Köteles: Tettem, amit tennem kellett - Belgium magyar kapust ünnepel

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2011.08.24. 08:42
null
Köteles a csoportkörben is sokat tehet a Genk sikeréért (Fotó: Action Images)
Címkék
Ritkán fordul elő, hogy magyar futballista uralja valamelyik nyugat-európai ország sportsajtóját, de Belgiumban most ez a helyzet. A Genket a Maccabi elleni tizenegyespárbajból két védésével a Bajnokok Ligája csoportkörébe vezető Köteles Lászlótól hangosak a belga lapok, internetes oldalak. A magyar kapus azonban szerény maradt a meccs után, elmondta, ő csak a munkáját végezte.

„A mai meccsen mindenki hős volt a csapatunkból. Meg kell köszönnöm a csapattársaimnak, hogy a meccsen két gólt is szereztek, majd négy tizenegyest is belőttek. Én csak azt tettem, amit tennem kellett" – nyilatkozta belga oldalaknak a 2–1-es a genki győzelemmel, és hosszabbítás majd tizenegyesek után a belga csapat továbbjutásával záruló Maccabi elleni meccset követően Köteles László.

Mint ismeretes, a hazaiak magyar kapusa a tizenegyesek során kétszer is védeni tudott. Köteles mellett a végig jól játszó és a tizenegyesek során is eredményes Tőzsér Dániel is sokat tett a Genk továbbjutásáért.

Köteles Lászlót a belga internetes oldalak hősként ünneplik. A Sport.be „Köteles a BL-be vitte a Genket” címmel ír a bajnok továbbjutásáról. A Nieuwsblad.be szerint „Köteles a Genk új hőse", és ezzel a megállapítással a De Standaard is egyetértett. A hln.be arról ír, hogy a Genk túlélte az al-Dzsazírához szerződő, a Maccabi elleni visszavágón már csak a lelátón ülő Frank Vercauteren vezetőedző távozását, míg Köteles László Thibaut Courtois távozása után főszereplővé tudott válni. Az oldal azt is megemlíti, hogy a BL-szereplés 15 millió eurót hozhat a Genk konyhájára.

Ami Köteles Lászlót illeti, a magyar kapus rögös utat járt be az elmúlt egy évben. A 2009–2010-es szezonban hiába vált alapemberré a Genkben, tavaly nyáron korábbi klubja, a DVTK és a belga csapat között elhúzódó jogi vita miatt sokáig nem léphetett pályára, és mire a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a Genk javára eldöntötte a kérdést, Köteles már második számú kapus lett a roppant tehetséges Thibaut Courtois mögött. A 19 éves labdarúgó végigvédte az előző idényt, az ő nagyszerű teljesítményének is köszönhetően a Genk bajnok lett, Kötelest pedig lassan kezdték teljesen elfeledni Belgiumban.

Nyár elején még a távozás lehetősége is felvetődött a magyar futballistával kapcsolatban, ám végül maradt, és Courtois Chelsea-hez szerződése után vele kezdődött a csapat névsora, annak ellenére, hogy az utóbbi hetekben a Genkkel kapcsolatban másról sem szóltak a hírek, minthogy kit szerződtetnek a távozó kapus helyére.

Köteles a BL-selejtezőben már a Partizan ellen is megbízható teljesítményt nyújtott, tegnap pedig valóban hőssé vált. A Maccabi első góljánál egy kicsit talán jobban kint állt a kelleténél, utána viszont végig határozott volt, próbálta tüzelni társait, a tizenegyeseknél pedig csak úgy sugárzott belőle a magabiztosság.

Jó volt látni, hogy – korábbi, más magyar példákkal ellentétben – Köteles nem omlott össze attól, hogy egy évig szinte egyáltalán nem kapott lehetőséget. Amikor újra megkapta az esélyt, akkor mindent megtett azért, hogy éljen vele (jó lenne, ha hamarosan hasonlókat írhatnánk a Genk harmadik magyarjáról, a csapatnál mellőzött Tóth Balázsról is). A magyar kapuvédő teljesítményével alaposan feladta a leckét az újonnan szerződtetett lengyel kollégájának, Grzegorz Sandomierskinek.

KÖTELES BRAVÚROK ÉS TŐZSÉR GÓLJA

EMLÉKEZTETŐ – BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, RÁJÁTSZÁS, VISSZAVÁGÓK
KRC GENK (belga)–MACCABI HAIFA (izraeli) 2–1 (2–1, 2–1, 2–1) – 11–esekkel: 4–1
Genk, Cristal Arena, 13 753 néző. Vezette: Webb (angol)
GENK: Köteles – Ngcongca, Nadson, Joneleit, Pudil – Buffel, Hubert, Tőzsér, Barda (Vanden Borre, 96.) – Vossen (Limbombe, 110.), Nwanganga (Ogunjimi, 68.). Vezetőedző: Pierre Denier
HAIFA: Davidovics – Mesumar, I. Kohen, Falah, Tavata – Vered (Katan, 79.), Jahaja, Boccoli (Jampolszkij, a szünetben), Golasza – Amasa (T. Kohen, 112.) – Dvalisvili. Vezetőedző: Elisa Levi
Gólszerző: Vossen (35.), Buffel (41.), ill. Golasza (37.)
Kiállítva: I. Kohen (109.)
Tizenegyesek: Vossen (1–0), Dvalisvili (Köteles kivédte, 1–0), Hubert (2–0), Golasza (Köteles kivédte, 2–0), Tőzsér (3–0), Tavata (3–1), Pudil (4–1)
Továbbjutott: a Genk, 3–3 után tizenegyesrúgásokkal
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik