Idegenben is győzött és a csoportkörbe jutott a Bayern München

Vágólapra másolva!
2011.08.23. 20:34
null
A Bayern München a visszavágót is megnyerte (Fotó: Reuters)
Címkék
A Bayern München hazai pályán 2–0-ra nyert az FC Zürich ellen az első mérkőzésen, így fél lábbal már a csoportkörben érezhette magát. A visszavágón Mario Gomez korai gólja mindent eldöntött.

„Még hiszünk benne, hogy van esélyünk. Münchenben az első félidőben nagyon megnehezítettük a bajorok életét. Két gólt kell szereznünk a visszavágón, még teljesen nyitott a párharc. Csodára van szükségünk, de megvan rá az esélyünk, és hiszünk is benne" – mondta Urs Fischer, a Zürich vezetőedzője, míg kollégája, Jupp Heynckes leszögezte: „Egy dolgot nem szabad megtenni az európai futballban, hogy lebecsülöd az ellenfeledet. A csapat éhezi a csoportkört. A Zürich odahaza támadni fog, nem szabad engedni, hogy helyzeteket alakítsanak ki".

Azért a kétgólos előny megnyugtatta picit Heynckest, hiszen nem jelölte a kezdőbe a sérüléséből nemrégiben felépült Arjen Robbent. Tényleg nem kezdtek rosszul a hazaiak, hiszen Amine Chermiti kis híján kilőtte a jobb felsőt 17 méterről, de a 7. percben nagy bajba kerültek: Thomas Müller tökéletes jobb oldali beadása üresen találta középen Mario Gomezt, aki bevezette a 16-osra a labdát, majd a higgadtan a jobb alsóba gurított. A 0–1 azt jelentette, hogy a svájci csodához már négy gólt kellett volna rúgnia a házigazdának.

Vissza is vett a tempóból a Bayern (hosszú még az idény...), a hazaiak pedig jobb híján beadásokkal próbálkoztak, amelyeket ha nem is könnyedén, de hárított a Manuel Neuer vezényelte védelem. A félidő végén Gomez megduplázhatta volna góljainak számát, de közeli lövését nagy bravúrral fogta Johnny Leoni, majd a német játékos combját fogva ugrált picit fájdalmas arccal, frászt hozva a „bőrnadrágosok" szurkolóira és vezetőire. A szünetben le is kellett cserélni a müncheniek gólfelelősét.

A helyére beállt Bundesliga 2-es gólkirály, a nyáron érkezett Nils Petersen kissé felpörgette a Bayern támadójátékát, és két helyzetet is kialakított. A lefutottá váló találkozónak a szakadni kezdő eső sem tett éppen jót, a szurkolók viszont hallhatóan kiválóan érezték magukat. A ráadás utolsó percében a végig agilisen futballozó bal oldali védő, a spanyol-svájci Ricardo Rodríguez szépíthetett volna egy szabadrúgásból, de nagyon kevéssel fölé lőtt.

Elcsépelt, de egy picit olyan volt ez a találkozó, mint Mátyás király mesebeli szegény lánya: hozott is ajándékot meg nem is. A találkozó izgalmas volt is meg nem is, jó is meg nem is, hajtós is meg nem is, élvezetes is meg nem is – egy biztos, a hazai csoda elmaradt, magabiztosan jutott tovább az előnye tudatában visszaváltó Bayern München, ám nem vallott szégyent az FC Zürich sem.

PERCRŐL PERCRE
Frenetikus a hangulat a Letzingrund-stadionban, görögtűz, füst és megazászló-hegyek. A bajorok 2 óra alatt odaértek autóval, tehát szép számmal megjelentek vendégdrukkerek is.
A játékvezető és asszisztensei összeölelkeznek, Ribéry imádkozik.
1. perc A Bayern kezdi a mérkőzést.
2. perc Ribéry húzza meg a bal szélt, de rövid neki a pálya és kiviszi a labdát.
4. perc Mezőnyjáték, majd Ricardo Rodríguez ismérti meg Ribéry tettét. Mármint a kivitelt.
5. perc Kroos veszíti el a labdát, fel is rúgja gyorsan Aegertet.
5. perc Ricardo Rodríguez ad be balról, Chermiti a két belső védő közül lő is: 17 méterről egy méterre a jobb felső mellé.
7. perc: Vezet a Bayern: Kroos passzából Müller megy el a jobb szélen, beadása üresen találja Gomezt, aki kapura viszi a labdát, majd 14 méterről higgadtan a jobb alsóba gurít. 0-1
11. perc T. Müller lő a bal alsó mellé 11-ről, de a kapus egyébként is rajta volt. Amoda Neuer öklöz ki egy veszélyes beadást.
16. perc Kissé leült a mérkőzés: túlságosan pontatlanok a zürichi passzok, a bajorokat nem hajtja a tatár.
17. perc Ribéry beadását J. Boateng csúsztatja az ötösről a kapu mellé, jócskán.
18. perc A testvére helyén játszó Philippe Koch mellel tesz haza csodaszépenés hidegvérűen mellel egy beadást a 16-osról.
20. perc Mezőnyjátszanak a felek...

A két Bayern-elnök (a sok közül...), Karl-Heinz Rummenigge és Franz Beckenbauer igen feszülten ülnek a díszpáholyban, a hazai vezető lazán pipázgat, kolléganője cigarettázik.

22. perc Rodríguez élesen küld a kapu elé szélről egy szabadrúgást (Ribéry gyimakolta meg Schönbächlert), az ötösön a tömegből felbukkant egy kézfej és felszabadít.
26. perc Rodríguezújabb beadását kistukkolja egy bekk.

30. perc A száguldozó Müllert vágja fel Oliver Buff, sárga.

31. perc Kroos indította a gólra éhesen kapura törő Müllert, de Leoni lefüleli a labdát, mihelyst az beért a 16-osra.
36. perc Chermiti cselez le három bayernest, majd indítja a jobb szélen Lahmot.
Kapar, kapar azért a Bayern is, de a hazaiak fegyelmezetten zárnak, mindig odaért egy láb vagy egy kéz.
38. perc Djuric jobb oldali beadását egy védő éppen az ötösön álló Chermiti bokájára fejelte, de az nem számított ilyen ajándékra, és mire feleszmélt, oda lett a helyzet.
43. perc Gomez és Lahm játszik össze a bal szélen, utóbbi bead. a labdát viszont az ötösön úgy veszi át Müller mellel Teixeira és Barmettler között, de elpattant tőle messze a játékszer.
44. perc Mehmedi elől ment szögletre Lahm, majd fogja a kornert is.
45. perc Müller indítja Ribéryt, aki kiteszi a labdát balra Gomeznek, aki nyolcról lőtt a túlsó alsóba, de Leoni mentett egy csodás vetődéssel. A szögletet Gomez az ötösről mellé fejeli.
45. perc Véget ért az első félidő.
45. perc Csere: a megsérült Gomez helyén a nyáron igazolt Nils Petersen.
46. perc Útjára indult a labda és vidáman pattog.
47. perc Egy bal oldali beadást Neuer sután középre öklöz, Buff azonban mellé rúgja a ziccerféleséget.
Petersen egyébként a Bundesliga 2 gólkirálya volt az elmúlt idényben.
55. perc Mehmedi harcol meg a védőkkel, majd jobbról, nyolc méterről csúnyán mellé lő.
Elkezdett szakadni az eső. Majd kissé felforrtak az indulatok egy meg nem adott hazai szöglet miatt, de a spori rendet tesz.
58. perc Petersen lő fölé 16-ról egy védő szorításában.
A svájci frank miatt kevesen szurkolnak a zürichieknek...
62. perc Schweini vesz le mellel egy labdát a kapitól 20 méterre és lő szép mozdulattal fölé.
64. perc Kroos helyett Anatolij Timoscsuk.
65. perc Hármas csere a hazaiaknál: Aegerter helyett Milan Gajics, Djuric helyett a nemzetközi debütáns Maurice Brunner a gyepen.
68. perc Addig variál egy 40 méteres szabaddal Schweini, Gustavo és Timo, hogy kis híján visszakerül a labda Neuerhez.
69. perc A kapus ment Schweini elől, a kipattanót Ribéry elvariálja.
70. perc Schönbächler cselezget a jobb oldalon, szögletre mentenek előle.
Robben és Rafinha ütögeti egymás fejét a kispadon. Elvan a csere, még ha nem is játszik.
71. perc Müllert váltja David Alaba.
73. perc Ribéry megy el a bal oldalon, beadását Timoscsuk elsutáskodja az ötösön.
Megrúgják labdával a "kis" Schweinit. Férfiúi részvétünk...
75. perc Petersen kavargat a bal szélen, lő is kiszorított helyzetből, csemege Leoninak.
76. perc Újra Petersen lő, ezúttal is balról,de közelebbről, 7 méterről,és Leoni most is védett. Alaba elől Rodriguez takarít. Pár másodperc múlva Ribéry lő ugyanolyan helyzetből, de becsúszva szereli Teixeira.
77. perc Ribéry lő a bal felső mellé 16-ról.
78. perc Memedi helyett Josip Drmic a pályán.
81. perc Ribéry esik be a 16-osra Teixeira szorításában, de csak szabad. Amit Badstuber lő fölé, feat sorfal. Merthogy Brunner segített ebben.
Felbukkan egy magyar címeres szurkoló is a lelátón. Üdvözöljük! Csak eljutott egy másik magyar legény is a play-offba...
85. perc Timoscsuk lövo fejbe 20-ról Kochot.
88. perc Két perc a ráadás.
90+3. perc Rodríguez lő 24-ről nem sokkal a kapu fölé egy szabadrúgást.
90+3. perc Véget ért a találkozó, továbbjutott a Bayern München
BAJNOKOK LIGÁJA
ZÜRICH (svájci)–BAYERN MÜNCHEN (német) 0–1 (0–1)
Zürich, Letzingrund-stadion, 23.500 néző. V: Duhamel (francia)
ZÜRICH: Leoni – P. Koch, Jorge Teixeira, Barmettler, R. Rodríguez – Schönbächler, Aegerter (Gajics, 65.), Buff, Djuric (Brunner, 65.) – Chermiti, Mehmedi (Drmic, 78.). Vezetőedző: Urs Fischer
BAYERN: Neuer – J. Boateng, Van Buyten, Badstuber, Lahm – Luiz Gustavo, Schweinsteiger – T. Müller (Alaba, 71.), Kroos (Timoscsuk, 64.), Ribéry – Gomez (Petersen, a szünetben). Vezetőedző: Jupp Heynckes
Gól: Gomez (7.)
Továbbjutott: a Bayern, 3–0-val.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik