Öttusa: Tatán és Barcelonában készül a válogatott a szezonra

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2012.01.05. 14:18
null
Az anyagiak is nagyban befolyásolják Gyenesei Leiláék felkészülési programját (Fotó: Czerkl Gábor)
Címkék
Tatai, illetve barcelonai edzőtáborozással készülnek a válogatott öttusázók a februárban kezdődő sűrű versenyszezonra, amelynek csúcspontja, az olimpia előtt világ-, illetve Európa-bajnokságot is rendeznek.


Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére arról számolt be csütörtökön, hogy Grand Canaria-i meleg égövi tábor volt betervezve a most következő időszakra, de anyagiak, illetve szervezési nehézségek miatt ez meghiúsult, így jövő hétfőtől két hétig Tatán zajlanak majd az edzések.

„Ezen időszakon belül a jövő hét végétől az azutáni hét közepéig a vívókkal együtt készülünk” – mondta a szakvezető, hozzátéve, hogy a szűkebb válogatott keret (Marosi Ádám, Kasza Róbert, Demeter Bence, Tibolya Péter, Kovács Sarolta, Tóth Adrienn, Gyenesei Leila, Földházi Zsófia és Cseh Krisztina) mellett néhány hazai edzőpartner is ott lesz majd az edzőtáborban.

Január 28-tól február 12-ig a Barcelona melletti San Cugatban folytatódik a felkészülés, aztán február 18–19-én a budapesti fedett pályás versennyel már el is érkezik az első erőfelmérő. A világkupa-sorozat március 8-án kezdődik az egyesült államokbeli Charlotte-ban, a következő hétvégén pedig Rio de Janeiro lesz a házigazda.

„Most tanakodunk azon, hogy hogyan utazzunk. Lehet, hogy kettébontom a társaságot, de az is lehet, hogy csak az egyik versenyre megyünk el, a kettő együtt ugyanis jó kilencmillió forintba kerülne” – fogalmazott a kapitány.

Áprilisban két vk-forduló lesz – az első Százhalombattán –, majd következik májusban a világbajnokság Rómában, illetve a vk-döntő a kínai Csengtuban. Az Európa-bajnokságra már az olimpiai kvalifikációs időszak zárultával, júliusban kerül sor Szófiában.

„Oda valószínűleg komplett csapattal megyünk. Azoknak, akik az olimpián indulhatnak, jó erőfelmérő lesz a felkészülés közben, a többieknek pedig ugyanolyan éles verseny, mint egyébként. Utóbbiakra több feladat is hárul majd” – vázolta terveit Pálvölgyi Miklós.

Öttusában egy országból legfeljebb két-két férfi és női versenyző vehet részt a játékokon, de többen is szerezhetnek kvótát. Ha ez így van – és a magyarok esetében ennek nagy az esélye –, az adott ország szövetsége dönti el, ki induljon az olimpián. A magyarok közül mostanáig Kasza Róbert és Marosi Ádám, illetve Tóth Adrienn és Kovács Sarolta harcolta ki az ötkarikás részvétel jogát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik