A Diego, Falcao kettős vitte győzelemre az Atlético Madridot

Vágólapra másolva!
2011.09.15. 23:24
null
Nyert az Atlético (Fotók: Reuters)
Címkék
A labdarúgó Európa-liga csoportkörének első fordulójában az I-csoportban az Udinese egygólos hátrányt ledolgozva 2–1-re nyert a francia Rennes ellen. A kvartett másik mérkőzésén az Atlético Madrid hazai pályán 2–0-ra legyőzte a skót Celticet. A spanyoloknál Radamel Falcao, az előző El-sorozat gólkirálya is betalált.

 

G-CSOPORT

A G-csoportban az elmúlt holland bajnokságban remekül helytálló, de a nyáron igencsak meggyengült Alkmaar egy új szerzemény, az amerikai Jozy Altidore góljával szerzett vezetést az első félidő derekán a svéd Malmö ellen. Nem akármilyen találat volt ez, hiszen a 21 éves ígéret 25 méterről indított egy föld-levegő rakétát a jobb felső sarokba.

A 33. percben honfitársai ellen Rasmus Elm is betalált, tizenegyesből, és ezzel tulajdonképpen el is dőlt a három pont sorsa, a hátralévő idő hollandus jutalomjátékot és egy svéd szépítő gólt hozott. A „sógorok" egyik El-képviselője, az Austria Wien az ukrán Metaliszt Harkivot fogadta, és mint oly' sokszor a mai napon, korai hazai gól született: az első épkézláb osztrák akció végén a rossz helyre felszabadító védelem hibáját kihasználva Tomás Jun laposan a hálóba lőtt. A második félidő elején egy szögletet követően a felhők közé emelkedő Papa Gueye fejeséből egyenlített a Harkiv, majd az ex-bayernes José Sosa egy csodaszép szólóval jelezte, hogy a győzelemre is pályáznak az ukránok. Az ehhez szükséges találat a 79. percben esett: a hazai kapus elhúzta a kilépő Jonathan Cristaldo lábát, a büntetőt pedig a brazil karmester, Cleiton Xavier gólra váltotta.

Falcao új csapatában is betalált
Falcao új csapatában is betalált

H-CSOPORT

A H-jelű csoportosulásban a sorozat tavalyi döntőse, a nyáron jelentősen átalakult Sporting Braga a Birmingham Cityhez látogatott, és Hélder Barbosa góljával rögtön a találkozó elején előnyhöz jutott (az asszisztot a portugál legenda, Nuno Gomes jegyezte), és később is támadásban maradt, több kapura lövéssel jelentkezve. A második játékrészben már bátrabban rohamozott az angol csapat, és ez pecsételte meg végül sorsát, egy kontra során ugyanis Nuno Gomes Limának is adott egy gólpasszt. Mindkét részről esett még egy-egy találat, a győzelmet viszont nem engedte ki kezéből a Braga.

A Birmingham egyébként másodosztályú klubcsapatként indult az európai kupasorozatban, de nehogy azt higgyük, hogy unikum az ilyesmi Angliában, hiszen a hatodik alkalom már ez! Kötelező győzelem előtt állt a belga FC Bruges, hiszen ha tovább akarnak jutni a belgák (márpedig miért is ne akarnának), akkor saját pályájukon a három pont mellett a gólarány javítása is az elvárt feladatok közé tartozott a szlovén Maribor ellenében. Neki is estek ellenfelüknek a vendéglátók, a belga-ghánai szűrő, Vadis Odjidja már a hetedik percben a hálóba talált egy szép csel után. Az akkor gólpasszt osztó Nabil Dirar maga is feliratkozott a góllövőlistára, még az első játékrészben. Később is rohamozott rendületlenül a Bruges, további gólokat viszont nem szerzett.

I-CSOPORT

Az I-kvartettben négy igen erős klubcsapatot sodort egymás mellé az élet és az UEFA, hiszen az Atlético Madrid, Udinese, Celtic hármas a Bajnokok Ligájában sem vallana szégyent csoportjában. A négyesben a csoportelsőség első számú esélyese, a madridi gárda a skótokat fogadta, és a spanyolok rekordvétele, a regnáló El-gólkirály Falcao már a 3. percben nekilátott címe megvédésének, amikor a hálóba fejelte a szintén új szerzemény Diego szögletét.

Pár perc múlva már az Atlético kapusának, Thibaut Courtois-nak kellett védenie Gary Hooper lövésénél, de a félidő hátralévő részében már csak a skótok kapuja forgott veszélyben, összesen nyolc alkalommal. A második játékrészben Arda Turan hozta helyzetbe Diegót egy remek labdával, és az újraéledni látszó brazil karmester nem is hibázta el a gólszerzési lehetőséget. Több gólt már nem láthatott a Vicente Calderón stadion népe, köszönhetően annak, hogy a hazai kedvencek elhibázták legkecsegtetőbb helyzeteiket is.

A másik csoportbéli találkozón a kissé csalódott, hiszen kevés híján a BL-be jutó Udinese nem a legszebbik arcát mutatta a Rennes elleni olasz-francia rangadón (Macskazabálók a békaevők ellen – írnák egyes német lapok, viccen kívül), hiszen némi unalmas darálás után a 18. percben Musztafa Hadzsi egy gyors kontra után elszáguldott a bal szélen, és az ötös sarkáról a kapus lábai között a hálóba lőtt.

A gólpasszt egyébként a 2001 és 2003 között az Interben légióskodó Stéphane Dalmat szolgáltatta, parádés tálalásban. Ettől sem keltek fel az udineiek, a 25. percben heveny tüntetésbe is kezdett a nézősereg egy része a csapat játéka ellen. Az olaszokban csak kapusuk, Samir Handanovic védései tartották a lelket, miközben az elmúlt két idény olasz gólkirálya, Antonio Di Natale minden helyzetét elpuskázta. Egészen a 39. percig, amikor betört a labdával egy kontra során a 16-os jobb oldalára, majd 12 méterről sebészi pontossággal kilőtte a hosszú alsót. Ez volt az ék 133. gólja az általa 2004 óta erősített Udinese színeiben. A második játékrész elején Hadzsi lőtt egy kapufát, majd Abdoulrazak Boukari hagyott ki ajtó-ablak helyzetet, azaz továbbra is a Rennes volt veszélyesebb.

A hajrára fordulva viszont beleerősítettek az olaszok, de a Rennes-be csereként beálló Victor Montano kétszer is mentett a gólvonalon állva. Az utolsó negyedórában Boukari sérülése miatt emberelőnybe került az Udinese, és ezt ki is használta: a 83. percben Kwadwo Asamoah labdát szerzett az ellenfél 16-osa előtt a bal oldalon, kiugratta Pablo Armerót, aki higgadtan a hosszúba lőtt. A franciáknak erre már nem volt válaszuk, győzött tehát a hazai csapat.

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
G-CSOPORT
AZ Alkmaar (holland)–Malmö (svéd) 4–1
Alkmaar, AZ Stadion. V: Bebek (horvát)
G: Altidor (21.), Elm (32. – 11-esből), Maher (39.), Holman (49.), ill. D. Larsson (72. – 11-esből)
Austria Wien (osztrák)–Metaliszt Harkiv (ukrán) 1–2
Bécs, Franz Horr Stadion. V: Dean (angol)
G: Jun (7.), ill. Gueye (56.), C. Xavier (79. – 11-esből)
H-CSOPORT
FC Bruges (belga)–NK Maribor (szlovén) 2–0
Bruges, Jan Breydel Stadion. V: Aydinus (török)
G: Odjidja-Ofoe (7.), Dirar (24.)
Piros lap: Rajcevic (85.)
Birmingham City (angol)–Braga (portugál) 1–3
Birmingham, St. Andrews Stadion. V: Aytekin (török)
G: King (71.), ill. Barbosa (7., 88.), Lima (59.)
I-CSOPORT
Udinese (olasz)–Rennes (francia) 2–1
Udine, Friuli Stadion. V: Balaj (román)
G: Di Natale (39.), Armero (83.), ill. Hadzsi (18.)
Atlético Madrid (spanyol)–Celtic (skót) 2–0
Madrid, Vicente Calderón Stadion. V: Rasmussen (dán)
G: Falcao (3.), Diego (68.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik