Kubica: Visszatérek, és jobb leszek, mint valaha

Vágólapra másolva!
2011.02.11. 12:24
Címkék
A mai La Gazzetta dello Sportban megjelent az első interjú Robert Kubicával azóta, hogy vasárnap súlyos balesetet szenvedett. A Formula–1-es Renault-istálló lengyel versenyzője elhatározta, a lehető leghamarabb visszatér a pályára, és jobb pilóta lesz, mint valaha. Nem tartja rossz döntésnek, hogy elindult az olaszországi raliviadalon, de édesanyját sajnálja a sok szenvedés miatt.

„Erősebb leszek, mint valaha. Az ilyen balesetek örökre megváltoztatják az embert, én is sokkal jobbá válok majd tőle – mondta a lengyel a vasárnapi balesete óta adott első interjújában. – A 2007-es kanadai bukásom után is jobb pilóta lettem. A versenyzők munkája nemcsak a gázadásból és a kormányozásból áll, sokkal több annál: nem elég 80 százalékon autózni, ki kell tudni hozni azt a plusz 15 százalékot, amely kiemeli a nagy versenyzőket a többiek közül."

Robert Kubica nem emlékszik a balesetére (Fotó: Reuters)
Robert Kubica nem emlékszik a balesetére (Fotó: Reuters)

Kubica Skodája megcsúszott az úton, szalagkorlátnak ütközött, s a hibás védőkorlát felnyársalta az autót. A pilóta jobb karja és lába is több helyen eltörött, és rögtön a baleset után az is szóba került, hogy amputálni kell a jobb kezét.

„A 2007-es baleset óta bölcsebben vezettem az autót, és biztos vagyok benne, hogy ezúttal még érettebbé válok. Fontos, hogy az erőnlétemet is visszanyerjem, méghozzá minél hamarabb. Még az idén versenyeznem kell – jelentette ki határozottan Kubica. – Emlékszem, hét éve közúton az autónknak jött egy részeg által vezetett kocsi, a szalagkorlátot áttörve egy sziklán lezuhantunk, és eltörött a jobb karom. Akkor négy nappal a baleset után sokkal rosszabb állapotban volt a karom, mint most, és ez biztató. Akkor Riccardo Ceccarelli segített a további regenerálódásban, és most is így lesz."

„Őrülten akarom, hogy a lehető legrövidebb legyen a rehabilitációs szakasz; miután az orvosok minden csontomat a helyére rakják, csupán rajtam múlik, hogy újra teljesen használni tudjam. Az összes ujjamat tudom mozgatni, érzem is őket, de a többi csak a műtét után derül ki" – fogalmazott az egyszeres futamgyőztes lengyel, akinek a helyére valószínűleg egykori BMW-s csapattársa, Nick Heidfeld ugrik be a Renault-istállónál. A német pilóta mellett a brazil Bruno Senna és az olasz Vitantonio Liuzzi került az alakulat célkeresztjébe.

Kubica elmondta, semmire sem emlékszik a balesetből. A ralit viszont az F1 melletti edzésnek tekinti, ezért tartja fontosnak, hogy olykor elinduljon versenyeken.

SZAVAZÁS

Indul-e Robert Kubica 2011-ben Formula–1-es futamon?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Nagyon sajnálom a történteket: nem emlékszem a balesetre, csak arra, hogy a kórházban vagyok és a menedzserem elmagyarázza, mi történt. Édesanyámat nagyon sajnálom, bánt, hogy ennyit szenvedett miattam az elmúlt napokban – folytatta Kubica, aki cseppet sem bánta meg, hogy elindult az olaszországi viadalon. – Ha nem indultam volna el a ralin, nagyon bántam volna, mert ez nemcsak szenvedély, hanem nagyon jó edzés is a Formula–1-re. Attól lettem jobb F1-es pilóta, hogy több ralin is részt vettem. Segít az összpontosításban, ráadásul kitölti az F1-es teszttilalom miatt keletkezett űrt."

A lengyelt több versenyzőtársa is meglátogatta, ami saját bevallása szerint óriási erőt ad a regenerációra.

„Flavio Briatorét nagyon jó volt látni, kivételes ember – mondta Kubica. – De eljött Alonso, Liuzzi, Petrov és Alesi is, akiknek csodás oldalát ismertem meg: a pályán nincs lehetőség arra, hogy így beszélgessünk."

Daniele Morelli elárulta a Gazzettának, hogy amikor a lengyel megérkezett a baleset után a kórházba, csupán egy liter vér maradt a szervezetében. „Azt mondták az orvosok, hívjam fel Robert szüleit, és ettől nagyon megijedtem" – mondta Kubica menedzsere.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik