Három magyar aranyérem 1000 méteren

Vágólapra másolva!
2011.06.18. 13:15
null
Kovács Katalin ezen az Eb-n sem maradt aranyérem nélkül<br />(Fotó: Tumbász Hédi)
Címkék
Három aranyérmet szerzett a magyar csapat a Belgrádban zajló kajak-kenu Európa-bajnokság 1000 méteres döntőiben. A sort Kovács Katalin nyitotta K–1-ben, majd K–2-ben a Szabó Gabriella, Csipes Tamara duó győzött, végül a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Tóth Márton, Mike Róbert összeállítású férfi kenu négyesünk sem talált legyőzőre. Férfi K–2-ben Dombi Rudolf és Kökény Roland harmadik lett.
Férfi K–1-ben a fiatal, felnőttek között első nagy nemzetközi versenyén szereplő Dombvári Bence megvillantotta oroszlánkörmeit, ötszázig nemhogy a mezőnnyel tartott, a második helyen állt. Utána azonban fokozatosan esett vissza – saját bevallása szerint hínár vetett véget a versenyének –, majd a végére teljesen lemaradt.

Olimpiai bajnokunk, Vajda Attila szokásához híven a mezőnnyel jött C–1-ben – csak kicsit volt furcsa és zavaró, hogy a futam közben szólt a német himnusz és ment a K–1 éremátadó ceremóniája –, de a hajrára hiába indította meg a hajóját, a többiek is tudtak még gyorsítani, és a hátránya is igen nagy volt már addigra. Vélhetően csak azért nem lett utolsó, mert a rutinos orosz Makszim Opaljev 800 méternél gyakorlatilag leállt, örült, hogy célba ért. Vajda a sűrű eddig program után nem várt magától és az Eb-től túl sokat, úgy volt vele: ha át tudja menteni a válogatós formáját, az jó, de ha nem sikerül a kontinensbajnokság, akkor sincs túl nagy tragédia. Lévén a szezon fő versenye mégiscsak a szegedi vb lesz augusztusban, amelyen duplán házigazdaként szállhat csatába az éremért és az olimpiai kvalifikációért.

A futamhoz tartozik, hogy a rajtot kétszer visszalőtték, másodszorra száz méter megtételét követően. Azokban Vajda jó pozíciókat foglalt el, harmadszorra viszont már nem tudott ugyanúgy megindulni. Elmondása szerint közrejátszott ebben a fáradtsága, pénteken ugyanis frissebbnek érezte magát.

ÉREMTÁBLA (AZ 1000 M-ES DÖNTŐKET KÖVETŐEN)
ország arany ezüst bronz
Németország 3 2
Magyarország 3 1
Oroszország 1 1 2
Portugália 1 1
Fehéroroszország 3
Románia 1 2
Szerbia 1
Lengyelország
1
Spanyolország 1
CSAK AZ 1000 M-ES OLIMPIAI SZÁMOK ALAPJÁN
Németország 3 1
Oroszország 1 1
Portugália 1 1
Fehéroroszország 2
Románia 1 2
Magyarország 1
Spanyolország
1

Kovács Katalin női K–1-ben viszont nem adott esélyt a mezőnynek. Szépen evezve, megkockáztatjuk, magából a maximumot még így sem kihozva két hajót vert a második helyen érkező szerbiai Nagy Antóniára. A többiekre pedig még annál is többet…

Párosaink közül a K–2-es egység – benne a válogatókon meggyőző Dombi Rudolffal és a rutinos, már sok társhoz kiválóan alkalmazkodó Kökény Rolanddal – jó rajtot követően 750-ig „megbújt” a középmezőnyben, majd remek hajrában megindította a hajót, amely harmadikként ért célba egy rangos olimpiai számban.

A szezonban összetérdelő, de a válogatottba így is bekerülő, onnan évek óta összeszokott párosokat kiütő Nagy Péter, Széles Gábor C–2-es magyar egység a hatodik helyen végzett, a kiegyenlített mezőnyben a hajrában tudtak meglépni tőlük az ellenfelek.

Nem úgy a női K–2-es duónktól, benne a szám világbajnoki címvédő párosával, Szabó Gabriellával és Csipes Tamarával. A mezőnyt messze leszakítva magyar, német és orosz külön csata bontakozott ki már igen korán, hogy a hajrában a mieink kétséget se hagyjanak afelől: nemcsak a legjobbak, hanem ráadásként még jó formában is vannak, motiváltak és „harapnak”.

GAZDASÁGOS BRIT CSAPAT, FŐPRÓBA MAGYAR HIMNUSSZAL
A pályára reggel időben érkezőket a már működő szökőkút fogadta a sziget bejáratánál, plusz ezúttal gyönyörű természeti jelenséggel megspékelve. A vízpárán ugyanis szivárvány tündökölt, nem is akárhogyan, hiszen a vízsugár magasságától függően változtatta a pozícióját. Mindjárt más így kezdeni egy napot.
A célterület közelében még csak néhányan serénykedtek ekkor – így a sajtó munkatársai –, a döntően magyarok (be)lakta helyiségben egyszerre kapta fel mindenki a fejét, amikor 8.30 körül felcsendültek a Himnusz dallamai. Majd jött a német is kisvártatva… A verseny bő egy órával később kezdődött, ráadásul a 200-as előfutamokkal. Miről maradtunk le? Nos, semmiről, a rendezők csupán a zászló felvonását és az érmek kiosztásának menetét gyakorolták. A felkért fiatalokon- a zászlót a fiúk húzták, az érmek a lányokhoz kerültek – mondjuk nem a világ más tájain megszokott helyi népviseletet láthattuk, hanem rendvédelmi – talán rendőrségi? – egyenruhát.
De visszatérve a két himnuszra. Ha kajakversenyen ezt a két dallamot a házigazdák nem felejtik el beszerezni, olyan nagy bajuk már nem lehet. A szombati nyolc éremátadón hatszor erre a kettőre volt szükség…
A feszültséget a hangszóróból napjában többször felcsendülő gumimacis dj-s nóta oldotta valamelyest – otthon biztos hiányozhat a gyereknek, szegény, nem kellett volna megfosztania tőle a zenei rendezőnek –, majd megkaptuk Lady Gagát és jónéhány társát is.
A brit csapat dresszén feltűnő helyen és szemet csalogató nagyságban a nálunk is ismert áruházlánc, hipermarket logóját és nevét láthattuk. Csalóka a kép, ugyanis a 2012-es olimpia rendezői a sportágban aligha „gazdaságos” csapatban gondolkodnak, bizony, főszereplők lesznek jövőre hazai pályán.
A németek bizony megadják a módját. Igaz, nekik is van mire. A célterület közelében mobil sátor alatt hihetetlen profi technikát felvonultatva azonnal élő stúdiót varázsoltak a semmiből. Amelyik versenyzőjük kijött, máris mehetett nyilatkozni. A szombati nyolc számból ötben lettek érmesek, hármat pedig megnyertek. Utóbbiak kivétel nélkül olimpiai számok. Ebbel nekünk egy sem jutott… A sátor mellett alighanem a válogatott PR-kollégája serénykedett, aki gondosan figyelt arra, hogy még véletlenül se kerüljön „adásba” olyan versenyző, akin nem a válogatott melegítő felsője volt. Ahogyan az illik.

A nap talán legszínvonalasabb, legkiegyenlítettebb versenye a férfi K–4-esek küzdelme volt. A Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely alkotta, jó erőkből álló, de ebben a felállásban csak az idén próbálkozó egység remekül tartotta a lépést a mezőnnyel, és úgy lett negyedik, hogy a harmadik románok „centikkel” előzték meg őket. Szégyenkezésre azonban semmi ok, a győztes portugáloktól is csupán 510 ezreddel maradtak el. Más kérdés, a négyes jövője Storcz Botond felnőttkapitány kezében van, aki az Eb-t követően hozza meg a vb-indulásra vonatkozó döntését. Ha a szakember úgy gondolja, a tagcsere vagy -cserék sem elképzelhetetlenek.

A kora délutánra a koronát a C–4-sek versenye tette fel, legalábbis magyar szemszögből. A hajóban olyan versenyzők jutottak szerephez, akik az elmúlt két évben párosban indulhattak 1000-m-en, vagyis a Sáfrán fivérek, Mátyás és Mihály, valamint Tóth Márton és Mike Róbert. A finálé jó tempót hozott, amelyet négy hajó tudott tartani igazán, közülük a magyar hajrája volt a leggyorsabb és a legjobb.

200 MÉTEREN SEM RENDEZNEK DÖNTŐT MAGYAROK NÉLKÜL

Szombat kora délután eldőlt, hogy a másnapi 200 m-es döntők egyikét sem rendezik meg magyar egység nélkül. A délelőtti előfutamok során a női K-2-es egységünk azonnal bejutott a fináléba, viszont a fennmaradó négy számban ehhez a középdöntőre volt szükség, a feladatot viszont sikerrel megoldották versenyzőink.

A délelőtt folyamán a Kozák Danuta, Kovács Katalin alkotta 200-as sprintduó adta meg az alaphangot – méghozzá futamgyőzelemmel –, utóbbi így ezzel délutáni középdöntőre szabadságolta magát, nem úgy előbbi, akinek egyesben is volt még jelenése. Nos, a kiváló formában lévő Kozák K-1-ben jó rajtot követően, izgalmas versenyben a második helyet jutott tovább.

Előtte K-1-ben Molnár Péter a harmadik, Bozsik Attila C-1-ben a második helyen végezve jutott be a fináléba a középdöntős futamából.

A férfi K-2-es középdöntőben visszalőtték az első rajtot – mondjuk ezt speciel nem sikerült elsőre, három egység le is küldte az egész távot, a többiek folyamatosan álltak le és fogytak el mellőlük –, az újra indítást követően a Sík Márton, Beé István páros a négyes befutóból első helyen ért célt.

A férfi C-2-ben és a női C-1-ben csak döntőt rendeznek 200 m-en, mindkettőben szoríthatunk magyar indulóért.

KRASZ EMIL (BELGRÁD)

KOVÁCS KATALIN EURÓPA-BAJNOK!


REMEK MAGYAR SZEREPLÉS A KAJAK-KENU EB-N

BELGRÁD, KAJAK-KENU EURÓPA-BAJNOKSÁG
1000 MÉTERES DÖNTŐK
K–1
1. Max Hoff (Németország) 3:22.485 perc
2. Aleh Jurenia (Fehéroroszország) 3:25.029
3. Fernando Pimenta (Portugália) 3:25.881
…9. Dombvári Bence 3:39.141
C–1
1. Sebastian Brendel (Németország) 3:47.155 perc
2. Iosif Chirila (Románia) 3:49.645
3. José Luis Bouza Pregal (Spanyolország) 3:50.065
…8. Vajda Attila 3:54.829
NŐI K–1
1. Kovács Katalin 3:55.232 perc
2. Nagy Antónia (Szerbia) 3:57.716
3. Edyta Dzieniszewska (Lengyelország) 4:02.732
K–2
1. Hollstein, Ihle (Németország) 3:07.095 perc
2. Jurcsenko, Pogrebjan (Oroszország) 3:07.827
3. Dombi Rudolf, Kökény Roland 3:08.205
C–2
1. Korovaskov, Pervukin (Oroszország) 3:28.584 perc
2. An. Bagdanovics, Al. Bagdanovics (Fehéroroszország) 3:28.614
3. Dumitrescu-Lazar, Mihalaci (Románia) 3:28.818
…6. Széles Gábor, Nagy Péter 3:33.210
NŐI K–2
1. Szabó Gabriella, Csipes Tamara 3:31.741 perc
2. Weber, Dietze (Németország) 3:32.629
3. Salakova, Szergejeva (Oroszország) 3:34.927
K–4
1. Portugália 2:49.618 perc
2. Németország 2:49.960
3. Románia 2:50.056
4. Magyarország (Kammerer, Vereckei, Kucsera, Boros) 2:50.128
C–4
1. Magyarország (Sáfrán Mi., Sáfrán Má., Tóth M. Mike) 3:16.042
2. Fehéroroszország 3:16.270
3. Oroszország 3:16.528
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik