Kajak-kenu: Nem vagyunk gépek, lehetünk gödörben - Kozák Danuta

Vágólapra másolva!
2011.02.02. 17:32
null
Szabó Gabriella (jobbra) és Korák Danuta a hajóban és azon kívül is jól megértik egymást <br />(Fotó: Tumbász Hédi – archív)
Címkék
Koz&aacute;k Danuta &eacute;s Szab&oacute; Gabriella kajak p&aacute;rosa &ouml;tsz&aacute;z m&eacute;teren &ndash; teh&aacute;t olimpiai sz&aacute;mban &ndash; k&eacute;tszeres vil&aacute;gbajnok, jelenleg c&iacute;mv&eacute;dő. A du&oacute; tagjai nemcsak a haj&oacute;ban, a parton is remek p&aacute;rost alkotnak, m&eacute;ghozz&aacute; gyerekkoruk &oacute;ta.

„Minden rezdülését ismerjük egymásnak. Ma már szinte álmunkból felkeltve jó pályát tudunk evezni, annyira megismertük egymást – nyilatkozta Szabó Gabriella, aki a 2010-es poznani vb-n 1000 méteren Csipes Tamarával nyert aranyérmet. – Jól kiegészítjük egymást Tamival is, és egyáltalán nem zavar össze a két pár. A versenyeken pedig jót tesz az ezer méter a lelkemnek, hiszen ha az első nap nyerünk, az fantasztikusan feldob az ötszázra. Danával egyébként olyan együtt evezni, mintha jutalomfalatot kapnék.”

De vajon az évek óta együtt készülő Kozák, Szabó páros munkakapcsolata minden pillanatban zökkenőmentes?

„Egyszer Dunavarsányban semmi sem volt jó Gabinak, csapkodott, tényleg hisztizett – fecsegett ki kulisszatitkot Kozák Danuta. – Hagytam. Majd amikor edzés után bementem a szobájába és megkérdeztem tőle, hogy sikerült-e lenyugodnia, elnevette magát. Ebben benne volt minden: a bocsánatkérése és az is, hogy a dühe elszállt. Vannak ilyen napok. Nem vagyunk gépek, lehetünk gödörben, nekünk is lehetnek rosszabb pillanataink. Ilyenkor általában békén hagyjuk egymást, forró fejjel nem születnek jó megoldások, és egy kis idővel később, lehiggadva mindent meg tudunk beszélni egymással.”

Attól függetlenül, hogy tökéletes párost alkotnak együtt – ingyen nem adnak két világbajnoki címet –, korántsem biztos, hogy idén a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon egy hajóban látjuk Szabót és Kozákot.

„Az embernek lehetnek vágyai, de szinte egy hét leforgása alatt módosul minden – mondta Kozák Danuta, aki tavaly egyesben tett rövid kirándulást és nyert Eb-t. – Annyira jó a női mezőnyünk, hogy lélekben hiába készülünk valamelyik számra, a válogató mindent átírhat. Lehet, hogy egészen más számokban leszünk jelen az idei világbajnokságon és az olimpián is.”

„Megszoktuk már, hogy kívülről szemlélve egy kicsit zűrzavaros minden – utalt Szabó Gabriella a válogatott összeállítására. – Szerintem az a lényeg, hogy egyesben legyünk tökéletesen felkészülve, a többi pedig jön magától.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik