A Chelsea végül csak felfalta a nápolyit

Vágólapra másolva!
2012.03.14. 20:35
null
A Napoli játékosai továbbjutásra készültek – nem sikerült (Fotók: Reuters)
Címkék
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján kilencven perc alatt a Chelsea ugyanúgy 3–1-re végzett a Napoli ellen, mint az olaszok az „odavágón". Így jöhetett a hosszabbítás, amelyben viszont már csak a hazaiak találtak be Braniszlav Ivanovics révén, így a londoniak jutottak a negyeddöntőbe. Lesz tehát angol csapat a nyolc között.

 

TEKINTSE MEG ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A TALÁLKOZÓRÓL!

Hosszú sorozat végére tehetett volna pontot ma este a Napoli: amennyiben az olaszok kiejtették volna a Chelsea-t, 15 év után nem lett volna angol csapat a Bajnokok Ligája legjobb nyolc együttese között. Legutóbb 1996-ban fordult elő, hogy az angol klubok közül egy sem érte meg a negyeddöntőt: az akkori angol bajnok Blackburn a csoportkörben elvérzett a már akkor sem igazán veretes, a Roversen kívül a moszkvai Szpartakot, a varsói Legiát és a Rosenborgot felvonultató csoportban.

Nem volt reménytelen azonban a Chelsea helyzete. Elég csak azt az Arsenalt példaként felhozni, amely egy héttel ezelőtt hazai pályán 3–0-ra legyőzte az olasz Milant. Ez az eredmény a Chelse-nek elég lett volna a továbbjutáshoz.

A MÉRKŐZÉS

Ennek megfelelően jól kezdett az angol csapat, és már az ötödik percben majdnem megszerezte a vezetést. Daniel Sturridge lövését védte Morgan De Sanctis.

Az angol rohamok azonban nem folytatódtak. Sőt! A Napoli nagyon veszélyes kontrákat vezetett. Edinson Cavani előbb nem találta el a kaput ígéretes helyzetben, majd öt méterről az oldalhálóba bombázott. Pedig Christian Maggio remekül lőtte keresztbe a labdát a hosszú kapufához...

Az első negyedóra vége felé már kaput is találtak a vendégek, ám Petr Cech rendre hárította ezeket a próbálkozásokat. Némileg meglepő, de a Napoli közelebb állt a gólszerzéshez a találkozó elején. Ekkor kevesen gondolták volna, hogy a hazaiak végül négyszer annyi gólt szereznek, mint olasz riválisuk...

De ne szaladjunk ennyire előre!

Mondhatni, a semmiből megszerezte a vezetést a Chelsea a 29. percben! Ramires adhatott be teljesen zavartalanul a bal oldalról, a berobbanó Didier Drogba pedig Salvatore Aronicát megelőzve védhetetlenül a vendégkapuba fejelt. 1–0 Így pedig már elérhető közelségbe került a továbbjutás az angolok számára.

Drogbáról lemaradtak az első gólnál
Drogbáról lemaradtak az első gólnál

A gól után visszavettek az iramból a csapatok. A Chelsea örömmel nyugtázta, hogy a hátránya felét már az első félidőben ledolgozta, míg a Napolit kicsit megfogta a kapott találat – különösen annak tudatában, hogy az olaszok több helyzetet alakítottak ki addig.

A félidő hajrájában ismét betalálhatott volna a Chelsea De David Luis középre bikázott labdájánál Paolo Cannavaro szépen tisztázott.

SZÜNET

Két perc sem telt el a második játékrészből, amikor Frank Lampard jobb oldali szögletét követően John Terry remek mozdulattal csúsztatta a labdát a hosszú sarokba (2–0). A Chelsea védője a legutóbbi öt hazai Bajnokok Ligája-gólját szögletből szerezte.

Ekkor már a Chelsea állt továbbjutásra, igaz, nem sokáig.

A gól után nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt a Napoli, aminek hamar meglett az eredménye. Terry középre fejelte ki a labdát az 55. percben, az érkező Gökhan Inler pedig mellel átvette a labdát, majd a kapu jobb oldalába bombázta tizennyolc méterről (2–1). Inler lett az első vendégjátékos tavaly április óta, aki a Bajnokok Ligájában gólt szerzett a Stamford Bridge-en. Akkor Wayne Rooney volt eredményes.

És máris ismét a Napoli állt továbbjutásra!

Inler gyönyörű mozdulattal vette be Cech kapuját
Inler gyönyörű mozdulattal vette be Cech kapuját

A 71. percben Juan Zúniga eldönthette volna a továbbjutást. A kolumbiai válogatott játékos ziccerbe került, de Cech hatalmas bravúrral védett. Ennek a hárításnak pedig óriási jelentősége volt, nem sokkal később ugyanis betalált a Chelsea...

Negyedóra volt hátra a második félidőből, amikor Braniszlav Ivanovics kapura csúsztatta a labdát, amelybe Andrea Dossena kézzel látványosan belekapott a 16-oson belül. A megítélt büntetőt Lampard higgadtan értékesítette. 3–1

Következhetett a hosszabbítás.

Lampard higgadtan értékesítette a tizenegyest
Lampard higgadtan értékesítette a tizenegyest

HOSSZABBÍTÁS

Érdekes módon nem a rendes játékidő hajráját nagyon megnyomó Chelsea, hanem a Napoli kezdte aktívabban a ráadást. Talán az angolok nem akartak kockáztatni, egy kapott gól ugyanis végzetes lehetett volna a számukra. Az első tíz perc nápolyi fölény után azonban magára talált a hazai csapat.

Szegény Fernando Torres! Drogba indítása után De Sanctis csúnyán a labda alá futott a 100. percben. A spanyol támadó pedig nem tudta az üres kapuba berúgni a labdát. Az átvételnél ugyanis messzire pattant tőle, és már képtelen volt rendesen korrigálni a mozgását.

A ráadás első félidejének utolsó percében aztán Drogba gurította középre a labdát, az egyedül álló Ivanovics pedig nyolc méterről kíméletlenül a léc alá ágyúzott. Egy középhátvéd tökéletes megoldást választott nem sokkal az után, hogy egy csatár „elbénázta" a saját helyzetét a Chelsea-ben... 4–1

A hosszabbítás második félidejében nem tudott nyomást helyezni a Napoli a Chelsea-re, amely egy kontra végén végleg lerendezhette volna a továbbjutást. A 119. percben Drogba tizenegy méterről azonban nem találta el a kaput.

Ez azonban nem osztott, nem szorzott: a Chelsea jutott a nyolc közé.

TEKINTSE MEG ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A TALÁLKOZÓRÓL!

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
CHELSEA (angol)–NAPOLI (olasz) 4–1 – hosszabbítás után
CHELSEA: Cech – Ivanovics, David Luiz, Terry (Bosingwa, 98.), A. Cole – Lampard, Essien – Ramires, Mata (Malouda, 95.), Sturridge (Torres, 63.) – Drogba. Menedzser: Roberto Di Matteo
NAPOLI: De Sanctis – Campagnaro, Cannavaro, Aronica (Vargas, 110.) – Maggio (Dossena, 37.), Inler, Gargano, Zúniga – Hamsík (Pandev, 106.), Lavezzi, Cavani. Vezetőedző: Walter Mazzarri

G: Drogba (28.), Terry (47.), Lampard (75. – 11-esből), Ivanovics (105.), ill. Inler (55.)

Továbbjutott: a Chelsea, 5–4-es összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik