Schumacher taglózott, Fontaine négyet vágott - német-francia vb-történelem

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2014.07.04. 11:10
null
Ditmar Jakobs és az NSZK 1986-ban lenyomta Platiniékat (Fotó: Action Images)
Németország és Franciaország a brazíliai negyeddöntőt megelőzően három alkalommal találkozott egymással a vb-k történetében.
MARADONA VEZÉRLETÉVEL
Világbajnokságon legutóbb az 1986-os vb elődöntőjében találkozott egymással Belgium és Argentína, a két csapat Brazíliában negyeddöntőt játszik. 1986. június 25-én Mexikóvárosban (114 500 néző előtt) Maradona vezérletével és nem mellékesen két góljával az argentinok 2–0-ra nyertek.
Argentína: Pumpido – Cuciuffo, Brown, Ruggeri, Olarticoechea – Giusti, Batista, Burruchaga (Bochini, 85.), Enrique – Maradona, Valdano. Szövetségi kapitány: Carlos Bilardo
Belgium:
Pfaff – Gerets, Renquin (Desmet, 54.), Grün, Vervoort – Scifo, Demol, Ceulemans, Vercauteren – Veyt, Claesen. Szövetségi kapitány: Guy Thys


Négy évvel korábban, a spanyolországi vb-n a csoportkörben találkoztak egymással (mi is abban a kvartettben voltunk), és az 1982. június 13-án lejátszott mérkőzésen Erwin Vandenbergh góljával 1–0-ra a belgák győztek. Végül Belgium és Argentína is továbbjutott, mi hiába győztük le 10–1-re Salvadort, csak a harmadik helyen végeztünk a csoportban.

Mindhárom mérkőzés emlékezetes volt, kettőből a németek jöttek ki győztesen, a mérleg serpenyőjében egy francia siker áll. Időrendi sorrendben mindjárt az első.

Noha a harmadik helyért küzdő csapatokra azt szokták mondani, a csalódottak mérkőzése, a két válogatott 1958. június 28-án erre rácáfolt. Az NSZK előzőleg az elődöntőben a házigazda svédektől kapott ki 3:1-re, a franciák a másik ágon a braziloktól 5:2-re.

A bronzmérkőzés parádés játékot hozott, a címvédő nyugatnémeteknél Sepp Herberger szövetségi kapitány hiába próbálta az elődöntőhöz képest felfrissíteni csapatát, Karl-Heinz Schnellinger sem tudta megakadályozni, hogy Just Fontaine négy (!) góljával a franciák 6:3-ra nyerjenek.

Helmut Rahn hiába lőtt 1958-ban is gólt együttese utolsó mérkőzésén, mint négy évvel korábban a svájci vb-n a döntőben a mieink ellen, göteborgi góljának nem örült annyira. Fontaine viszont 13 találatával gólkirály lett a tornán. A francia válogatott másik ásza is eredményes volt a bronzmeccsen, Raymond Kopa tizenegyesből szerzett gólt, a vb-n összesen hármat.

Franciaország: Abbes – Kaelbel, Lafont, Lerond – Penverne, Marcel – Wisnieski, Douis, Kopa, Fontaine, Vincent. Szövetségi kapitány: Albert Batteaux
NSZK: Kwiatkowski – Stollenwerk, Wewers, Erhardt – Schnellinger, Szymaniak – Rahn, Sturm, Kelbassa, Schäfer, Cieslarczyk. Szövetségi kapitány: Josef „Sepp” Herberger
Gólszerzők: Fontaine (16., 36., 78., 89.), Kopa (27. – 11-esből), Douis (50.), ill. Cieslarczyk (18.), Rahn (52.), Schäfer (84.)

A következő mérkőzést a két válogatott 1982. július 8-án játszotta, ez a meccs volt minden idők egyik legizgalmasabb elődöntője. A Sevillában rendezett találkozó után az NSZK tizenegyesekkel jutott a döntőbe.

De hogyan?!

A rendes játékidő (Littbarski és Platini gólváltását követően) 1–1-et hozott, a hosszabbításban már két góllal is vezettek a remekül játszó franciák, de a sérüléséből nem teljesen felgyógyult, csereként beálló Karl-Heinz Rummenigge előbb szépített, majd Klaus Fischer góljával egyenlített az NSZK, a tizenegyespárbajból pedig győztesen jött ki. A franciák közül Six és Bossis hibázott, a németeknél Stielike tévesztett célt. Ezen a mérkőzésen történt a futballtörténelem egyik legvitatottabb esete: a nyugatnémetek kapusa, Harald Schumacher a kapujából kifutva szabálytalanul elütötte Patrick Battistont, akit hordágyon kellett levinni, a kapust mégsem állították ki.

NSZK: Schumacher – Kaltz, Stielike, K. H. Förster, B. Förster – Dremmler, Breitner, Magath (Hrubesch, 73.), Briegel (K-H. Rummenigge, 97.) – K. Fischer, Littbarski. Szövetségi kapitány: Josef „Jupp” Derwall
Franciaország: Ettori – Amoros, Janvion, Trésor, Bossis – Tigana, Giresse, Genghini (Battiston, 50., Lopez, 60.), Platini – Rocheteau, Six. Szövetségi kapitány: Michel Hidalgo
Gólszerzők: Littbarski (17.), K-H. Rummenigge (102.), Fischer (108.), ill. Platini (26. – 11-esből), Trésor (92.), Giresse (98.)

Schumacher kifutása:

A legutóbbi mérkőzést 1986. június 25-én játszották a mexikói vb egyik elődöntőjében, Guadalajarában. A két válogatott második és harmadik találkozója között 1984-ben a franciák megnyerték az Európa-bajnokságot. Talán a harmadik volt a legkevésbé izgalmas találkozó a két ország vb-mérkőzései közül. A németek már a 9. percben vezetést szereztek, Andreas Brehme révén, a franciák képtelenek voltak egyenlíteni, a legvégén még Rudi Völler is büntetett, az NSZK 2–0-s győzelemmel jutott be a fináléba, ám ott kikapott a Diego Maradona vezérelte Argentínától.

NSZK: Schumacher – Brehme, K. H. Förster, Jakobs – Matthäus, Magath, Rolff, Eder, Briegel – K. Allofs, K-H. Rummenigge (Völler, 57.). Szövetségi kapitány: Franz Beckenbauer
Franciaország: Bats – Ayache, Battiston, Amoros – Tigana, Giresse (Vercruysse, 72.), Platini, Bossis, Fernández – Stopyra, Bellone (Xuereb, 66.). Szövetségi kapitány: Henri Michel
Gólszerzők: Brehme (9.), Völler (90.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik