A Chelsea-verő norvég Tromsö lesz a Paks következő ellenfele

Vágólapra másolva!
2011.07.08. 08:33
null
Tromsőben nem mindig barátságos az időjárás... (Fotók: Action Images)
Címkék
Két győzelemmel debütált az európai kupaküzdelmekben a Paks, de a következő körben alaposan fel kell kötniük a felkötnivalót a magyar futballistáknak. Az igazat megvallva: nem éppen a Paks a Tromsö elleni párharc toronymagas esélyese, de nem is veszett ügy a továbbjutás.

Az andorrai kiscsapat, az UE Santa Coloma után ugyanis a Tromsö vár a magyarokra, amely a norvég bajnokság elmúlt szezonjában a harmadik helyen végzett, a most futó bajnokságban a második helyen áll, három ponttal lemaradva a Moldétől úgy, hogy két mérkőzéssel kevesebbet játszott.

Isteni szikra

A klub logója
A klub logója

Szép múltra tekinthet vissza a tromsői klub, hiszen jogelődjét 1920-ban alapították Tromsö Turnforenings Fotballag, azaz Tromsői Sportegyesület Futballcsapat néven. Első mérkőzésükön egy jellegzetes 0:0-t játszottak a városi rivális IF Skarppal, de szép lassan belejöttek a gólszerzésbe is. 1930-ban átkeresztelkedtek Tromsö Idrettslagra, egy év múlva Tor névre (a kalapácsos Thor ugyebár a skandináv mitológiában Odin után a második legjelentősebb isten), és ez szerencsét hozott, lévén megnyerték az Északnorvég Kupát, az északi csapatok tulajdonképpeni bajnokságát. A norvég szövetség ezek után – a hasonló nevű Tromsö Turnforenings miatt – immáron harmadszor is nevet változtatott az egyesülettel, és Tromsö Idrettslag lett a régi-új megnevezés.

A területi bajnokságot többször is megnyerte a gárda, a kupában is sikerült újra diadalmaskodni, 1955-ben pedig az új rendszerben a harmadik vonalba kapott besorolást. Hamarosan újra, utolsó alkalommal kupagyőztes lett északon (a sorozat azután betagozódott a Norvég Kupába). A következő évtizedeket a harmadik-negyedik vonalban töltötte a klub, amelynek stadionjában a talajt sikerült menet közben befüvesíteni (Norvégiában nem is lehet olyan egyszerű ez). A kinőtt stadion egyébként stílusos módon a Valhalla nevet viselte – az északi mitológia szerint ide kerülnek a meghalt harcosok, itt trónol Odin. A Tromsö 1986-ra jutott vissza az élvonalba, ahol éppen csak sikerült megragadni, de megnyerte a Norvég Kupát, így kijutott Európába is.

A sikeres Tommy-boyok

Egy igazán kiváló szakember fémjelezte az elkövetkezendő időket: Tommy Svensson, aki később szövetségi kapitány lett, és a válogatottat 1994-ben világbajnoki bronzéremre vezette. Svensson a bajnokságban egy ezüst- és egy bronzérmet is összehozott a „Gutannal”, azaz a „Fiúkkal”. 1996-ban megnyerték a kupát az északi rivális Bodö/Glimt ellen, de később visszavettek kicsit a lendületből, 2001-ben ki is estek. Igaz, hamar visszakerültek, a másodosztály bajnokaként. Azóta stabil tagjai a norvég első osztálynak, a Tippeligaennek. A klubban bukkant fel például a ma blackburnös Morten Gamst Pedersen, utódai 2008-ban és 2010-ben is bronzérmet szereztek, a helyi szurkolói klub, a Jéghegy nagy örömére.

A bronzkorszak hőse

A gárda edzője jelenleg az 52 esztendős Per-Mathias Högmo, aki 2008-ban – 1992 és 2004 után – harmadszor ült le a kispadra. Ő korábban a női válogatottnál és a legismertebb norvég klubcsapatnál, a Rosenborgnál is megfordult. A keretből a legnevesebb futballista a 32 esztendős finn középhátvéd, Miika Koppinen és a veterán klublegenda, Sigurd Rushfeldt. Utóbbi 2006-ban csatlakozott a tromsőiekhez, egykori egyesületéhez, levezetés céljából, de azóta klubrekorder lett a szerzett gólok számát tekintve. A jelentős nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező támadó megfordult ifjabb korában a Birmingham Cityben, a Rosenborgban, a Racing Santanderben és az Austria Wienben is. A válogatottban 38 alkalommal szerepelt, hét gólt lőve. Részt vett az 1994-es világbajnokságon is, kétszer norvég aranycipős lett, sőt, ő a Tippeligaen legeredményesebbje. Jelenleg asszisztensként is dolgozik Högmo mellett.

Mire számíthatunk?

Aligha kell ecsetelni, mekkora mezőnymunkára képes egy északi klub, és ez alól a Tromsö sem kivétel. Jellemző módon az idegenlégiósok közül Koppinen a védelmet erősíti, akár csak svéd poszttársa, Fredrik Björck, de a szenegáli Caliou Ciss balbekk, honfitársa, Kara Mbodj pedig védekező középpályás. A klub legértékesebb játékosai a transfermarkt.de szerint Koppinen (1.5 millió euró), Björck (1.5 millió), a karmester Ruben Yttergard Jenssen (1.8 millió) és Kara (2 millió). Erősen „középhangsúlyos”, szögletnél verhetetlen csapatra számíthat tehát a Paks – a magyarok annak azért örülhetnek, hogy távozott nemrégiben az északiaktól a jó felépítésű osztrák védő, Dominique Taboga, az FC Bruges pedig kereken egymillió euróért megvette a válogatott jobbhátvédet, Tom Höglit.

A vg.no osztályzatai alapján a gárda legjobbja Kara volt az elmúlt idényben (5.57-es átlagával összetettben 3. lett), őt követte Koppinen (5.44, 8.), az öt gólpasszával „házi asszisztkirály” Ruben Yttergard Jenssen (5.10, 34.) és Tom Högli (5.00, 41.). Rushfeldt 4.79-cel a 77. lett csupán, de házi gólkirály 8 találattal, az év elején távozó George Mouraddal holtversenyben – 30 fordulóból állt a bajnokság, ezalatt 36 gólt szerzett, 30-at kapott a Tromsö, ez mindennél elemzésnél beszédesebb... (Az idén egyébként már jobban áll az együttes, hiszen 13 bajnokin 25 gólt szerzett, 13-at kapott.)

Ebben az idényben a legjobb formában lévő Tromsö-középpályás az osztályzatlistán már második pozícióban álló Kara mellett Thomas Drage, aki öt gólpasszt adott az eddigi bajnokikon. A házi góllövőlistát ezúttal is Rushfeldt – ki más? – vezeti, hat treffeléssel.

Európa és a Tromsö

Az 1986-os kupagyőzelem után az akkor még fungáló Kupagyőztesek Európa-kupájában debütáltak a norvégok, de a skót St. Mirren hamar eltanácsolta őket. 1991-ben az osztrák FC Tirol cselekedett hasonlóképpen az UEFA-kupában, szintén az első körben. Hat év múlva sokan felkapták a fejüket arra, amikor ebben a sorozatban a második körben legyőzték odahaza a Chelsea-t 3–2-re, Steinar Nilsen, Frode Fermann és Ole Martin Arst góljaival. A visszavágóra szokás mondani, hogy pár napra készültek, de aztán 1–7 lett a vége...

TROMSÖ–CHELSEA 3–2

...ezt Mark Hughes is megtapasztalhatta 1997-ben
...ezt Mark Hughes is megtapasztalhatta 1997-ben

2005-ben a svéd Esbjergen túllépve bejutottak a csoportkörbe, de ott a Racing Strasbourg, a Roma, az FC Basel és a Crvena zvezda is megelőzte őket. Tavalyelőtt két selejtezőkör után az Athletic Bilbao ütötte ki őket, két viharos, feszültségekkel és büntetőkkel terhes találkozón. Ebben a sorozatban az első selejtezőkörben a lett Daugavát ütötték ki a norvégok, kettős győzelemmel.

TROMSÖ
Teljes név: Tromsö Idrettslag
Alapítási év: 1920
Klubszínek: vörös-fehér
Stadion (befogadóképesség): Alfheim Stadion (7500 fő)
Cím: Idrettsbygget, Stadionveien 3., 9007, Tromsö
Honlap: www.til.no
Nemzetközi kupaindulás: 7
Norvég bajnoki címek:–
Norvég Kupa-győzelmek: 2 (1986, 1996)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik