Nyert és továbbjutott a Chelsea; az OM hetet vágott Zsolnán

Vágólapra másolva!
2010.11.03. 23:04
null
Nicolas Anelka szerezte a Chelsea első gólját (Fotó: Action Images)
Címkék
A labdarúgó Bajnokok Ligája F-csoportjának 4. fordulójában a Chelsea hazai pályán magabiztosan, 4–1-re verte meg a Szpartak Moszkvát, ezzel már biztosan továbbjutott. A kvartett másik találkozóján a francia Olympique Marseille 7–0-ra győzött Zsolnán a helyi MSK ellen, ennyi gólt még egyetlen csapat sem szerzett idegenben a BL-ben.

 

CHELSEA–SZPARTAK MOSZKVA 4–1

A mérkőzés első negyedórájában kiegyenlített volt a játék, mindkét csapat előtt adódtak helyzetek. A Szpartak nem játszott kezdeményezően, engedte érvényesülni a Chelsea akaratát, megbecsülte a labdát.

Az idő múlásával fokozatosan átvette az irányítást a Chelsea, amikor a Szpartak labdát szerzett, akkor igyekezett minél tovább megtartani azt, és helyzeteket kialakítani.

A hazaiak sok kisebb helyzetet dolgoztak ki, de az utolsó passzokba általában hiba csúszott, vagy épp a védők akadályozták meg a lövési kísérleteket. Az oroszok főként beadásokkal próbáltak meg helyzeteket kialakítani, ám ezek nem jelentettek nagy veszélyt.

A félidő végéhez közeledvén egyre több Chelsea-helyzetet jegyezhettünk fel Didier Drogba révén, míg a vendégek részéről csak a csapatkapitány, Alex próbálkozott egy távoli lövéssel, de gólt egyik csapat sem tudott szerezni.

A második félidő elején megszerezte a vezetést a Chelsea. Salomon Kalou ugratta ki Nicolas Anelkát a tizenhatoson belül a jobb oldalon, a francia kihasználva a rosszul érkező Andrij Dikan hibáját, a rövid fölsőbe lőtte a labdát. 1–0

Bő tíz perccel a hazaiak vezető gólja után, Drogba betört a tizenhatoson belülre a bal oldalon, ahol azonban Jevgenyij Makajev szabálytalanul buktatta, ezért a játékvezető tizenegyest ítélt. A büntetőt maga a sértett végezte el, és a jobb alsó sarokba lőtte a labdát. 2–0

Nem sokkal Drogba büntetője után, újabb gólnak örülhetett a Stamford Bridge közönsége. Drogba ívelt be egy szabadrúgást a jobb oldalról a tizenhatoson belülre, ahol az érkező Braniszlav Ivanovics gyönyörűen a kapuba fejelte a labdát. 3–0

A gólok után visszavett a tempóból a Chelsea, Carlo Ancellotti két gólszerzőjét, Anelkát és Drogbát lecserélte, minden bizonnyal a hétvégi Liverpool elleni rangadó miatt.

A 86. percben szép támadás után Nyikita Bazsenov révén sikerült szépítenie a Szpartaknak, ám a hosszabbításban egy kavarodást követően Ivanovics ismét a kapuba talált, beállítva a 4–1-es végeredményt.

A Chelsea győzelmével kiharcolta a továbbjutást, ám az első hely kérdése csak a következő fordulókban dől el.

CHELSEA–SZPARTAK MOSZKVA 4–1
 

 

MSK ZILINA–O. MARSEILLE 0–7

A Zilina–Marseille találkozón nem volt egy súlycsoportban a két csapat, a franciák 7–0-ra győzték le a zsolnaiakat. A meccs történései nem érdemelnek különösebb részletezést, inkább nézzünk néhány statisztikát.

A találkozón az OM legeredményesebb játékosa a triplázó André-Pierre Gignac volt, aki Papin, Vercruysse, Sauzée és Drogba után az ötödik marseille-i, aki mesterhármast ért el a kupasorozatban. Lucho González két gólt szerzett, Loic Rémy és Gabriel Heinze egyszer-egyszer volt eredményes.

A zsolnai siker volt az OM történetének legnagyobb különbségű győzelme a BEK/BL-ben (eddig a 1992–93-as szezon OM–CSZKA Moszkva 6–0-s meccse vitte a prímet), és az is tény, hogy ennyi gólt még egyetlen csapat sem szerzett idegenben az elitsorozatban.

Viszont az OM lemaradt a BL történetének legfölényesebb diadaláról: nem tudta beállítani a Liverpool 2007 novemberében a Besiktas ellen elért rekordját (8–0).

ZILINA–MARSEILLE 0–7
 

 

BAJNOKOK LIGÁJA
F-CSOPORT, 4. FORDULÓ
CHELSEA (angol)–SZPARTAK MOSZKVA (orosz) 4–1
London, Stamford Bridge. V: Cüneyt Cakir (török)
CHELSEA: Cech – P. Ferreira, Ivanovics, Alex, Ash. Cole – Mikel (McEachran, 69.), Ramires, Zsirkov – S. Kalou, Drogba (Sturridge, 76.), Anelka (Kakuta, 76.)
SZPARTAK: Dikan – Ivanov, Suchy, Pareja, Makejev – Ibson, Sesukov (Drincsics, 67.) – McGeady (Bazsenov, 80.), Alex (Kozlov, 69.), Kombarov – Welliton
Gólszerző: Anelka (49.), Drogba (62. – 11-esből), Ivanovics (66., 91.), ill. Bazsenov (86.)
Sárga lap: Mikel (38.), ill. Kombarov (43.), Ivanov (66.)
 
MSK ZILINA (szlovák)–OLYMPIQUE MARSEILLE (francia) 0–7
Zsolna, Pod Dubnom. V: Johannesson (svéd)
ZILINA: Dúbravka – Angelovic, Pecalka, Sourek, Leitner – Jez, Vittor (Zosak, 34.) , Bello, Vladavic – Ceesay, Oravec
OM: Mandanda – Azpilicueta, S. Diawara, M'bia, Heinze (Taiwo, 62.) – Lucho González, Kaboré, Cheyrou – Valbuena (Ayew, 62.), Gignac (Brandao, 72.), Rémy
Gólszerző: Gignac (12., 21., 54.), Heinze (24.), Rémy (36.), Lucho González (52., 63.)
Sárga lap: Pecalka (45.)
AZ ÁLLÁS 
1. Chelsea 4 4 0 0 12–2 +10  12
2. Szpartak Moszkva 4 2 0 2 5–6 –1  6
3. Marseille 4 2 0 2 8–3 +5  6
4. Zilina 4 0 0 4 1–15 –14  0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik