Vívás: három-négy érem a cél az Eb-n, vb-pályázat 2013-ra

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.07.13. 13:28
Címkék
A hagyományos szereplés, azaz három-négy érem megszerzésének reményében utazik el a magyar csapat a szombaton kezdődő és jövő csütörtökig tartó lipcsei vívó Európa-bajnokságra.

Az év második legjelentősebb sportági eseményén – amint az a keddi, hazai felvezető sajtótájékoztatón elhangzott – elsősorban a férfi párbajtőrözőktől és kardozóktól várható jó eredmény, de női tőrben, párbajtőrben és kardban is akadhat kiemelkedő teljesítmény. A magyar színeket 28 vívó képviseli, egy-egy szakágban lesz olyan, aki csak egyéniben, vagy kizárólag csapatban szerepel majd.

Kamuti Jenő szakmai alelnök szerint az erőviszonyok változatlanok, továbbra is az olasz, francia, orosz, német, s a magyar csapat a legerősebb, de a lengyelek és a románok is „biztosan éremmel térnek majd haza". Hozzátette még, hogy a jelenlegi vívásban a fizikum dominál, így a technikás vívók nem mindig képesek érvényesíteni tudásukat, s megjegyezte azt is, hogy bár helyes a nemzetközi szövetségnek az a döntése, mellyel a jövő évtől jelentősen csökkentette a világkupa- és Grand Prix-erőpróbák számát, az azonban továbbra sem jó, hogy a nyári kontinensviadal után az őszi világbajnokságig nincs verseny.

Nébald György, a kardozók szövetségi kapitánya úgy kezdte esélylatolgatását, hogy visszafogottnak tűnhet, ha azt mondja, a tavalyi eredmény megismétlésében bízik – Plovdivban a fegyvernem mindkét csapata negyedik lett, egyéniben pedig szerény eredmények születtek –, ugyanakkor megjegyezte, hogy már a két negyedik hely kiharcolása sem egyszerű.

„Egyéniben mindenképpen többet várok, az idei világkupákon, Grand Prix-ken nagyon jó eredményeket értek el a magyar versenyzők".

Solti Antal, a tőrözők megbízott szakvezetője – aki a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban helyettes államtitkárként tevékenykedő Szekeres Pál feladatait vette át július 1-jei hatállyal – kiemelte, hogy a női csapat folyamatosan javuló formát mutat, így akár elő is rukkolhat valamilyen számottevő eredménnyel, de egyéniben is születhet jó eredmény.

A párbajtőrözőket irányító Kulcsár Győzőt Füleky András ügyvezető igazgató „helyettesítette", aki a címvédő, tavaly vb-ezüstérmes férficsapat jó esélyeiről, illetve arról beszélt, hogy a nőknél Szász Emese a világranglistán elfoglalt helyezése alapján a közvetlen élvonalhoz tartozik.

A tavaly világbajnoki bronzérmes kardozó Nagy Orsolya reményét fejezte ki, hogy két elvesztett Európa-bajnoki bronzcsata után a csapat ezúttal érmet szerez, a tőröző Varga Gabriella pedig azt mondta: természetesen örülne, ha az elmúlt évhez hasonlóan ismét harmadik lenne, de megjegyezte, az ember mindig előrébb vágyik.

A tájékoztatón távlati tervekről is szó esett: Erős János elnök bejelentette, hogy a hazai vívószövetség megpályázza a 2013-as világbajnokság rendezési jogát.

 

VÍVÁS, A MAGYAR EB-CSAPAT
NŐK
Kard: Nagy Orsolya, Pető Réka, Benkó Réka, Várhelyi Anna
Párbajtőr: Szász Emese, Takács Emese, Antal Edina, Budai Dorina
Tőr: Varga Gabriella, Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Katalin (csak egyéniben), Kreiss Fanni (csak csapatban)
 
FÉRFIAK
Kard: Decsi Tamás, Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Nemcsik Zsolt (csak egyéniben), Lontay Balázs (csak csapatban)
Párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Somfai Péter, Rédli András (csak egyéniben), Pádár Tamás (csak csapatban)
Tőr: Szabados Gábor, Gátai Róbert, Bíró Péter, Berjozkin Anton (csak egyéniben), Szabados Kristóf (csak csapatban)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik