Lucescu: Nem a Barca nyert, mi veszítettünk

Vágólapra másolva!
2011.04.07. 10:29
null
Bence szerint ezúttal elmarad a Barca-gála (Fotó: Action Images)
Címkék
Szinte már elődöntőt érő helyzetbe hozta magát a spanyol Barcelona a labdarúgó Bajnokok Ligájában, miután a negyeddöntő első, hazai mérkőzését négy góllal (5-1) nyerte meg az ukrán Sahtar Doneck ellen. Utóbbiak szakvezetője szerint a párharc versenyfutásos része ezzel lényegében lezártnak tekinthető, a katalán oldalon viszont ennél óvatosabban fogalmaztak.

„Gratulálok a Barcelonának, mert már bejutott az elődöntőbe. Mi veszítettük el a meccset, nem pedig a Barca nyerte meg. Gyermeteg hibákat követtünk el. Mindenesetre az ellenfelünk egy versenyzőgép. Nem hiszem, hogy bárki megverheti ebben az idényben. Mindenkinél jobban ki tudják erőltetni az ellenfelek hibáit, és ki is használják ezeket. A csapatok félve lépnek pályára a Barca ellen. Olyan kiváló hangulatú meccsre számítok a visszavágón, ötvenezer szurkolóval, mint amilyen itt volt, és bízom benne, hogy jobban játszunk majd” – mondta Mircea Lucescu, a Sahtar szakvezetője.

SZAVAZÁS

A Barcelona vagy a Sahtar Doneck jut tovább?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Nem hiszem, hogy eldőlt volna – utalt a továbbjutásra a Barca fiatal mestere, Pep Guardiola. – Az eredmény nem meghatározó. A Sahtar kiváló csapat, igazi nemes ellenfél, így továbbra is a földön kell járnunk. A játékosaim fantasztikus meccsen vannak túl. Alvesnek több az előnye, mint a gyengesége, nagyon sokat tesz a csapatért.”

A karakteres trénert védelme bizonytalanságáról(!) – a klub történetében először fordult elő, hogy BL-meccsen két védőjátékos is gólt szerezzen – és támadói – Lionel Messi és David Villa kezdőként, míg Pedro csereként beszállva csak helyzetekig jutott – gólképtelenségéről is megkérdezték.

„Védelmünk ezen a találkozón sokat bizonytalankodott, Puyol és Abidal hiányában nem bizonyultunk kellően gyorsnak, ezt más erényeinkkel kellett ellensúlyoznunk” – ismerte el a győztesek kellő önkritikájával Guardiola.

KATTINTSON A KÉPRE ÉS TEKINTSE MEG
A MÉRKŐZÉS KÉPGALÉRIÁJÁT!
KATTINTSON A KÉPRE ÉS TEKINTSE MEG A MÉRKŐZÉS KÉPGALÉRIÁJÁT!

„Leo harmadik olyan fontos meccsünkön nem szerzett gólt, amelyen ötször találtunk az ellenfél hálójába, ellenben gólpasszaival most is döntő érdemeket szerzett a győzelemből” – emelte ki az argentin aranylabdás erényeit és fontosságát a szakvezető.

Messi a Real Madrid (5–0), valamint az Espanyol (5–1) elleni bajnokin nem szerzett gólt, mint ahogyan a Sahtar (5–1) ellen sem talált be az ellenfél hálójába, ám a három összecsapáson sorrendben kettő, három és ismételten kettő assziszttal járult hozzá a győzelemhez. Így a szezonban 48 gólja mellett már 28 gólpassznál tart.

Guardiola nem aggódott David Villa és Pedro kimaradt helyzetei miatt sem, sőt, ezzel kapcsolatban még egy élcet is megengedett magának, amikor úgy reagált: „a további fontos mérkőzésekre tartogatják a góljaikat”.

Aligha érheti vád a szezonban a katalánokat, hogy spórolnának a lőtt gólokkal és biztos vezetésük tudatában visszavesznek a tempóból. A szerdai öt góljuk már tizedik hasonlóan nagy különbségű győzelmük volt, korábban kilencszer jutottak el legalább öt gólig, sőt, egyszer nyolccal zártak.

A BL-ben még a csoportkörben a Panathinaikoszt (5–1) döngölték a földbe, de hazai terepen a bajnokságban és a kupában is többször gáláztak, kétszer ráadásul vendégként. Íme, a (gól)veretes lista: Sevilla (5–0), Ceuta (5–1), Almería (0–8), Real Madrid (5–0), Real Sociedad (5–0), Espanyol (1–5), Betis (5–0), Almería (5–0).

„A gólomat Abidalnak ajánlom, aki jó barátom, a testvérem, és nagyon reméljük, hogy hamar visszatér. Még korai a Real Madridról beszélni. Még kilencven perc hátravan a párharcból, és tisztelnünk kell az ellenfelet. A Sahtar nagyon-nagyon jó csapat. A gólom fontos volt a meccsen, de a továbbjutás szempontjából a végeredmény a lényeges” – mondta Seydou Keita, a Barcelona középpályása.

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligáját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Bár nagyszerű eredményt értünk el, a visszavágó még hátravan. Sok helyzetet alakított ki a Sahtar, úgyhogy nagyon figyelnünk kell, hogy ne legyen gondunk a továbbjutással. A gólom gyorsan jött, és ez megnyugtatott minket. Aztán sokat kellett futnunk a labdával – nyilatkozta Andrés Iniesta. – Kellő távolságra voltam a labdától, nem számítottam rá, hogy sárga lapot kapok. Nem kell mentséget keresni arra, hogy a csatáraink nem találtak be. Bármikor eredményesek lehetnek.”

A madridi Marca internetes oldala szerint Iniesta kierőltette a sárga lapot 3–0-s állásnál, hogy a visszavágót, és ne az esetleges Real elleni első elődöntőt, kelljen kihagynia.

„Szerencsés vagyok, hogy a két utóbbi mérkőzésen is gólt tudtam szerezni – mondta Gerard Piqué, aki a hét végi bajnokin a Villarreal ellen ért el győztes találatot. – Nagyon boldoggá tesz ez a siker, mert egy olyan csapatot győztünk le, amelynek játékosai gyorsak és veszélyesek. Nagyszerű győzelmet arattunk, de a továbbjutásért a visszavágón is meg kell dolgoznunk.”

A katalánok a spanyol Király-kupa negyeddöntőjében a Betis elleni hazai 5–0-s siker után a visszavágót 3–1-re elveszítették, amely összecsapás emléke élénken él és kísért a játékosokban. A középhátvéd szerint Doneckben mindenképpen figyelniük kell arra, hogy ne kapjanak a mérkőzés elején gyors gólokat, mint tették azt Sevillában. A Betis akkor a hetedik percben már 2–0-ra elhúzott, igaz, azzal sem jutott messzire...

STATISZTIKAI ÉRDEKESSÉGEK
Andrés Iniesta két évvel ezelőtt a Chelsea elleni elődöntőben szerzett gólja után – amely fináléba kerülést ért a katalánoknak – volt ismét eredményes a BL-ben. A spanyol futballista a Sahtar Doneck elleni vezető találatát a hétvégén született kislányának, Valeriának ajánlotta hüvelykujjával a szájában ünnepelve a gólt.
Zsinórban kilencedik hazai mérkőzését nyerte meg a nemzetközi kupában a Barcelona, amivel beállította a (két esetben is előforduló) vonatkozó klubrekordot. Először 1977 decembere és 1979 novembere között nem talált legyőzőre a Camp Nouban, aztán 1993. március és 1994. november között „ismételt".
A nemzetközi kupák történetében eddig egyetlenegyszer fordult elő, hogy az egyik csapat 5–1-es hazai győzelem után búcsúzott. Az 1985–1986-os UEFA-kupa 3. fordulójában a (nyugat)német Mönchengladbach hiába nyert ennyire otthon a spanyol Real Madrid ellen, utóbbi a hazai visszavágón elért 4–0-s sikerével továbbjutott – később pedig megvédte címét. A további hetvenegy 5–1-es vereséget szenvedő gárda viszont búcsúzni kényszerült, ami 98.6 százalékban valószínűsíti a katalánok továbbjutását.
A harmadik Barca-gólt jegyző Gerard Piqué első BL-találatát szintén egy ukrán csapat, pontosan a Dinamo Kijev ellen szerezte, még 2007-ben. A Barcelona történetének első olyan BL-mérkőzése volt a szerdai, amelyen két védő is gólt tudott szerezni. Piqué mellett Dani Alvesé az érdem.
BARCELONA–SAHTAR DONECK 5–1
EMLÉKEZTETŐ – BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
BARCELONA (spanyol)–SAHTAR DONECK (ukrán) 5–1 (2–0)
Barcelona, Camp Nou, 95 000 néző. V: Thomson (skót)
A találkozóról az online tudósítást itt találja!
BARCELONA: Víctor Valdés – Daniel Alves, Busquets, Piqué, Adriano (Maxwell, 77.) – Xavi, Mascherano, Seydou Keita – Messi, Villa (Pedro, 70.), Iniesta (Afellay, 91.). Vezetőedző: Pep Guardiola
SAHTAR: Pjatov – Srna, Iscsenko, Rakickij, Rat – Mhitarjan, Hübschmann (Eduardo, 82.) – Douglas Costa, Jádson (Fernandinho, 70.), Willian (Alex Teixeira, 75.) – L. Adriano. Vezetőedző: Mircea Lucescu
G: Iniesta (2.), Dani Alves (34.), Piqué (53.), Seydou Keita (60.), Xavi (86.), ill. Rakickij (59.)
Sárga lap: Iniesta (58.), ill. Rakickij (65.), Fernandinho (76.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik