Egy góllal jobb volt hazai pályán a Zenit

Vágólapra másolva!
2012.02.15. 17:55
null
<strong>AZ ONLINE KÖZVETÍTÉS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!</strong>
Címkék
Az orosz Zenit labdarúgócsapata a portugál Benficát fogadta a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első felvonásán, és hatalmas csatában egy góllal győzött.


Mi tagadás, igencsak a Zenit kezére játszott a közismerten kellemes, nagy orosz tél, hiszen a portugál Benfica számára merőben szokatlan körülmények közé csöppent Szentpéterváron. Bár a portugál együttes mestere, Jorge Jesus a számítógépes analízist is bevetette, hogy tökéletesen felkészítse övéit az oroszok elleni találkozóra, de a mínusz tíz fok alatti hőmérséklet ellen nem véd a processzor – meglehetősen furcsa látványt nyújtottak a mérkőzés előtti edzéseken, majd a kispadon a felismerhetetlenségig bebugyolált „Sasok". Az viszont a vendégek mellett szólt, hogy a Zenit 2012-ben még nem játszott tétmérkőzést, míg ők a futó bajnokságból érkeztek, és a pálya talaja ideálisra fagyott és göröngyösödött a védekezéshez: mi tagadás, láttunk már simábbra boronált tavaszi szántást, mint a Petrovszkij Stadion gyepe.

Ami a modern technikát illeti, azt az oroszok is bevetették, hiszen infravörös fénnyel melegítették a gyepet, amelyből talán még a kispadon ülő Huszti Szabolcsra is jutott egy kicsi – ha már a dicsfény elkerüli mostanság honfitársunkat. A kezdő sípszó előtt kissé meglepve konstatáltuk, hogy a „portugálok″ kifejezést elfelejthetjük a cikk hátralévő részére, lévén egyetlen portugált láthattunk a pályán, Bruno Alvest, azt is a Zenitben, és az is szokatlan látvány volt, hogy a közeli képeknél tisztán látszott a fagyott füvön álldogáló futballisták cipőjének stoplisa.

Meglehetősen bátran kezdett a Benfica, és a 20. percben vezetéshez is jutott: Óscar Cardozo szabadrúgását a fiatal kapus, Jurij Zsevnov éppen az előtte álló Maxi Pereirához ütötte, aki pár lépésről guríthatott a hálóba. Ettől aztán feléledt a Zenit, és Roman Sirokov egy jól eltalált lövéssel egyenlített, majd továbbra is támadásban maradtak a vendéglátók. A játékrész hajrájára mindkét fél nyílt támadójátékot mutatott be, ettől aztán kifejezetten élvezetes mérkőzés kerekedett a nyolcaddöntőből.

Sajnos a szünet kifejezetten rosszat tett a mérkőzésnek, mert egy jó húszperces mezőnyharc következett, amelyből teljesen váratlanul újra felparázslott a mérkőzés, és a 71. percben a félidőben csereként beállt veterán Szergej Szemak olyan szemtelen gólt sarkazott, amelyet még hosszú évekig mutogatni fognak a sportcsatornák. Oxival visszatett, majd kapásból középre adott labda, elképesztő technikai bravúr a befejezésnél – pedig éppen a másik csapat volt tömve dél-amerikai légiósokkal.

A hajrában őrült gólváltást láthattunk, a két kapus főszereplésével: előbb a sérült Vjacseszlav Malafejev helyettesítő Zsevnov, majd kollégája, Artur ajándékozott egy-egy gólt az ellenfélnek, de ezt tessék szó szerint érteni. Különösen Zsevnov második nagy hibája volt orosz szempontból észbontó, de a győztes találat előtt is a kapusról pattant Sirokov elé a labda.

Egy góllal győzött tehát hazai pályán a Zenit, de teljesen nyílt maradt a párharc a visszavágóra.

ZENIT–BENFICA 3–2


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik