A Barca hozta a kötelezőt, Doneckben is nyert

Vágólapra másolva!
2011.04.12. 20:39
null
Messi az első félidő végén szerezte meg csapatának a vezetést (Fotó: Reuters)
Címkék
A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján a Barcelona 1–0-s győzelmet aratott a Sahtar Doneck otthonában, így kettős győzelemmel, 6–1-es összesítéssel jutott be az elődöntőbe.

 

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT TALÁLJA!

Pep Guardiola, a katalánok vezetőedzője az első meccsen szerzett négygólos előny ellenére sem kockáztatott, így Lionel Messit, David Villát és Xavit is a kezdőbe jelölte. Az ukránoknál négy brazil játékos képviselte a támadószekciót, ám csupán Luiz Adriano volt egyedüli csatárként nevezve a Sahtar kezdő tizenegyében.

STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK A MECCS UTÁN
A Barcelona sorozatban negyedszer jutott be a BL elődöntőjébe, ilyen teljesítményt korábban csak a Real Madrid produkált 2000 és 2003 között, illetve a Juventus 1996 és 1999 között.
A Sahtar 35 mérkőzés után épp a hétvégén, az Obolony elleni mérkőzésen szenvedett először vereséget a Donbasz Arenában, a Barca a stadion nemzetközi „szüzességét” is elvette.
A Barcelona soha nem játszott döntetlent ukrán csapattal: 12 meccsen hét gőzelem és öt vereség a katalánok mérlege.
Pep Guardiola irányítása alatt a katalánok először nyertek idegenben a BL egyenes kieséses szakaszában (két vereség és öt döntetlen után).
Messi találatával megdöntötte a Barcelona klubcsúcsát az egy idény alatt szerzett legtöbb gól kategóriájában. Ez volt az argentin szezonbeli 48. találata. Az eddigi rekordot Ronaldo (1996–1997) és Messi (2009–2010) tartotta 47-tel.
Lionel Messi a BL-ben is a góllövőlista élére állt, ezzel három sorozatban is ő a legeredményesebb gólszerző jelenleg.

A vendégek kezdték a játékot, az első öt perc nem hozott helyzetet, a Sahtar bátran kezdett, igyekezett nem alárendelt szerepet játszani.

Nyolc percet kellet várni az első helyzetre: Jádson indította káprázatosan Douglas Costát a tizenhatoson belül, aki ballal lőtt, de Víctor Valdés hatalmasat védett, majd a brazil ismétlését Daniel Alves mentette szögletre. A folytatásban is támadásban maradt a hazai csapat, ezúttal Douglas Costa készítette le a labdát Jádsonnak, aki azonban tizenhat méterről Valdés kezébe lőtt. Az első húsz perc során a Barcelona egyszer sem próbálkozott kapura lövéssel, míg a hazaiak neve mellett négy gólszerzési kísérletet is feljegyezhettünk.

A 24. percben Vaszil Kobin jobb oldali beadására Jádson érkezett és lőtt kapásból, de a lövés nem okozott gondot Valdésnek. Négy perccel később jött az első katalán lehetőség is, ekkor Javier Mascherano szép csele után Lionel Messi lőtt ballal a tizenhatos előteréből egyenesen Andrij Pjatov kezébe. Úgy tűnt, ekkor ébredt igazán a Barca: Afellay indított kiváló ütemben Adrianót, aki az ötös sarkáról lőtt, de egy védő kivágta a kapura tartó labdát.

A hajrában Ibrahim Afellay is megpróbálkozott egy átlövéssel középről, de ez is Pjatov kezében landolt. Nem sokkal később azonban már az ukrán kapus sem tudott segíteni: Daniel Alves passzolt Messihez, aki néhány csel után tizenegy méterről ballal gurított a kapuba. A hajrában még akadt néhány helyzete a Sahtarnak is, de gólt nem tudott szerezni, így 1–0-s Barca-vezetéssel fordultak a csapatok. Az argentin klasszisnak ez volt a 48. gólja ebben az idényben, ezzel átadta a múltnak a saját maga és a brazil Ronaldo által közösen tartott korábbi klubrekordot (47).

REAKCIÓK

„Tudtuk, hogy kemény meccs lesz, de csak az első néhány percet kellett túlélnünk, onnantól mi irányítottunk. Amint látták, hogy nincs esélyük, meginogtak" – elemezte a találkozót Pep Guardiola.

„Nagy ajándék, hogy sorozatban harmadszor szerepelhettünk a Bajnokok Ligájában. A Barca játékosai hihetetlenek. Nemcsak ebben a szezonban, hanem az elmúlt három évben egyaránt" – értékelt Mircea Lucescu, a Sahtar trénere.

Hasonlóan jól kezdett az ukrán csapat a második negyvenöt perc elején, mint azt tette az elsőben, néhány veszélyes beadáson kívül azonban nem sok lehetőséget tudott kialakítani. Az 59. percben szép kontra után Messi passzolt Afellayhoz a bal oldalon, aki megpróbált eltekerni Pjatov mellett a labdát, az ukrán kapus hatalmasat nyújtózva ki tudta ütni azt, a kipattanót Daniel Alves a kapu mellé bombázta.

Mindkét vezetőedző úgy gondolta, változtatnia kell: a hazaiaknál Eduardo és Moreno beállításával egyértelműen a támadószekció megerősítése volt a cél, míg a Barcánál lejött Xavi és Piqué is – Guardiola valószínűleg pihentetni akarta két kulcsjátékosát.

A legnagyobb Sahtar-ziccer a 74. percben alakult ki. Mhitarjan kapott labdát a tizenhatos vonalánál, majd kapura fordult és lőtt, Valdés azonban bravúrral védett – nem először. Pár perccel később Eduardo forgatta meg a védőket az ötös közelében, de végül Gabriel Milito tisztázott. A túloldalon Pjatov gyenge kigurítása okozott zavart, majd Mhitarjan jobb oldali beadására Moreno érkezett, és lőtt centikkel a kapufa mellé.

A hajrában már egyik kapu sem forgott veszélyben, a Sahtar becsülettel küzdött és ment előre a becsületgólért, a Barca eléggé visszavett a tempóból, így a végeredmény 0–1 maradt, ezzel a vendégcsapat jutott be a BL elődöntőjébe, ahol a Real Madrid–Tottenham párharc győztese lesz az ellenfele.

A mérkőzés statisztikája (Fotó: uefa.com)
A mérkőzés statisztikája (Fotó: uefa.com)
SAHTAR DONECK–BARCELONA 0–1

0–1, Messi


 

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
SAHTAR DONECK (ukrán)–FC BARCELONA (spanyol) 0–1 (0–1)
Doneck, Donbasz Arena. Vezette: Meyer (német)
SAHTAR: Pjatov – Kobin, Iscsenko, Rakickij, Sevcsuk – Mhitarjan, Hübschman (Fernandinho, 75.) – Douglas Costa (Eduardo, 58.), Jádson, Willian – Luiz Adriano (Moreno, 66.). Vezetőedző: Mircea Lucescu
BARCELONA: V. Valdés – D. Alves, Piqué (G. Milito, 70.), Busquets, Adriano – Xavi (Pedro, 66.), Mascherano, Se. Keita – David Villa (Jeffrén, 75.), Messi, Afellay. Vezetőedző: Josep Guardiola
Gólszerző: Messi (43.)
Továbbjutott: az FC Barcelona, kettős győzelemmel, 6–1-es összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik