Ferguson: Ilyen jól még senki sem védett ellenünk

Vágólapra másolva!
2011.04.27. 08:58
null
Manuel Neuer ilyen remek védésekkel tartotta sokáig meccsben a Schalkét (Fotó: Action Images)
Címkék
Mindkét fél szakvezetője Manuel Neuert dicsérte a kedd esti Schalke–Manchester United mérkőzés után. A Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén a vendégek nyertek 2–0-ra, és csak azért nem alakult ki nagyobb különbség, mert Manuel Neuer remekelt a német gárda kapujában. A United játékosai nagy valószínűséggel eldöntötték a továbbjutást, ám így is csalódottak valamennyire, amiért nem tudtak több góllal diadalmaskodni, míg Raúl már az esetleges búcsújukról beszél, bár szerinte még nem kell őket temetni.

Christoph Metzelder, a Schalke 04 védője elismerte: a sokkal jobb csapat nyerte meg a keddi, gelsenkircheni BL-elődöntőt.

„El kell ismernünk, lefociztak minket a pályáról. Az első tizenöt percet leszámítva sanszunk nem volt, nem hagytak nekünk levegőt. Az Old Traffordon azért még egyszer mindent bele fogunk adni” – mondta a középhátvéd.

A Schalke kapusa, a bravúrt bravúrra halmozó Manuel Neuer szerint túlságosan is tisztelték a Manchester Unitedet.

STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK
A Manchester United eddig nyolc európai kupamérkőzést veszített el hazai pályán. Mindegyiket egy góllal, kettővel még egyszer sem kapott ki. A Schalkénak ugyebár minimum két góllal kellene nyernie a továbbjutáshoz a visszavágón az Old Traffordon.
Az MU lett az első csapat, amely egy BL-idényen belül hat idegenbeli mérkőzésén is kapott gól nélkül maradt.
Edwin van der Sar 50. mérkőzését tudta le a BL-ben kapott gól nélkül. Rajta kívül egyetlen kapus sem érte el a félszázas határt.
A Manchester United először nyert Németországban BL-meccset a kieséses szakaszban. Korábban három vereséget és egy döntetlent könyvelhetett el az angol együttes.
Ryan Giggs a 15. olyan BL-szezonját futja, amelyben gólt szerzett, ezzel beérte az eddigi csúcstartó Raúlt.
Raúl a mostani találkozó előtt 140 BL-mérkőzést játszott. Összes schalkés kezdő tizenegybeli csapattársa 139-et. A találkozó után már átfordult a mérleg a „többiek” felé.

„Már a mérkőzés kezdetétől fogva túlságosan tiszteltük a Manchester Unitedet. Rengeteg problémánk volt azzal, hogy nem tudtunk labdát szerezni és nem védekeztünk valami jól” – mondta a találkozót követően Neuer, aki egészen a 67. percig bravúrok sorozatával tartotta meccsben a Schalkét.

Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere nem győzte dicsérni a Schalke kapusát, Manuel Neuert.

„Ez volt a legjobb teljesítmény, amelyet a Manchester United ellen egy kapustól valaha is láttam. Azt hiszem, amikor Chicharito lesről betalált Neuernek, az azt üzente a játékosaimnak, hogy le tudják őt győzni. Ezután Giggs betalált, s végül fantasztikus eredményt értünk el” – mondta Ferguson, aki szerint szinte biztos, hogy a fél világ által körbeudvarolt kapus a nyáron a Bayern Münchenhez igazol.

A skót szakember természetesen maximálisan elégedett volt tanítványai teljesítményével.

„Azt hiszem, a koncentrációnk, a játékunk intenzitása és a passzaink sebessége is kiváló volt ma. Egy igazi topelőadás volt tőlünk.”

A másik oldalt irányító Ralf Rangnick még hisz a továbbjutásban.

„Az első negyedóra még kiegyenlített küzdelmet hozott, volt néhány jó megmozdulásunk, amikor nálunk volt a labda, de az utolsó passzok nem sikerültek úgy, mint az Inter ellen – mondta a Schalke vezetőedzője. – Aztán a tizenötödik perctől kezdve mindig rosszul csináltunk valamit a United támadásainál, túl nagy teret adtunk nekik, és csak álltunk körülöttük, anélkül, hogy megtámadtuk volna őket. Minden támadásuk veszélyes volt, csak Manuel Neuernek köszönhettük, hogy nem voltunk már a szünetben egy-, két- vagy háromgólos hátrányban. Aki követte a fejlődését az utóbbi években, az tudhatja, hogy nincs nála jobb kapus jelenleg Európában, de máshol sem. A szünet után már jobb volt a helyzet, de végül akkor szereztek gólt, amikor nem is tűntek olyan veszélyesnek. Nem játszottak már olyan sebességgel, de mi csak néztünk, egyedül Peer Kluge támadta meg őket. Most már nincs veszíteni valónk, de még nem adtuk föl a harcot.”

Csapata sima győzelmével érthetően nagyon elégedett volt Wayne Rooney, a Manchester United támadója azonban figyelmeztetett: van még így is mit javítani.

„Úgy vélem, igen jól játszottunk ma este, teljesen megérdemelt győzelmet arattunk. Egy kicsit csalódottak vagyunk, mert nem használtuk ki a lehetőségeinket, és nem lőttünk többet. Így is remek győzelem ez, most profi módon be kell fejeznünk a munkát. Nem becsüljük le a Schalkét, nem vesszük könnyedén a visszavágót” – nyilatkozta.

Az első gólt szerző Giggs elmondta: a mérkőzés előtt ő bizony kiegyezett volna a kétgólos győzelmükkel, ám most mégis kicsit csalódottan gondol vissza az összecsapásra.

„Tisztában voltunk vele, ha folyamatosan nyomás alatt tudjuk tartani az ellenfelet, és sorra alakítjuk ki a helyzeteket, akkor jön majd a gól is. Én pedig abban bíztam, hogy használhatom majd a bal lábamat is a kapura lövésnél, nemcsak a jobbat” – utalt Giggs a kihagyott, majd értékesített lehetőségeire.

„A mérkőzés előtt elégedett lettem volna ezzel az eredménnyel, a kettő nullás idegenbeli sikerünkkel, de most azt kell mondjam, hogy egy kicsit csalódottak vagyunk.”

Zárszóként Ryan Giggs arra tett utalást, hogy a jövő heti visszavágó előtt vasárnap még egy nehéz bajnoki vár rájuk – az Arsenal ellen idegenben –, és nem tudja, megkapja-e a bizalmat Sir Alex Fergusontól. Viszont természetes dolognak tartja, hogy a szakvezető friss erőket is bedobjon, éppen ezért tartja jónak, hogy nem tizenegy játékosból áll a Manchester United.

Könnyen elképzelhető, hogy a Schalkét erősítő Raúl a visszavágón lép pályára utoljára Bajnokok Ligája-mérkőzésen. Hogy a spanyol csatárból a kötelező optimizmus beszélt-e, nem tudni, ám szerinte még nem kell temetni a csapatát.

„A visszavágón bármi előfordulhat, nem lehet tudni, mi történik majd. Kapunk egy tizenegyest vagy kiállítanak tőlük valakit, a futballban nincs lehetetlen – nyilatkozta Raúl, akinek kedden nem sok esélye volt, hogy megszerezze 72. BL-gólját. – Mindent megpróbáltunk, amit láttak a szurkolóink is, mivel a végén nagyon megtapsoltak minket.”

Nemcsak csapata idei menetelése, hanem az ő pazar BL-karrierje is Manchesterben érhet véget.

„Nem a legrosszabb dolog lenne az Old Traffordon elköszönni – mondta ezzel kapcsolatban a Real Madrid korábbi hetese. – Nem akarunk úgy búcsúzni, hogy gyorsan feladjuk, szeretnénk jó képet kialakítani magunkról egy nagy csapat ellen, egy nagyszerű stadionban, csodálatos hangulatban.”

SCHALKE–MANCHESTER UNITED 0–2
BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
SCHALKE 04 (német)–MANCHESTER UNITED (angol) 0–2 (0–0)
Gelsenkirchen, Veltins-Arena, 20.45 (tv: Tv2). Vezette: Velasco Carballo (spanyol)
A mérkőzés szöveges tudósítását itt olvashatják el!
ÖSSZEÁLLÍTÁSOK
SCHALKE: Neuer – Ucsida, Matip, Metzelder, Sarpei (Escudero, 53.) – Farfán, Papadopulosz, Jurado (Draxler, 83.), Baumjohann (Kluge, 53.) – Raúl, Edu. Kispad: Schober, Plestan, Hariszteasz, Karimi
MANCHESTER UNITED: Van der Sar – Fabio, R. Ferdinand, Vidics, Evra – Valencia, Carrick, Giggs, Pak (Scholes, 73.) – J. Hernández (Anderson, 73.), Rooney (Nani, 83.). Kispad: Kuszczak, Smalling, Rafael, Evans
Gólszerző: Giggs (67.), Rooney (69.)
STATISZTIKA
Schalke Man. Utd.
Gól 0 2
Összes lövés 9 18
Kaput eltaláló lövés 5 10
Védett lövés 8 5
Szöglet 3 6
Labdabirtoklás (százalék) 35 65
Szabálytalanság 12 15
Sárga lap 2 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik