Főtáblás a Spurs, a Zilina és az Ajax is

Vágólapra másolva!
2010.08.25. 22:53
null
Peter Crouch triplája BL-főtáblát ért a Tottenhamnek (Fotó: Action Images)
Címkék
A Bajnokok Ligája-selejtező playoffkörének szerdai mérkőzésein csupa hazai győzelem született, amely mindegyik esetben a hazai együttes továbbjutását jelentette. A Tottenham Hotspur könnyedén, 6–3-as összesítéssel jutott a főtáblára a Young Boys ellen. Jobban megszenvedett az Ajax a Dinamo Kijev ellen (összesítésben: 3–2), az Auxerre a Huszti Szabolcsot nélkülöző Zenit ellen (2–1) és a Köbenhavn a Rosenborg ellen (2–2, idegenben lőtt góllal). Újra van szlovák csapat a BL-ben, miután a Zilina 3–0-s összesítéssel búcsúztatta „szomszédját", a Sparta Prahát.

 

TOTTENHAM HOTSPUR–YOUNG BOYS

Az angol és a svájci csapat mérkőzése a playoffkör egyik legjobbját hozta Bernben, amikor a Tottenham 3–0-s hátrányból 3–2-re kozmetikázta az eredményt. Nem véletlenül bizakodtak a londoni szurkolók, hogy az egygólos hátrányt képesek lesznek ledolgozni, a jó hangulatot ráadásul fokozta, hogy a sérüléssel bajlódó Jermaine Defoe is vállalta a játékot.

A White Hart Lane-en a bizakodó hangulat hamar átfordult örömbe, az angolok ugyanis már az 5. percben előnybe kerültek. Akárcsak az első mérkőzésen, Michael Dawson beadása okozott a kelleténél is nagyobb zűrzavart, a hosszú oldalon pedig – ki más? – Peter Crouch ólálkodott, és a kapuba fejeléshez az okozta számára a legnagyobb gondot, hogy le tudjon hajolni a labdáért... 1–0

A máris továbbjutásra álló Redknapp-csapat ráadásul fél óra eltelte után tovább növelte előnyét, éspedig nem éppen szabályos körülmények között. Defoe kézzel szelídített meg egy indítás, majd botladozott a labdával, és kilőtte a jobb alsó sarkot. 2–0

A második félidőben a Tottenham már könnyedén játszhatott, gyakran fellazult védelem ellen vezetve a kontrákat, és Crouch mesterhármasa – a hórihorgas csatár a 61. percben, majd a 78. minutumban 11-esből is betalált – után könnyedén jutott tovább (4–0).

 

AUXERRE–ZENIT

Akárcsak Londonban, Auxerre-ben is hamar megszületett a vezető találat a hazai csapat javára, igaz, ez összesítésben még nem jelentett előnyt, csak „meccsnullt”. A 9. percben egy jobb oldali szöglet után Cédric Hengbart fejelt remekbe szabottan a bal felső sarokba (1–0).

A Huszti Szabolcsot nélkülöző Zenit sorsa a második félidő elején pecsételődött meg, amikor előbb az 53. percben Ireneusz Jelen bevette a szenpéterváriak kapuját, majd bő tíz perccel később a vendégek kapusát, Vjacseszlav Malafejevet kiállította a játékvezető. Jelen gólja mellett azért egy fél mondat erejéig mindenképp megállnánk: a lengyel támadó – egy újabb jobb oldali szöglet után – egy megcsúsztatott labdát, akrobatikus, ollózós mozdulattal bombázott a bal felső sarokba (2–0)!

A hátrányban lévő Zenit hiába próbált meg mindent a hajrában, Tomás Hubocán újabb piros lapja nullára redukálta az egyenlítési esélyt: az Auxerre jutott a főtáblára!

 

ZILINA–SPARTA PRAHA

A Zilina kedvező helyzetből, kétgólos fórból várta a visszavágót, ráadásul Momodou Ceesay ollózásos góljával már a 18. percben háromra növelte az összesítésbeli előnyt. A cseh bajnok Sparta az egész mérkőzésen nem is tudott felállni a pofontól, jellemző, hogy Jirí Kladrubsky tizenegyesét is megfogta a hazaiak kapusa, Martin Dúbravka. A zsolnai csapat a kassai 1. FC és a pozsonyligetfalui Artmedia után a harmadik szlovák csapat, amelyik szerepelhet a BL főtábláján.

 

KÖBENHAVN–ROSENBORG

A Köbenhavn rendkívül kiélezett visszavágót játszott a Rosenborggal, egy találat döntött. Sölvi Ottesen 33. percben esett fejesgólja a hazaiaknak jelentett továbbjutást és hatalmas boldogságot.

 

AJAX–DINAMO KIJEV

Az Ajax Luis Suárez 43. percben szerzett góljával alapozta meg a továbbjutását, amelyet El Hamdaui tett biztossá. Andrij Sevcsenko büntetőből lőtt találata csak a vigaszdíjat jelentette az ukránoknak, akik a többi veszteshez hasonlóan az Európa-ligában folytathatják szereplésüket.

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, RÁJÁTSZÁS, VISSZAVÁGÓK
BAJNOKCSAPATOK ÁGA
Zilina (szlovák)–Sparta Praha (cseh) 1–0 (Ceesay 18.)
Továbbjutott: a Zilina, 3–0-val
Köbenhavn (dán)–Rosenborg (norvég) 1–0 (Ottesen 33.)
Továbbjutott: a Köbenhavn, 2–2-vel, idegenben szerzett góllal
 
NEM BAJNOKCSAPATOK ÁGA
Auxerre (francia)–Zenit (orosz) 2–0 (Hengbart 9., Jelen 53.)
Továbbjutott: az Auxerre, 2–1-gyel
Tottenham (angol)–Young Boys (svájci) 4–0 (Crouch 5., 61., 78. – a harmadikat 11-esből, Defoe 32.)
Továbbjutott: a Tottenham, 6–3-mal
Ajax (holland)–Dinamo Kijev (ukrán) 2–1 (Suárez 43., El Hamdaui 75., ill. Sevcsenko 84. – 11-esből)
Továbbjutott: az Ajax, 3–2-vel
 
A győztesek a Bajnokok Ligája főtáblájára jutottak, a vesztesek az Európa-ligában folytatják nemzetközi szereplésüket. Sorsolás holnap 18 órától.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik