Parádés szabadrúgás, két kapufás gól, Schalke-továbbjutás

Vágólapra másolva!
2011.03.09. 20:25
null
Farfán szabadrúgásból szerzett góljával egyenlített a Schalke (Fotó: Action Images)
Címkék
A Valencia az első félidőben a hazai védelem jobb oldalán többször is rést talált a Schalke elleni BL-nyolcaddöntő visszavágóján, és Ricardo Costa fejesével a vezetést is megszerezte, amivel egy ideig továbbjutásra állt. A folytatásban azonban fölénybe került a Schalke, Jefferson Farfán parádés szabadrúgásából egyenlített is, majd a második félidőben Gavranovic két kapufás góljával a vezetést is megszerezte. Ezt követően a vendégek hiába alakítottak ki több helyzetet is, újabb gólt a Schalke szerzett, a németek így 3–1-re nyertek, és 4–2-es összesítéssel továbbjutottak. A gelsenkircheniek nemcsak a továbbjutást, hanem – legalábbis egy időre – Felix Magath állását is bebiztosították.

 

A Schalke enyhén szólva sem nyugodt körülmények között készült a Valencia elleni BL-nyolcaddöntő visszavágóra, pedig az idegenben elért 1–1-es döntetlen után lett volna okuk az optimizmusra a gelsenkirchenieknek.

Igen ám, de a Schalke elmúlt három bajnokijából egy döntetlen mellett kettőt elveszített (ráadásul a bennmaradásért küzdő Stuttgart, Mönchengladbach kettőstől kapott ki), a Bundesligában a 10. helyen áll, és a szurkolók hetek óta tüntetnek Felix Magath vezetőedző ellen (a mai meccsen mellette kiálló transzparensek is feltűntek), német sajtóhírek szerint pedig már meg is született a döntés arról, hogy a szakembernek a nyáron távoznia kell.

Így túlzás nélkül állítható, hogy Raúlék edzőjükért is hajtottak a mai meccsen. Ennek megfelelően lendületesen kezdett a Schalke, rögtön az 1. percben lövőhelyzetbe is került, de Sergio Escudero távoli kísérlete elkerülte a kaput.

A Valencia sem várt sokáig az első veszélyes ellentámadásra, a 8. percben egy bal oldali szöglet után Jérémy Mathieu 15 méterről a bal kapufa mellé lőtt.

A jó iramú találkozó első igazán nagy lehetőségét a Schalke hagyta ki – a 14. percben egy bal oldali beadásból Mario Gavranovic fejelt Vicente Guaita kezébe –, de nem sokkal később a Valencia szerzett vezetést Ricardo Costa fejesével. 0–1

A gól a török Mehmet Topalt dicséri, aki a bal szélen egy szép visszahúzós csel után szinte „fejbe rúgta” a védelemből előre húzódó Costát, aki öt méterről bólintott a kapuba. A góllal már a Valencia állt továbbjutásra.

A Schalke megpróbált gyorsan válaszolni: egy szabadrúgást követően Raúl fejese kapu mellé szállt.

A 40. percben helyzet nélkül egyenlített az amúgy percek óta mezőnyfölényben futballozó Schalke! A perui Jefferson Farfán 20 méterről jobbal szabadrúgásból csavart a valenciai kapu bal oldalába, Guaita csak beleérni tudott a labdába. 1–1

Az első félidőről összegzésképpen elmondhatjuk, jó iramban kezdődött a találkozó, a Schalke jobb oldala erősen sebezhetőnek bizonyult, ezt kihasználva meg is szerezte a vezetést a Valencia. A gól után azonban fölénybe kerültek a hazaiak, és Farfán parádés szabadrúgásával egyenlíteni is tudtak.

A Schalke a második félidő elején sem vett vissza az iramból, és az 53. percben megszerezte a vezetést!

Peer Kluge bal oldali beadást Guaita röviden ütötte ki, a hazaik egyből kapura tudtak lőni Farfán révén, a vendégek kapusa elsőre még hárított, ám a kipattanó Gavranovic elé került, akinek lövése előbb mindkét kapufát érintette, majd a gólvonal mögött kötött ki. 2–1

A Valencia azonnal váltott a gól után, és Adúriz révén két helyzetet is kialakított. A 30 éves csatár előbb éles szögből a kapu mellé lőtt, majd egy jó kiugrás után már csak Manuel Neuer kapussal állt szembe, aki bele tudott kapni az átemelési kísérletbe. Neuernek ez volt az első nagy védése – ha reflexszerűen nem ér bele a labdába, akkor alighanem ismét a Valencia állt volna továbbjutásra. A mérkőzés előtt nem véletlenül tüntettek a hazai szurkolók a több csapattal is hírbe hozott kapus maradása mellett.

Neuer egyébként ezen a meccsen egy új rekordot is felállított, ez volt a 18. BL-meccse a Schalke színeiben, nála több találkozót a legrangosabb kupában még senki sem játszott a gelsenkirchenieknél; a korábbi csúcstartó Gerald Asamoah 17 összecsapáson szerepelt az elitligában.

Azt nem mondhatjuk, hogy 2–1 után a Valencia kapuja elé szögezte volna a Schalkét, de a vendégeknek megvolt a lehetősége az egyenlítésre. A csereként beálló Tino Costa a 72. percben a kapussal szemben becsúszva lőtt el egy balról érkező labdát hat méterről, de a kaput sem találta el – a meccs talán legnagyobb kimaradt helyzete volt. Nem sokkal később Mata próbálkozott lövéssel, Neuer rávetődött a bal alsóba tartó labdára.

Az utolsó negyedórára fordulva fölénybe került a Valencia, de szerencséje sem volt, Joaquín távoli lövése például a játékvezető sarkáról (!) pattant az alapvonalon túlra.

Eközben persze nem adta fel a kontra lehetőségét a Schalke, Gavranovic egy bal oldali elfutás végén az ötös sarkáról a bal kapufát találta el.

A 94. percben Farfán, átemelve a kapust, kialakította a 3–1-es végeredményt, ami a hazaiak továbbjutását jelentette 4–2-es összesítéssel.

SCHALKE–VALENCIA 3–1

 

A Schalke tehát a nyolc között folytathatja a Bajnokok Ligájában – alighanem Felix Magath-tal a kispadon.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Schalke (német)–Valencia (spanyol) 3–1 (Farfán 40., 94., Gavranovic 52., ill. Ricardo Costa 17.)
Továbbjutott: a Schalke, 4–2-es összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik