Nyerhet-e ilyen játékkal Anglia Eb-t? Nem tudják

Vágólapra másolva!
2012.06.11. 23:31
null
A két szakvezető, Laurent Blanc (balra) és Roy Hodgson a meccs után (Fotók: Action Images)
Címkék
Az angolok elégedettebbek, de a franciák sem dühöngnek különösebben a két válogatott hétfői 1–1-es döntetlenje után. Úgy vélik: jobb így kezdeni a labdarúgó Európa-bajnokságot, mint az egyik legveszélyesebbnek tartott riválistól elszenvedett vereséggel.
STATISZTIKÁK
Az idei tornán ezt megelőzően a Lengyelország–Görögország (1–1) és a Spanyolország–Olaszország (1–1) mérkőzés végződött ikszre. A 2008-as torna döntetlenjei: Ausztria–Lengyelország 1–1, Románia–Franciaország 0–0, Olaszország–Románia 1–1 – vagyis az akkori ikszelők közül egy rendre részese volt az idei pontosztozkodásoknak.
Franciaország válogatottja immár 22 mérkőzés óta őrzi veretlenségét, ez pillanatnyilag a leghosszabb ilyen sorozat a világon.
Egy kevésbé dicső francia statisztika: a „kékek” a 2006-os világbajnokság Portugália ellen megnyert (1–0) elődöntője óta sorozatban a nyolcadik meccsüket tudták le győzelem nélkül vb-n és Eb-n.
Az angolok mindössze ötször lőttek kapura hétfőn (ebben a blokkolt lövések is benne foglaltatnak), ilyen lanyha kísérletező kedv 1980 óta egyetlen Eb-döntős meccsen sem jellemezte őket.
A 2010-es vb Hollandia–Brazília mérkőzése óta Samir Nasri az első labdarúgó, aki vb-n vagy Eb-n annak a kapusnak (Joe Hart) lő gólt, akivel egy klubot (Man. City) erősít. Két évvel ezelőtt a holland Wesley Sneijder a brazil kaput őrző, szintén interes Júlio Césarnak köszönt be.
Az angolok még sohasem nyerték meg első meccsüket Eb-döntőn (a nyolc mérkőzésen négy vereség csúfítja a mérlegüket), míg a franciák – leszámítva az 1960-os nyitányt – mind a hét ilyen meccsüket megúszták vereség nélkül.
Anglia válogatottja mindössze hatot nyert meg abból a 14 Eb-döntős mérkőzésből, amelyiken megszerezte az első gólt.

A 15–1-es kapura lövési mutató (ez a kaput eltaláló labdákat jelzi), a 11:4-es szögletarány, a 61 vs 39 százalékos labdabirtoklásai mutató mind azt jelzi, hogy a D-csoport nyitó mérkőzését Franciaországnak kellett volna megnyernie – legalábbis senki sem szólhatna egyetlen rossz szót sem, ha így történik.

Ennek fényében meglehetősen tárgyszerűnek minősíthetők a keveseket lázba hozó – pontosabban az idő előre múlásával egyre hatékonyabb lázcsillapítónak bizonyuló – mérkőzés utáni nyilatkozatok.

„Fogalmam sincs, hogy ilyen játékkal meg lehet-e nyerni az Európa-bajnokságot, mindenesetre jó alapot teremtettünk a folytatásra" – mondta Scott Parker, akinek szavaiból nem nehéz kihallani némi önkritikát is. A középpályás ugyanakkor kiemelte: a franciáknak egyetlen tiszta gólhelyzetük sem volt.

Roy Hodgson, az angolok szövetségi kapitánya így vélekedett: „Jól játszottunk egy olyan topcsapat ellen, amely feladta a leckét. Be kell érnem ezzel az eredménnyel. Nagyszerű gárda a francia, pariban voltunk vele, egy percig sem kellett félnem. Ha a végén egy kicsit több szerencsénk van, megszerezhettük volna a második gólunkat is."

Hodgson előre is tekintett, és a mérkőzés tanulságai közül kiemelte: „A befejezéseken, a döntéshozatalon javítanunk kell. Volt, hogy elhamarkodottan adtunk be, előfordult, hogy kényszerítőztünk, amikor nem kellett volna, az azonban feltétlenül pozitívum, hogy mindenkin látszott a nagy igyekezet."

Kollégája, Laurent Blanc vegyes érzésekről beszélt: „Annak tudatában léptünk pályára, hogy nagyon fontos meccs áll előttünk. Csalódottak vagyunk, hogy szándékainkkal ellentétben nem tudtuk megnyerni, ugyanakkor az ilyen meccsek esetében az is fontos, hogy elkerüljük a vereséget. Ez sikerült, ennek lehet örülni."

A támadójátékot firtató kérdésre Blanc úgy válaszolt, hogy bár lehettek volna hatékonyabbak is, a kvalifikációs mérkőzésekhez képest jól érzékelhető előrelépést tapasztalt. „Ilyen melegben mindig könnyebb védekezni, mint támadni – említett egy fontos körülményt, majd hozzátett még egyet: – A védelmünk jól működött, és lényeges, hogy nem osztottak nekünk egyetlen sárga lapot sem, ennek a folytatásban még jelentősége lehet."

Philippe Mexes
Philippe Mexes

„Furcsa módon csak akkor kezdtünk el futballozni, amikor gólt kaptunk – folytatta a francia szakvezető. – Az viszont értékelendő, hogy amikor bajba kerültünk, sikerült egyenlítenünk. A szünet után, ha nem is volt sok lehetőségünk rá, megszerezhettük volna a második gólt is. Összességében azt kell mondjam, mindkét csapat rászolgált egy pontra."

Steven Gerrard, az angol csapatkapitány így vélekedett: „Nagyszerű lett volna a győzelem, de a franciák megmutatták, hogy fantasztikus játékosaik vannak, úgyhogy elégedettek lehetünk azzal, amit elértünk. Mindig mondtam, bármi lesz is a végeredmény (ezen a meccsen), nem dől el általa semmi. A következő két mérkőzésünkön négy pontra van szükségünk."

Joe Hart kapus szerint mindenkinek szíve joga kritizálni az angol csapat játékát, de a hitet, a büszkeséget, a minőséget ma sem lehetett számon kérni a játékosokon. A rövid sarokra kapott gól? „Samir okos játékos, látta, hogy egy kicsit elaludtunk – dicsérte manchesteri klubtársát, Nasrit. – Szép gól volt, de nekünk most azzal kell foglalkoznunk, amiből erőt meríthetünk a folytatásra."

„Úgy érzem, jól teljesítettem, de kicsit frusztrált, hogy nem volt területem arra, hogy a védők mellett elfussak, pedig ez az egyik erősségem – ezek már a fiatal Alex Oxlade-Chamberlain szavai. – Örülök, hogy egy jó francia csapat ellen képviselhettem a hazámat. Jelenleg minden meglepetés számomra. Teszem a dolgom, hogy bármikor lehessen rám számítani."

Ashley Young (11)
Ashley Young (11)

Francia részről Alou Diarra a labdabirtoklási adatok fényében csalódást keltőnek nevezte az eredményt, és kifejezte reményét, hogy ha a következő meccseken nem is ütköznek ilyen mélyen játszó ellenfélbe, és nem is lesz náluk ilyen sokat a labda, legalább több terük lesz a támadásépítésre.

„Nagyon bátran, ambícióval telten játszottunk, de elkövettünk egy hibát, és nagy árat fizettünk érte. De ettől legalább felébredtünk. A helyzetem? Nagyon jól eltaláltam a labdát, de a kapus sajnos hatalmasat védett. Majd legközelebb..." – mondta Diarra.

Az angol szakkommentátorok egyöntetűen úgy vélik, hogy Hodgson valóban boldog lehet az eredménnyel. Alan Hansen kiemelte Danny Welbeck első harminc percben nyújtott jó játékát, ugyanakkor kárhoztatta az angol csapatot, amiért egyre mélyebben visszahúzódott a saját térfelére – például Nasri gólja előtt Parker és Gerrard is túl mélyen védekezett, így egyikük sem léphetett közbe.

Alan Shearer szerint Welbeck volt a meccs angol embere. Az egykori gólvágó elismeréssel szólt az angol gólról, és értetlenkedett, hogy „a későbbiekben egyetlen labdát sem küldtünk így a kapu elé". Gary Lineker az eredményre összpontosítva annyit jegyzett meg: az 1–1 erősíti az angolok pozícióját a csoportban.

FRANCIAORSZÁG–ANGLIA 1–1

0–1, Lescott

1–1, Nasri

EMLÉKEZTETŐ
D-CSOPORT, 1. FORDULÓ
FRANCIAORSZÁG–ANGLIA 1–1 (1–1)
Doneck, Donbasz Arena, 42 400 néző. Vezette: Rizzoli (olasz)
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Debuchy, Rami, Mexes, Evra – Nasri, Cabaye (Ben Arfa, 84.), A. Diarra, Malouda (Martin, 84.), Ribéry – Benzema. Szövetségi kapitány: Laurent Blanc
Kispad: Mandanda, Carrasso (kapusok), Réveillere, Koscielny, Clichy, Valbuena, Matuidi, Ménez, M’Vila, Giroud
ANGLIA: Hart – G. Johnson, Terry, Lescott, A. Cole – Milner, Gerrard, Parker (Henderson, 78.), Oxlade-Chamberlain (Defoe, 77.) – Young – Welbeck (Walcott, 90.). Szövetségi kapitány: Roy Hodgson
Kispad: Green, Butland (kapusok), M. Kelly, Baines, Ph. Jones, Jagielka, Downing, Carroll
Gólszerző: Nasri (39.), ill. Lescott (30.)
A D-CSOPORT ÁLLÁSA AZ 1. FORDULÓ UTÁN
1. Ukrajna 1 1 2–1 +1 3
2. Anglia 1 1 1–1 0 1
Franciaország 1 1 1–1 0 1
4. Svédország 1 1 1–2 –1 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik