Hibátlan pénteket tudtak le kajak-kenusaink Belgrádban

Vágólapra másolva!
2011.06.17. 14:57
null
A négyesnek is remekül ment az Eb nyitónapján (Fotó: Tumbász Hédi)
Címkék
Minden magyar egység bejutott az 1000 és az 500 méteres döntőkbe a Belgrádban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon. Három kivétellel a feladatot már az előfutamok során teljesítették a mieink – az 1000 m-es előfutamokban és az 500 m-es selejtezőkben is remekeltek a női egységek, akik futamgyőzelmekkel és legjobb időkkel kerültek azonnal a finálékba –, a repetázók a középdöntőben javítottak, két egységünk ráadásul futamgyőzelemmel.
IRIGYLÉSRE MÉLTÓ, VILÁGVERSENYHEZ NEM IGAZÁN
Fantasztikus, egy nagyvárosban élő ember számára igazán irigylésre méltó helyen rendezik meg a belgrádi kajak-kenu Eb-t. A nyüzsgő, évek óta útfelbontásokkal és városbővítésekkel tarkított szerb belvárosban – ez speciel ismerős – található hely igazi városi gyöngyszem. Egy szabadidős és rekreációs központ, ami például Budapesten egyelőre a fantáziákban él csupán, Vagy még ott sem. A helyi Margitsziget közel, de mégis távol esik a városi zajtól, piszoktól, így kiváló adottságokkal bír a pihenni, sportolni vágyók számára. Gyakorlatilag bármilyen szabadidős sporttevékenységre alkalmas a terület, pluszban pedig időjárástól függően a hatalmas, kavicsos fövenyű strandok várják vendégeiket. A szükséges árnyakat és frissítőket adó vendéglátó ipari egységekkel együtt.
Ez eddig a helyszín jó oldala. De nézzük a másikat. A kajak-kenu bizony nem szabadidős tevékenység ezen a szinten, ami a belgrádi pancsolóknak jó, az a versenyzőket zavarja. A fürdőzök 15-20 méterre vannak a szélső pályáktól. És a létszámuk, tekintve a pénteki munkanapra, még nem sok. Még akkor is, ha a pálya oldalán korlátok vannak kitéve, egy kisgyerekeknek fenntartott, vízi dünögőt leszámítva.

A versenyzők területe ugyan ideiglenes kerítéssel le van választva, de a belépőknél az ellenőrzés inkább véletlenszerűnek mondható. Így sokan sétálgatnak a versenyzők között-mellett. A hermetikus elzártsághoz szokott menőknek aligha segíti mindez a koncentrációját. De ez még a kisebb baj. A víz ugyan tengert időzően kristály tiszta, viszont napozók áldását, a lenge szellőt ők tarajos, össze-vissza fodrozódó hullámokként élik meg a vízen. Mivel nincs külön felvezető, a túloldali szélső sáv aligha lesz igazi surranó pálya, tekintve, hogy a motorosok és a starthoz felevezők keltette állandó hullámokkal is meg kell küzdeniük, no meg a rengeteg hínárral. A sátras pihenők legalább árnyékban vannak, miként az ellátásra sem lehet panasz. A fontos kérdések viszont a vízen dőlnek el.

1000 M ELŐFUTAM

A sort a K-1-esek kezdték (25 induló), a fiatal, tavaly még ifista Dombvári Bence 3:39.150 perces eredménnyel futamában a harmadik helyen végzett, és továbbjutott a középdöntőbe.

Vajda Attila a 17 fős C-1-es mezőnyben nem tréfált, saját futamát 3.55.803 perces eredménnyel megnyerve azonnal bejutott a döntőbe. Mivel az első futam gyorsabbnak bizonyult, összességében ez a negyedik időt jelentette a magyar olimpiai bajnok számára.

A női K-1-ben Kovács Katalin még ennyit sem engedélyezett ellenfeleinek, 3:56.872 perces eredménye nemcsak a selejtezős futamának a megnyeréséhez, hanem egyben a 12 sportolót felvonultató mezőnyben a legjobb időhöz is elég volt. Aligha kell mondani: ez is azonnali döntős részvételt ért.

A párosok közül a Dombi Rudolf, Kökény Roland K-2-es egység 3:12.348-cal futamában első lett, összességében tizenhét duó közül a harmadik. A következő megmérettetés esetükben is a döntő lesz.

C-2-ben a Széles Gábor, Nagy Péter alkotta duó 3:34.585-tel futamában negyedik lett, de a középdöntőben még javíthat. Ebben a számban tizenegy egység állt rajthoz.

A nőknél K-2-ben a Szabó Gabriella, Csipes Tamara kajakos egység nagyszerűen versenyezve 3:40.196-tal magabiztos – picit talán már kényelmes – győzelmet aratott futamában, az időeredmény összesítve a negyedik volt a tízes mezőnyben. A női páros is bejutott a döntőbe.

A reggeli programot a férfi K-4-sek előfutamai zárták. A Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely alkotta hajó futamát megnyerve jutott be a döntőbe. A mieink a rossz rajt után a pörgősre sikerült hajrából a legjobban jöttek ki – 2:51.445 –, nagy csatában megelőzve az olasz és a cseh kvartettet. A másik előfutamban a németek tudtak a tizennégy hajós mezőnyben egyedüliként az álomhatárnak számító 2:50 alá kerülni, de a magyaroknál jobb időt tudott az ott második portugál és a harmadik fehérorosz kvartett is.

„A rajtnál kicsit korábban megindítottam a hajót, ami fennakad a rajtgépen – mondta háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán a Nemzeti Sport Online-nak. – Sajnos, az elejének az alját jól megkarcoltuk, de utána jól tudtunk menni. Színvonalas előfutam volt, jól éreztük a hajót, a befutó pedig nekünk sikerült a legjobban. Jó lenne elkapni a döntőben a németeket, de legalább valami jó formát mutatni, jó időt letenni az asztalra, mert akkor biztos ebben a felállásban folytathatnák a munkát a világbajnokságra."

A C-4-es egységnek nem kellett selejtezne a döntőért, miután csak a fináléban lesz jelenése.

500 M ELŐFUTAM

Kezdésnek megérkezett az elmúlt hétvégi válogatón bombaformában versenyző Kozák Danuta, aki női K-1-ben 1:48.309-es idejével egyrészt megnyerte a futamát, másrészt a legjobb időt érte el a 17-es mezőnyben. Kozák futamában az ukrán klasszis, Inna Oszipenko-Radomszka a harmadik, az olaszok legendája, Josefa Idem a negyedik lett. Utóbbinak középdöntőznie kell.

A 14 fős férfi C-1-es mezőnyben Korisánszky Péter 1:50.941-gyel futamából a második helyen jutott be a döntőbe, összességében övé a hatodik idő.

A kora délután egyetlen magyar ismétlője a férfi K-1-ben futamában 1:39.156-tal a második – időeredmények alapján összesítésben az ötödik – helyen végző Kugler Attila lett. Mivel itt csak az első helyezett jutott automatikusan a döntőbe, rá vár még a középdöntő.

A Kovács Katalin, Csipes Tamara női K-2-es csapat 1:39.748-cal megnyerte az előfutamát, egyben a legjobb időt érte el a 13-as mezőnyben.

A férfi C-2-es magyar hajó, benne Németh Szabolccsal és Vasbányai Henrikkel 1:40.882-vel harmadik lett a futamában – tíz egység próbálkozott –, a K-2-es Tóth Dávid, Kulifai Tamás páros 1:29.710-zel szintén a harmadik helyen végzett. Utóbbiban 14 egység állt rajthoz. Mindkét magyar hajó bejutott a fináléba.

A zárszót a 15-ös mezőnyben a női K-4-es hajónk mondta ki, benne Szabó Gabriellával, Kozák Danutával, Kárász Annával és Benedek Dalmával. A mieink a fehéroroszok szorításában 1:31.000-t repesztettek, így futamgyőztesként – 264 ezredet verve a másodikra – a legjobb idővel kerültek be a fináléba. A másik futamban Németország, Lengyelország, Nagy-Britannia, Szerbia volt a befutó sorrendje, ők négyen 1:33 és 1:34 közötti eredménnyel érte célba.

„Az egyes után bennem volt a múlt hét végi, illetve az elmúlt napok fáradtsága, valamint az utazás, amit csak fokozott, hogy a Belgrádig tartó úton a busz légkondicionálója előhozta a náthámat – mondta Kozák Danuta a Nemzeti Sport Online-nak. – Az előfutamok eredményeiből és helyezéseiből soha nem szabad messzemenő következtetéseket levonni a döntővel kapcsolatban, én sem teszem. Nem tudni ugyanis, ki mennyit adott ki magából, kiben van tartalék és ki pörgött maximumon, hogy megússza a középdöntőt. Szerintem egyesben ilyen volt nálunk a dán lány, aki második helyével alighanem a legjobbját adta, míg Oszipenko-Radomszkában és Idemben alighanem maradtak bőven tartalékok. Miként bennem is. A rajtom rosszul sikerült, picit félrehallottam a startert, de sikerült hamar átvennem a vezetést, onnan kezdve pedig csak arra kellett figyelnem, hogy ne előzzenek meg. A négyesben Gabi jól rajtolt el, majd a hoppolással megbízott újoncunk, a fiatal Kárász Anna nagyon jókor időzített, bár ehhez kellett egy kis segítség neki a rutinos Benedek Dalmától. Nem baj, szoknia kell a négyest és a felnőtt tempót. Azért kell rábíznunk ezt a fontos feladatot, mert egyrészt harmadik beülőként ő jól átlátja a versenyt, másrészt az ő hangját mindenki hallja. Utóbbi nagyon fontos, mert ha nem egyszerre kezdünk el húzni, akkor széteshet a mozgásunk. De most rendben voltunk, remélem leszünk is, mert a fehéroroszok nagyon erős hajót alkotnak, nem véletlenül nyerték meg a három idei világkupát. A döntőben alighanem nagyot csatázunk majd velük."

1000 M ÉS 500 M KÖZÉPDÖNTŐ

A három repetázó magyar egység a középdöntőben javított, ketten közülük ráadásul futamgyőzelemmel. C-2 1000 m-en Széles Gábor, Nagy Péter, míg K-1500 m-en Kugler Attila remek versenyzéssel végzett az eső helyen. A délután nagy bravúrja azonban a fiatal, tavaly még ifjúsági világbajnok, a felnőttek között világversenyen idén debütáló Dombvári Bencének jött össze, K-1 1000 m-en. A középdöntőből három egység jutott be a fináléba, a kiadó helyekért négyen vívtak nagy csatát, köztük a magyar fiatal. Utóbbi végül harmadikként ért be, megelőzve és negyedik helyre taszítva, így kiesésre kárhoztatva a svédek 32 éves világbajnokát – 2010, K-1500 m –, kétszeres vb-ezüstéremest – 2009, K-1 1000 m és 500 m –, Anders Gustafssont.

KRASZ EMIL (BELGRÁD)

STORCZ BOTOND ELÉGEDETT A „BELGRÁD-TENGEREN” LÁTOTTAKKAL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik