helyzetek kidolgozását Robben folytatta, aki fantasztikus labdaátvétele után befelé csinált egy cselt, majd 10 méterről megcélozta a hosszú alsó sarkot, ám egy védőről mellépattant a lövése, mégis kirúgással folytatódott a játék.

Az 57. percben Müller beállt Toni Kroos helyére, így már a pályán állva csodálhatta meg Ribéry szabadrúgását, amelyet követően a bal oldali kapufáról vágódott vissza a labda a mezőnybe.

Tíz perccel később Neuer megmozdulása növelte a hazai szurkolók pulzusát – a Schalkétól igazolt kapus egy szögletnél kissé alászaladt a labdának, amelyet az alapvonalon túlra paskolt végül –, ezután viszont újra a másik kapunál volt esemény: Gomez visszatett labdáját Robben pazarul tekerte a tizenhatos jobb sarkáról a hosszú felsőbe. 2–0

A kétgólos hátrányban futballozó Zürich váltani próbált, de hiába nyílt ki jobban, ez helyzetekben nem mutatkozott meg. Vendéghelyzetekben legalábbis nem, Gomez ugyanis a 83. percben talán a továbbjutást is eldönthette volna, ám hiába cselezte ki Leonit, a visszafutó Dusan Djuric a gólvonalról kivágta a labdát.

A bajorok előző idénybeli gólfelelőse a 88. percben kihagyta az n+1. helyzetét is – Béda pedig megkapta a második sárga lapját –, így „csak” 2–0-ra nyert a Bayern, amely azonban így is fél lábbal már a csoportkörben érezheti magát.

BAYERN MÜNCHEN–FC ZURICH 2–0


BAJNOKOK LIGÁJA
RÁJÁTSZÁS, 1. MÉRKŐZÉSEK
BAJNOKI ÁG
Maccabi Haifa (izraeli)–Genk (belga) 2–1 (2–0)
Haifa, Ramat Gan Stadion. V: Stark (német)
M. Haifa: Davidovics – Mesumar, I. Kohen, Falach, Twatha – Vered, Boccoli (Jampolszkij, 65.), Yahaya, Golasa (T. Kohen, 82.) – Amasa (Azriel, 73.), Dvalisvili
Genk: Köteles – Durwael, Nadson, Joneleit, Pudil – Tőzsér, Hubert – Vossen (Buffel, 79.), Barda, Hyland (Camus, 89.) – Nwanganga
Gólszerző: Amasa (8.), Dvalisvili (28.), ill. Barda (61.)
Dinamo Zagreb (horvát)–Malmö (svéd) 4–1 (1–1)
Zágráb, Maksimir. V: P. Proenca (portugál)
Dinamo: Kelava – Vrsaljko, Tonel, Vida, Ibánez – Leko, Calello, Badelj, Sammir (Situm, 93.) – Rukavina, Krstanovic (Beciraj, 62.)
Malmö: Melichárek – Halsti, Jansson, D. Andersson, Hamad – Mehmeti (Vinzents, 74.), Pekalski, Mutavadzic (Aubynn, 66.), Durmaz – D. Larsson, Wílton Figueiredo (Rexhepi, 66.)
Gólszerző: Sammir (4., 61. – 11-esből), Rukavina (56.), Beciraj (84.), ill. Mehmeti (17.)
Wisla (lengyel)–APOEL (ciprusi) 1–0 (0–0)
Krakkó, Reymana-stadion.V: Lannoy (francia)
Wisla: Pareiko – M. Jovanovics, Jaliens, Chávez, Júnior Díaz – Sobolewski, Núnez – Iliev (Wilk, 68.), Melikson, Malecki (Kirm, 92.) – Genkov
APOEL: Hiotisz – Szolomu, Kontisz, Paulo Jorge, William Boaventura – Nuno Morais, Hélio Pinto – Tricskovszki (Solari, 85.), Marcinho (Jahic, 80.), Manduca (Haralambidesz, a szünetben) – Aílton
Gólszerző: Malecki (71.)
NEM BAJNOKI ÁG
OB (dán)–Villarreal (spanyol) 1–0 (0–0)
Odense, Odense-stadion. V: Skomina (szlovén)
OB: Wessels – Ruud, Möller Christensen, Höegh, C. Sörensen – A. Johansson, K. Traoré, Djemba-Djemba, Kadrii – Andreasen – Gíslason (Falk, 81.)
Villarreal: Diego López – Mario Gaspar, Musacchio, Zapata, Oriol – Cani, Bruno Soriano, Marchena (Marco Rubén, 85.), Borja Valero (Marcos Senna, 84.) – Nilmar (Camunas, 83.), Rossi
Gólszerző: Andreasen (84.)
Bayern München (német)–FC Zürich (svájci) 2–0 (1–0)
München, Allianz Arena. V: Nyikolajev (orosz)
Bayern: Neuer – Rafinha, J. Boateng, Badstuber, Lahm – Schweinsteiger, Luíz Gustavo – Robben, Kroos (Th. Müller, 57.), Ribéry – Gomez
Zürich: Leoni – Koch, J. Teixeira, Beda, Rodriguez – Aegerter – Schönbächler (Nikci, 55.), Barmettler (Buff, 67.), Djuric – Mehmedi – Sermiti (Drmic, 84.)
Gólszerző: Schweinsteiger (8.), Robben (72.)
Kiállítva: Béda (91. – második sárga lap után)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik