Evezés: két vb zárja a nemzetközi szezont - megérkeztek a magyarok

Vágólapra másolva!
2010.10.21. 15:34
Címkék
Az evezős szezon nemzetközi zárásaként két világbajnokságra kerül sor az elkövetkezendő napokban: a felnőtt vb-t Új-Zélandon, a tengerit Isztambulban rendezik. Az idén két világkupa-győzelmet szerző Galambos Péter jó esélyekkel ül hajóba a Csendes-óceáni országban, az Eb-t követő normálsúlyú „kirándulása” után ismét saját kategóriájában, a könnyűsúlyúak közt mérkőzik majd.

Az október 31. és november 7. között, a Karapiro-tavon rendezendő felnőtt regattán 49 ország részvételét várják a szervezők. Új-Zélandon 1978-ban már rendeztek a sportágban világbajnokságot, akkor – a 2007-ben elhunyt – Ambrus Mariann női egypárevezősben bronzérmet szerzett.

Az idei erőpróbán két egységünk vesz részt: Galambos Péter (Vác Városi Evezős Club, edzője: Rapcsák Károly) férfi könnyűsúlyú egypárevezősben és Lengyel Mónika (Győri Vízügy Spartacus Evezős Klub edzője: Székely István), aki adaptív női egypárevezősben indul. A csapattal utazott Dr. Kokas Péter, aki a világbajnokság versenyorvosaként működik.

Galambos Péter 2007-ben és 2008-ban könnyűsúlyú kétpárban Varga Tamás Csabával (FEC) az U23-as vb-n ezüstérmet szerzett; 2009-ben a világ- és Európa-bajnok Varga Tamással (Démász Bajai SVSC, edzője: Szögi László) indult könnyűsúlyú kétpárevezősben, de a világbajnokságról és az Eb-ről arcüreggyulladás miatt hiányzott. A váci evezős idén két világkupát nyert a könnyűsúlyúak közt Münchenben és Luzernben; az Európa-bajnokságon normálsúlyú egypárevezősben a hetedik helyet szerezte meg. Lengyel Mónika fiatal versenyzőnek számít, mindössze másfél éve kezdett evezni, tavaly hatodik helyet szerzett a poznani világbajnokságon, idén a bledi világkupán negyedik lett.

Öt csapatunk áll rajthoz az október 22. és 24. közötti tengeri evezős klubvilágbajnokságon, Isztambulban.

Hajóba ül egypárevezősben a könnyűsúlyú kétpárevezősben Szabó Kornéllal kétszeres U23-as világbajnok Lőrinczy Péter (Külker EK) és Erdélyi Zsolt (DNHE, edzője: Forró Dezső), aki a 2006-os U23-as vb-n négypárban volt negyedik. Kétpárevezősben áll rajthoz Juhász Adrián és Simon Béla (Tisza Evezős Egylet), akik tavaly U23-ban vb-másodikok lettek kormányos nélküli kettesben, idén 7., a felnőtt Európa-bajnokságon 10. helyezést értek el; illetve Nagy Pál Antal és Vajda Gábor (DNHE). A Velencei-tavi Vizisport Iskola Non-profit Kft. csapata kormányos négypárevezősben rajtol; tagjai Gera Balázs, Szánó János, Bottka Norbert József, Honti Krisztián, kormányosuk Balogh Réka.

Mint Dr. Kokas Pétertől megtudtuk, a csapat és a hajók is megérkeztek Új-Zélandra, jól vannak, esik az eső és 15 fok körüli a hőmérséklet. Az isztambuli különítmény is megérkezett, ők a helyszínen bérelnek hajót.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik