Ez valami más lesz - Moyes és az MU új kihívása

Vágólapra másolva!
2013.09.17. 09:51
null
David Moyes élete első főtáblás BL-meccsén a Leverkusen lép pályára az Old Traffordon (Fotó: Action Images)
Kedd este megkezdődnek a labdarúgó Bajnokok Ligája főtáblájának küzdelmei. Az A-csoportban Manchester United–Bayer Leverkusen és Real Sociedad–Sahtar Doneck mérkőzést rendeznek, ám az erőviszonyok tisztázásában az első kör még aligha segít sokat.

 

Meglehetősen „ütősre” hozta össze a sorsolás az A jelű négyest, hiszen Európa – UEFA-rangsor szerinti – három legerősebb bajnoksága, az angol, a spanyol és a német egyaránt delegál csapatot a csoportba, a második kalapból pedig a keleti blokk egyik feltörekvő klubja, a Sahtar Doneck – amely az elmúlt BL-szezon egyik üde színfoltja volt – landolt a négyesben. A kvartett erősségét az is bizonyítja, hogy az európai klubindex alapján ez a csoport rendelkezik a legmagasabb átlaggal, és ugyan a rangsor nem feltétlenül tükrözi hűen az európai erőviszonyokat, mindenképp irányadó.

A csoportból a kiegyensúlyozottság ellenére is kiemelkedik az angol bajnok Manchester United. Az ugyanakkor továbbra is kérdéses, hogy a „vörös ördögök” hosszú távon mire lesznek képesek David Moyesszal. Mert bármennyire is szerzett sok tapasztalatot a skót menedzser az Everton élén, a liverpooliakkal csupán egyszer, 2005-ben jutott el a BL-ig, és akkor is elbukott a selejtezőben, azaz híján van a BL-rutinnak.

Moyes tehát a Bayer Leverkusen elleni mai meccsen debütál a BL csoportkörében, és azt maga is elismeri, hogy olyan sorozatban kell helytállnia, amelyet eddig csak kívülről figyelhetett. „Igazán várom már a Bajnokok Ligáját. Az Evertonnal szerepeltem már a sorozatban, de a csoportkörbe nem jutottunk be. Tudom, hogy ez valami más. Most egy olyan klubot irányítok, amely hozzá van szokva, hogy ott van a végjátékban, és most nekem is ezt kell megpróbálnom” – nyilatkozta Moyes.

„Az Old Traffordra és a Celtic Parkba jártam BL-meccsekre, és mindig lenyűgözött az atmoszférája. Ennek a sorozatnak nagy jelentősége van a klubnál. Én még csak rövid ideje vagyok itt, de remélem, hogy a BL-este fényében olyat tudunk nyújtani, amiért érdemes lesz szurkolni. A játékosok ilyenkor mindig motiváltak, úgyhogy meg kell próbálni egy remek show-t varázsolni a színpadra” – tekintett előre az 50 éves szakember.

Kétségtelen, a csoport favoritja a Manchester United, ugyanakkor a másik három csapat között nagyon nehéz sorrendet felállítani.

A Tippmixpro oddsai szerint a mai MU–Leverkusen meccs esélyese egyértelműen a hazai csapat. Az angolok aktuális ellenfele, a Bayer Leverkusen a nyáron elveszítette Schürrlét, és két szélső védőjét, Carvajalt, valamint Michal Kadlecet, ugyanakkor további értékeit megtartotta, és a csapat játékstílusa, eredményessége nem változott, amit jól jelez a Bundesligában jelenleg elfoglalt 3. helye is. Sami Hyypiä vezetőedző ráadásul korábbi liverpoolosként jól ismerheti Moyest és módszereit, a leverkuseniek számára azonban azért is fontos lehet a jó rajt, mert a BL jelentette kettős terhelést az ősz második felében megérezheti a csapat.

A nap másik meccsén a Real Sociedad és a Sahtar Doneck mérkőzik San Sebastiánban. Nagy különbség a spanyol és az ukrán gárda között, hogy az egyik erős, a másik viszonylag gyengébb bajnokságból érkezik, ugyanakkor a baszkoknak gyakorlatilag nincs BL-tapasztalatuk – még ha a Lyon selejtezőbeli elpáholása jelzi is erejüket –, Mircea Lucescu csapata viszont az elmúlt szezonban a Chelsea-t is maga mögé utasította a csoportjában, és mutatott játéka alapján alighanem tovább is juthatott volna a nyolcaddöntőnél, ha nem a későbbi döntős Borussia Dortmund keresztezi az útját a legjobb 16 között.

Illarramendi elvesztésén túlteheti magát a Sociedad, míg Seferovic nyári megszerezése kitűnő vételnek tűnik, a kerete alapján mégis Jagoba Arrasate csapata tűnik a legsebezhetőbbnek. A Sahtarnál kulcsposztokon voltak változások a nyáron, hiszen Mhitarjan és Fernandinho távozott, a helyükre újabb brazil kontingens érkezett, és a Sahtar megfigyelőinek munkáját ismerve a Bernard, Fred, Fernando, Wellington Nem négyes közül legalább egy biztosan beválik. Erre a brazil válogatottban is egyre többet mutató Bernardnak lehet a legnagyobb esélye. S mivel Lucescu munkája állandóságot jelent, a doneckiek számára nem eltúlzott cél az egyenes kieséses szakasz kitűzése.

BAJNOKOK LIGÁJA
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
MANCHESTER UNITED (angol)–BAYER LEVERKUSEN (német)
Manchester,
Old Trafford. Vezeti: Skomina (szlovén). Időpont: 20.45. Tv: Digi Sport2 – élőben az NSO-n.
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
MANCHESTER UNITED:
De Gea – P. Jones, Vidics, Ferdinand, Evra – Valencia, Carrick, Giggs, A. Young – Rooney, Van Persie. Menedzser: David Moyes
LEVERKUSEN: Leno – Donati, Toprak, Spahic, Boenisch – L. Bender, Reinartz, G. Castro – Sam, Kiessling, Szon H. M. Vezetőedző: Sami Hyypiä

REAL SOCIEDAD (spanyol)–SAHTAR DONECK (ukrán)
San Sebastián
, Anoeta Stadion. Vezeti: Hategan (román). Időpont: 20.45 – élőben az NSO-n.
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
REAL SOCIEDAD:
Bravo – Estrada, M. González, Í. Martínez, De La Bella – Granero, Bergara – Vela, Prieto, Griezmann – Seferovic. Vezetőedző: Jagoba Arrasate
SAHTAR: Pjatov – Srna, Kucser, Rakickij, Csihrinszkij – Hübschman, Sztyepanenko – Teixeira, Ilsinho, Douglas Costa – Luiz Adriano. Vezetőedző: Mircea Lucescu

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ – KEDDI MÉRKŐZÉSEK
A-CSOPORT

Manchester United (angol)–Bayer Leverkusen (német) 20.45 (Tv: DIGI Sport2)
Real Sociedad (spanyol)–Sahtar Doneck (ukrán) 20.45
B-CSOPORT
Galatasaray (török)–Real Madrid (spanyol) 20.45 (Tv: Sport1)
FC Köbenhavn (dán)–Juventus (olasz) 20.45
C-CSOPORT
Benfica (portugál)–Anderlecht (belga) 20.45
Olympiakosz (görög)–Paris Saint-Germain (francia) 20.45
D-CSOPORT
Bayern München (német)–CSZKA Moszkva (orosz) 20.45 (Tv: DIGI Sport1)
Viktoria Plzen (cseh)–Manchester City (angol) 20.45

A SZERDAI MÉRKŐZÉSEK
E-CSOPORT

FC Schalke 04 (német)–Steaua Bucuresti (román) 20.45 (Tv: DIGI Sport2)
Chelsea (angol)–FC Basel (svájci) 20.45
F-CSOPORT
Olympique Marseille (francia)–Arsenal (angol) 20.45
Napoli (olasz)–Borussia Dortmund (német) 20.45
G-CSOPORT
Austria Wien (osztrák)–FC Porto (portugál) 20.45
Atlético Madrid (spanyol)–Zenit (orosz) 20.45
H-CSOPORT
AC Milan (olasz)–Celtic (skót) 20.45
FC Barcelona (spanyol)–Ajax (holland) 20.45 (Tv: DIGI Sport1)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik