Fernando Llorente: Real Madrid vagy Barcelona?

Vágólapra másolva!
2010.10.14. 09:05
null
Fernando Llorente (szemben) góljaival fontos pontokhoz juttatta a spanyolokat az elmúlt két Eb-selejtezőn<br />(Fotó: Action Images)
Címkék
A vb-c&iacute;mv&eacute;dő spanyol labdar&uacute;g&oacute;-v&aacute;logatott egyg&oacute;los győzelmet aratott a keddi Eb-selejtezőn Sk&oacute;ci&aacute;ban, &iacute;gy h&aacute;rom tal&aacute;lkoz&oacute;t letudva pontvesztes&eacute;g n&eacute;lk&uuml;l &aacute;ll az E-csoport &eacute;l&eacute;n. A győztes tal&aacute;latot az a Fernando Llorente szerezte, akit abban a percben cser&eacute;lt be Vicente del Bosque sz&ouml;vets&eacute;gi kapit&aacute;ny. A g&oacute;lerős form&aacute;t mutat&oacute;, p&eacute;nteken Litv&aacute;nia ellen dupl&aacute;z&oacute; bilba&oacute;i t&aacute;mad&oacute; a meccs ut&aacute;n nem is ker&uuml;lhette el a spanyol j&aacute;t&eacute;kosok sz&aacute;m&aacute;ra mindig feltett nagy k&eacute;rd&eacute;st: Real Madrid vagy Barcelona?

„Érzelmekkel teli, feszült mérkőzés volt. Minden tiszteletem a skótoké, akik kétgólos hátrányban, teljesen reménytelen helyzetben sem adták meg magukat, ízelítőt adtak az igazi skót mentalitásból. Ennek tükrében elégedettek lehetünk, mert képesek voltunk újra a magunk javára fordítani az állást" – mondta Vicente del Bosque.

Santi Cazorla ezzel szemben a spanyol küzdőszellemet és a Fernando Llorente becserélésével nagyot húzó Del Bosquét dicsérte.

„Bebizonyítottuk, hogy ez a csapat nem ismer olyasmit, hogy fegyverletétel – utalt a Villarreal középpályása a skót egyenlítés gyors és hatékony spanyol feldolgozására. – Skócia egyenlített, hirtelen nagyon kiélezett lett minden, de a mester beküldte Fernandót, aki nemcsak megszerezte a győztes gólt, hanem megváltoztatta a játék képét.”

Ami Llorentét illeti, a csatár akár kezdhetett is volna, hiszen pénteken Litvánia ellen két gólt fejelt. Del Bosque mégis a padra ültette.

„Nem lepett meg túlságosan a kimaradás, a hétfői edzés után már számoltam ennek lehetőségével – mondta a győztes gólt szerző Llorente. – De el kell ismernem, sokáig úgy nézett ki, hogy edzőnk jó döntést hozott, a megfelelő csapattal kezdett. Kettő–nullánál talán kissé túl magabiztossá váltunk, és becsúszott néhány apróbb hiba."

Llorente válogatottbeli mérlege irigylésre méltó: tizenkét mérkőzésen hétszer volt eredményes. A legutóbbi két Eb-selejtezőn háromszor. Esetében a meccs után természetesen azonnal feldobta a spanyol sajtó: melyik helyi nagycsapatban, a Real Madridban vagy a Barcelonába tudná elképzelni magát?

„Real Madrid vagy Barcelona? Ez az a kérdés, amelyben a magamfajtának szerencsésebb nem állást foglalni" – tért ki a konkrét választ elől a rutinos rókákat megszégyenítő fogással Llorente.

A 25 éves, 195 centiméter magas, bilbaói támadó esetében már csak azért is illik óvatosan bánni a hasonló kérdésekre adott válaszokkal, mert baszk nemzetiségű lévén kifutási lehetősége még akkor is csak a Bilbaóban van, ha történetes a klub jelenleg messze van egykori fénykorától. Illetve a két honi nagycsapattól. Llorentének pedig már igencsak szűknek tetszik a bilbaói közeg, hiszen nagyobb feladatok elvégzésére is alkalmas lenne. Viszont ennek a visszafogottságnak a spanyol válogatott látja hasznát, hiszen a vb-győztes támadó a nemzeti együttesben mutathatja meg magát nemzetközi porondon.

Ettől függetlenül a Real Madrid érdeklődéséről kész tényként számol be a spanyol sajtó, az érintett azonban szerényen, visszafogottan kezeli a helyzetet, mint mondta: megtisztelőnek tartja a fővárosiak hívását, de nem tulajdonít neki különösebb jelentőséget, már csak azért sem, mert kicsit felfújtnak érzi az egészet.

„Az ő érdeklődésük is egy visszajelzés számomra, hogy az a munka, amit elvégzek, jó" – zárta rövidre a témát Llorente.

A spanyolok első gólját jegyző David Villa 44. alkalommal volt eredményes a nemzeti tizenegyben, ezzel az örökrangsorban beérte az eddig egyedül élen álló, ám a válogatott szempontjából alighanem már inaktív Raúl Gonzálezt. Villával kapcsolatos hír, hogy a gólerős támadó kisebb bokasérülést szenvedett a Skócia elleni Eb-selejtezőn, csak a tüzetesebb orvosi vizsgálatot követően dől majd el: játszhat-e szombaton a Valencia elleni hazai bajnokin vagy sem. David Villa esetében illik megemlíteni, hogy öt idényt húzott le a Valenciában, méghozzá kulcsemberként, mielőtt a klub anyagi nehézségei miatt eladta őt a Barcelonának.

Craig Levein, a skótok szövetségi kapitánya igyekszik nem az eredménnyel, hanem a bizakodáshoz alapot teremtő produkcióval foglalkozni.

„Úgy láttam, a játékosaim mindent megtettek, amit kértem tőlük, a legapróbb utasításig igyekeztek mindent betartani. S ami legalább ilyen fontos, a közönség is így értékelte. Jó volt látni, mennyire egy hullámhosszon van a csapat és a publikum, régen nem tapasztaltam ilyesmit” – lelkesedett Levein, aki nincs egyedül azzal a reményével, hogy csapata még kijuthat az Eb-re.

„Ha úgy játszunk a csehek, a litvánok és a liechtensteiniek ellen, ahogyan most a spanyolok ellen, nem hinném, hogy lenne félnivalónk. Nehéz lesz persze megismételni ezt a produkciót, kemény meccseknek nézünk elébe, de két hazai győzelemmel és Liechtenstein idegenbeli legyőzésével közel kerülhetünk a második helyhez” – mondta a kedden az 50. válogatottságát ünneplő Kenny Miller.

SKÓCIA–SPANYOLORSZÁG 2–3
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik