Megvan a 10.! A Real Madrid Európa trónján

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2014.05.24. 20:39
null
Mindkét tábor alaposan felkészült a mérkőzésre (Fotók: Action Images)
A labdarúgó Bajnokok Ligája idei döntőjében az Atlético Madrid és a Real Madrid csapott össze Lisszabonban. A városi derbin sokáig az Atlético vezetett Diego Godín fejes góljával, de a ráadás harmadik percében Sergio Ramos egyenlített, szintén fejjel. A hosszabbítást jobban bírta a Real, Gareth Bale, Marcelo és tizenegyesből Cristiano Ronaldo is betalált. Tizedik alkalommal nyerte meg a BEK-et és a BL-t a Real, Carlo Ancelotti harmadik sikerét érte el edzőként, beállítva a liverpooli Bob Paisley rekordját.

A MÉRKŐZÉS ONLINE, SZÖVEGES KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

BAJNOKOK LIGÁJA, DÖNTŐ
REAL MADRID (spanyol)–ATLÉTICO MADRID (spanyol) 4–1 (0–1, 1–1, 1–1) – hosszabbítás után
Lisszabon,
Estádio da Luz, 60 976 néző. Vezette: Kuipers (holland)
REAL MADRID:
Casillas – Carvajal, Varane, S. Ramos, F. Coentrao (Marcelo, 59.) – Modric, Khedira (Isco, 59.), Di María – Bale, Cristiano Ronaldo – Benzema (Morata, 79.). Vezetődző: Carlo Ancelotti
ATLÉTICO MADRID:Courtois – Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luís (Alderweireld, 83.) – Gabi, Tiago – Raúl García (Sosa, 66.), Koke – D. Villa, Diego Costa (Adrián López, 9.). Vezetődző: Diego Simeone
Gólszerzők: S. Ramos (90+3.), Bale (110.), Marcelo (118.), C. Ronaldo (120. – 11-esből), ill. Godín (36.)

AMI NINCS BENNE, AZ NEM IS ÉRDEKES: A BAJNOKOK LIGÁJA-DÖNTŐ ÉLŐ FELVEZETÉSE ITT!

A BL/BEK-DÖNTŐK EGYIK LEGGYORSABB CSERÉJE. Az Atlético kezdőcsapatát érintő nagy kérdésre egy órával a mérkőzés előtt kaptunk választ, Diego Costa végül vállalta a játékot, ám mindössze kilenc perc kellett hozzá, hogy kiderüljön: a támadó nincs abban az állapotban, hogy segítségére legyen a „matracosoknak”, és Diego Simeone Adrián Lópezt küldte be a helyére, aki David Villával próbált meg veszélyt teremteni a kapu előtt. A BL-döntők történetében egyébként ez volt a leggyorsabb csere (a BEK-ben a Liverpool 1985-ben gyorsabban váltott, amikor Mark Lawrenson helyére Gary Gillespie állt be a 3. percben).

Az első negyedórában körülbelül ez is volt a legérdekesebb esemény. Nagy volt az iram, Björn Kuipers játékvezetőnek már az első tíz másodpercben a sípjába kellett fújni, és már az első percekben résen kellett lennie a párharcok megítélésénél. A Real Madrid többször felért ellenfele tizenhatosához, ám a játékkal kiválóan együtt élő Thibaut Courtois lefülelte a hosszú, hosszabb indításokat.

FELPÖRGET A CSONTZENE. Az intenzitás és a szenvedély megvolt a mérkőzésben, ám a jó játék hiányzott. Húsz perc után pörgött fel először a kapuk előtt a meccs. Az Atléti kapusának a 21. percben kellett először védenie, amikor Dani Carvajal labdája Filipe Luíson megpattant, de épp a belga ölébe. Két perccel később Luka Modric adott fel egy szabadrúgást a kapuvédőnek, majd egy Cristiano Ronaldo, Karim Benzema vezette kontra halt el a lendület nélküliségben. Raúl García kőkemény, sárgával járó belépője megpezsdítette a meccset, ami együtt járt Sergio Ramos önbíráskodásra tett kísérletével – ez ugyancsak figyelmeztetést ért –, illetve Ronaldo gyatra szabadrúgásával, majd néhány újabb keménykedős Atlético-becsúszással.

A 31. percben foghatták először joggal a szurkolók a fejüket: a „matracosok” azért, mert Tiago rossz passza után Gareth Bale gyújtotta be a rakétákat és tört kapura a hátráló védelemmel szemben, a „királyiak” pedig azért, mert Bale a keresztbe futó hátvédek miatt ütemet vesztett, és 11 méterről néhány centivel célt tévesztett.

ÉS GODÍN ÚJRA BETALÁLT! Aztán a 36. percben váratlanul jött az első nagy Atlético-helyzet, és az első gól is! Koke szöglete után a realosok nem tudtak felszabadítani, Juanfran visszafejelte a tizenhatoson belülre a labdát, a spanyol bajnokságot a góljával eldöntő Diego Godín pedig túlugrotta Sami Khedirát, és a pocsékul kimozduló Iker Casillas fölött a hálóba fejelt. A Real kapusa hiába igyekezett kihúzni a labdát, azt már csak a gólvonal mögül tudta. 0–1

Godínnak ez volt a 6. találata az idényben, az elmúlt négy szezonban összesen szerzett ennyit.Godín a második uruguayi gólszerző BEK/BL-döntőben Juan Schiaffino (Milan) óta, aki 1958-ban szintén a Realnak köszöntött be. 2006 (Julian Belletti) óta nem szerzett gólt védő a BL fináléjában. Továbbá ne feledjük, a legutóbbi hét BL-döntőből hatot az a csapat nyert meg, amelyik vezetést szerzett, az Atlético pedig egyszer sem veszített, amikor előnybe került!

A Real Madrid megzavarodott a góltól, lépést tévesztett, egy másik fejes révén Adrián López akár növelhette volna az előnyt, ám a labda a kapu fölé szállt. A szünetben ugyanakkor így is az atléticósok vonulhattak le elégedettebben. És az első félidőt zárjuk talán a legdurvább statisztikával: Cristiano Ronaldo és Benzema ebben a 46 percben nem ért labdába a tizenhatoson belül!

NEM REALIZÁLÓDÓ FÖLÉNY. Lassan ocsúdott a Real a második félidőben is, a játék ismét egy szabadrúgástól pörgött fel, Miranda ütötte el Ángel Di Maríát, a szabadrúgást Cristiano Ronaldo rúgta ismét, ám Courtois jól helyezkedett, és fölé paskolta az elsőhöz képest ígéretesebb kísérletet. A portugál a szögletet követően újra veszélyeztetett, előbb előle fejelték ki a labdát, majd pillanatokkal később az ő fejese szállt mellé. Maradt támadásban a Real, ám Khedira lábáról is a kapu mellé csorgott a labda. A német középpályásnak ez volt az egyik utolsó megmozdulása, a keveset mutató Fábio Coentraóval együtt elhagyta a pályát, jött Marcelo és Isco.

Az Atlético vajmi keveset foglalkozott a támadással, hátul azonban rendkívül szervezett volt a Simeone-csapat: rengeteg volt a fontos blokk, keresztezés, becsúszás, ütközés, ha pedig ez nem volt meg, Benzema és CR is lemaradt a labdáról. A 73. percben Bale lőtt kapu mellé, ez nem a walesi napja volt: öt perccel később rá jellemző módon futott le mindenkit, ám rossz megoldást választva ballal, külsővel – a füvet is kirúgva helyéről – gyengén a bal alsó mellé lőtt.

ATLÉTICO-VÉDŐK MINDENÜTT. A második félidő azonban mintha csak a felvezetése lett volna az utolsó tíz percnek, amikor Godínék gyakorlatilag minden erejüket a tisztázásokra fordították. A hajrá alaphangjául Godín szolgált: Carvajal beadását Isco zseniálisan kapta le az ötösön, ám az uruguayi óriásit mentett egy becsúszással.

A 93. PERCBEN LYUKADT KI A MATRAC. Kuipers öt perc hosszabbítás mellett döntött, és ez meghozta az áttörést a Real számára: a 93. percben ismét egy középhátvéd került fókuszba, amikor Luka Modric beadása után Sergio Ramos fejelt, és a 8 méteres próbálkozás után Courtois nem érhetett oda a jobb alsó sarokra. Egyenlített a Real Madrid! 1–1! ÉS KÖVETKEZETT A HOSSZABBÍTÁS!

Első BEK-döntőjét is a végén bukta el az Atlético, amikor 1974-ben a hosszabbításban, a 119. percben kapott gólt a Bayerntől, majd a megismételt meccsen 4–0-s vereséget szenvedett. Egyébként Sergio Ramos találatánál még soha nem született későbbi rendes játékidőben BEK/BL-fináléban. A spanyol védő legutóbbi hét meccsén hat gólt szerzett!

A hosszabbításnak – a játékon is érezhetően – a Real Madrid vágott neki nagyobb lelki töltettel. Cristiano Ronaldo újabb hisztivel öltötte megára a primadonna-pózt, amikor szabadrúgása az egyik Atlético-játékos könyökét érintve – nem tűnt szándékosnak – kerülte el messze a kaput, a túloldalon viszont már nem volt ilyen hangos, amikor látványosan homorított egyet egy kósza becsúszó láb felett. Ennek ellenére a hosszabbítás első félideje a szokásos óvatoskodó foci helyett egészen élvezhető játékot hozott, persze spanyolos feszültséggel.

Simeone nyugalomra próbálta inteni csapatát a szusszanásnyi szünetben, és az Atlético-játékosok nagy részét nem is lehetett kizökkenteni. Courtois-nak nem okozott gondot Modric lövése, Godínnak volt még tartaléka felmenni és fejpárbajt nyerni, még ha a labdába nem is jutott ereje. S amikor úgy tűnt, az Atlético túltette magát a sokkon, jött a 110. perc…

A REKORDIGAZOLÁS ODAÉRT! És Di María mesésen szlalomozott el a bal oldalon, lövése után Courtois még védeni tudott, viszont a túloldalon érkezett Gareth Bale, és az elcsúszó csereember, Alderweireld felett, nehéz helyzetből a kapu bal felső sarkába fejelt. A gyengén játszó rekordigazolás egy mozdulattal feledtette egész addigi teljesítményét! 2–1

Gareth Bale lett az első walesi játékos, aki BEK/BL-döntőn betalált.

ATLÉTICO-PADLÓZÁS A VÉGJÁTÉKBAN. A 114. percben Casillas hozta rá ismét a frászt a Real-szurkolókra, ám újabb botrányos kijövetele után Tiago nem tudta kapura irányítani a labdát, a folytatás pedig már tényleg a blancóké volt. A 118. percben Marcelo gyűjtött be egy labdát az ellenfél térfelének közepén, mivel senki sem támadta, egészen a tizenhatosig vezette a labdát, lapos lövése után Courtois csak beleérni tudott – eldőlt a meccs. Két perccel később Cristiano Ronaldóval szemben szabálytalankodott Gabi a tizenhatoson belül, így érdemben a portugál aranylabdás félmeztelenes gólörömével ért véget a mérkőzés a büntető után. Diego Simoene nehezen viselte a végjátékot és Raphaël Varane provokációját, ő is a pályára került a végső sípszó előtt, a lényegen azonban ez már semmi nem változtatott:

A REAL MADRID 4–1-RE NYERT, ÉS MEGSZEREZTE TÖRTÉNETE 10. BEK/BL-ELSŐSÉGÉT (1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014).

Cristiano Ronaldo 17. gólja rekord európai kupasorozatban és ő a második játékos (Velibor Vaszovics után), aki két klub színeiben is betalált BEK/BL-döntőn. Carlo Ancelotti Bob Paisley után a második edző, aki három BEK/BL-serleget hódított el.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik