Ez a teszt lesz a végső, a következő állomás Melbourne

Vágólapra másolva!
2011.03.07. 13:23
null
Michael Schumacher és a Mercedes számára már most óriási a tét: mennyire lesz erős az átalakított autó?<br /> (Fotó: Action Images)
Címkék
A Formula–1-es csapatok keddtől szombatig Barcelonában tesztelnek, hogy végképp felkészüljenek a március 27-i ausztráliai idénynyitó futamra. A Hispania először teszteli idei autóját, míg a Mercedes alaposan átalakított géppel, a Ferrari pedig újfent átnevezett négykerekűvel köröz.

Keddtől szombatig Barcelonában tartják meg a Formula–1-es csapatok idény előtti utolsó tesztelését. Ez az egy alkalom marad arra az idénynyitó Ausztrál Nagydíj előtt, hogy az istállók finomítsanak autóikon és kipróbálják legfrissebb, esetenként utolsó újításaikat (azért a többség még Melbourne-be is visz új, ki nem próbált alkatrészeket).

ÚJRA ÁTNEVEZTÉK
A FERRARIT
A Ferrari másodszor átnevezett autóval köröz Barcelonában. A Scuderia azért változtatta meg az eredeti, F150-ese elnevezését, mert a Ford beperelte ugyanilyen nevű kisteherautója miatt. Előbb F150th Italia lett az egységes Olaszország létrejöttének 150. évfordulója alkalmából speciális jelzést kapó gép neve, de a napokban az F betű is eltűnt, és olaszosították a nevet: Barcelonában Fernando Alonso és Felipe Massa a Ferrari 150° Italia nevű négykerekűvel száguldozhat.

A Mercedes szinte teljesen átépített autóval fog körözni, az eddigi alap tesztautót talán csak az első napon használják, mielőtt a nagyszabású újításokkal felszerelt gépet is bevetik. A Mercedeshez hasonlóan a McLarennek is jól jött a rajt kéthetes csúszása (a vasárnapra tervezett Bahreini Nagydíj az országban kitört lázadások miatt elmarad), Jenson Button és Lewis Hamilton nagyon örül annak, hogy a wokingi csapat számára több idő maradt arra, hogy behozzák az eddigi lemaradást. Ehhez azonban rengeteg tesztkörre lesz szükségük Barcelonában.

A Hispania először veti be idei autóját, az F111-est, amellyel igyekszik felvenni a Lotus és a Virgin tempóját. Nagy kérdés, hogy e három istálló mennyire tudja megközelíteni a középmezőnyt. A középcsapatok közül tavaly a Toro Rosso volt a legsebezhetőbb, de az idén a jelek szerint más lesz a helyzet, a riválisok szerint a Red Bull olaszországi B-alakulata lehet az idény nagy meglepetése.

Az öt napig tartó teszten egy-egy csapat csak négy napot használhat ki, a gárdáknak el kellett dönteniük, hogy egy nappal később kezdik el a tesztet és ezzel a gyakorlás előtt nyernek egy napot, vagy keddtől péntekig köröznek, és a teszt, valamint a március 27-i Ausztrál GP közötti felkészülés tart tovább egy nappal.

A Pirelli-gumikról is kiderülhet, mire kell számítani, az olasz gumigyár ugyanis most csak azt a két keveréket bocsátja a csapatok rendelkezésére, amelyeket az első futamokon használhatnak a versenyzők. A kemény és lágy keverékű abroncsokon a pilóták többsége nagydíjszimulációt végez, azaz tisztább képet kapunk arról, hogy két vagy három boxkiállásra lesz szükség egy-egy versenyen.

Sebastian Vettel szerint a Pirelli által a versenyek mozgalmasabbá tétele érdekében szándékosan gyorsabb kopásúra tervezett abroncsokkal a két boxkiállás jelenleg csak álom.

„Nagyon meg fognak változni a versenyek, rengeteg boxkiállás lesz. Eggyel lehetetlen teljesíteni a futamot, és szerintem most még kettővel is. A három vagy négy kiállás valószerűbb. Az igazság úgyis csak akkor derül ki, amikor elrajtolunk” – mondta Vettel.

Azért a következő öt napra is érdemes lesz odafigyelni.

A BARCELONAI TESZT TERVEZETT BEOSZTÁSA
kedd szerda csütörtök péntek szombat
Red Bull Webber Vettel Webber Vettel
McLaren Button Hamilton Button Hamilton
Ferrari Massa Massa Alonso Alonso
Mercedes Rosberg Schumacher Schumacher Rosberg
Renault Heidfeld Petrov Petrov Heidfeld
Williams Maldonado Maldonado Barrichello Barrichello
Force India de: Hülkenberg
du: Di Resta
Di Resta Sutil de: Sutil
du: Di Resta
Sauber Pérez Kobajasi Pérez Kobajasi
Toro Rosso Buemi Buemi Alguersuari Alguersuari
Lotus de: Razia és Valsecchi
du: Trulli
Trulli de: Trulli
du: Kovalainen
Kovalainen
Hispania később jelölik ki
Virgin D’Ambrosio Glock Glock D’Ambrosio

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik