Ismét Mark Cavendish sprintelt a legjobban

Vágólapra másolva!
2011.07.17. 17:42
null
A 15. szakaszt is Cavendish nyerte meg (Fotó: Reuters)
Címkék
Mark Cavendish (HTC-Highroad) nyerte meg a Francia kerékpáros körverseny 15. szakaszát. A brit versenyző negyedszer nyert etapot az idei Tour de France-on. A sárga trikót továbbra is a francia Thomas Voeckler (Europcar) viselheti.

Csak 170 versenyző állt rajthoz ma a francia körverseny 15., Limoux és Montpellier közti szakaszán, mivel a francia William Bonnet (FDJ) nem indulhatott, ugyanis nem teljesítette időben a tegnapi etapot.

VINOKUROV BEFEJEZTE

Befejezi profi pályafutását a kazah Alekszandr Vinokurov, aki egy hete nagyot bukott a Touron, és a további küzdelem feladására kényszerült.

 

„Remélem, a jövőben ülök még kerékpáron, de már csak mint amatőr. Vigyáznom kell az egészségemre. Profiként itt a vége, az Astana bizonyára talál nekem más feladatot a csapaton belül – fogalmazott a 37 éves sportoló, akit a múlt vasárnapi, kilencedik szakaszon történt bukása után mentőhelikopterrel kellett kórházba szállítani, eltört a combcsontja, s hétfőn meg is műtötték Párizsban. – Javulok, remélem, egy hónap múlva már járhatok."

A kazah kerekes – aki már korábban kijelentette, hogy az idei lesz az utolsó szezonja – 2006-ban megnyerte a Vueltát, 2003-ban pedig harmadik volt a Touron.

 

Négy éve, a 2007-es Touron megbukott a doppingvizsgálaton, emiatt csapata, az Astana a következő évben nem is indulhatott a francia körversenyen. Vinokurov kétéves eltiltás után térhetett vissza.

 

Egy öt kerekesből álló szökevénycsoport már néhány kilométer megtétele után meglépett a mezőnytől, és Niki Terpstra (Quick Step), Mickaël Delage (FDJ), Samuel Dumoulin (Cofidis), Mihail Ignatyev (Katyusa) valamint Anthony Delaplace (Saur-Sojasun) 20 kilométer után már 3:50 perccel előzte meg a többieket.

A korai órákban szemerkélt az eső Limoux-ban, de bő egy óra elteltével kisütött a nap, ám a versenyzőknek az erős széllel is meg kellett küzdeniük. Az öt szökevény hatvan kilométer után is az élen haladt, bár előnyük három perc alá csökkent.

A szakasz egyetlen komoly emelkedőjéhez 2:30 perces előnnyel érkeztek meg a szökevények, és Ignatyev Delage előtt elsőként kapaszkodott fel a csúcsra a nem túl nehéz részen. A szökevények eközben 3:30 percre növelték előnyüket.

Nyolcvan kilométerrel az etap vége előtt az Astanát erősítő ukrán Andrij Grivko reménytelen szökési kísérletet tett, de nem sokkal később a mezőny végére került.

A nagyágyúk közben elkezdtek harcolni a szökevények mögött. Kevesebb mint ötven kilométerrel a vége előtt Mark Cavendish (HTC-Highroad) a hatodik, José Joaquín Rojas (Team Movistar) a hetedik, Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) a nyolcadik helyen állt.

Kevesebb mint tizenöt kilométerrel a vége előtt az ötfős szökevénycsoport három francia tagja nem tudta tartani a lépést: Delage, Dumoulin és Delaplace is lemaradt, miközben Terpstra és Ignatyev egymással és a mezőnnyel szembeni – 45 másodpercre olvadt – előny megtartásáért is harcolt.

Hat kilométerrel a vége előtt Ignatyev feladta a küzdelmet, míg Terpstra egy darabig még megpróbálta megtartani az első helyet, de ő sem tarthatta tovább a pozícióját.

A végén előbb Gilbert indított támadást, de nem járt sikerrel, majd a legvégén Cavendish sprintelt a legjobban, és Tyler Farrar valamint Alessandro Petacchi előtt ért a célba, megszerezve negyedik szakaszgyőzelmét.

TOUR DE FRANCE
15. szakasz, Limoux–Montpellier, 192.5 km
1. Mark Cavendish (brit, HTC-Highroad) 4:20:24 óra
2. Tyler Farrar (amerikai, Garmin-Cervélo) azonos idővel
3. Alessandro Petacchi (olasz, Lampre-ISD) a. i.
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Thomas Voeckler (francia, Europcar) 65:24:33 óra
2. Frank Schleck (luxemburgi, Leopard Trek) +0:01:49 perc
3. Cadel Evans (ausztrál, BMC) +0:02:06

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik