Kerékpár: Armstrong korábbi csapattársa beismerte, doppingoltak

Vágólapra másolva!
2011.05.20. 09:55
null
Hamilton (balra) doppingvétséggel vádolja Armstrongot (Fotó: Reuters - archív)
Címkék
A februárban végleg visszavonult Lance Armstrong korábbi (RadioShack-istállóbeli) csapattársa, Tyler Hamilton az amerikai CBS televíziónak elismerte, hogy többször is látta a hétszeres Tour de France-győztest doppingolni, és hogy ő maga is tiltott szereket használt.

„Láttam tiltott szert (EPO) a hűtőszekrényében, és azt is, ahogyan injekciózta magát. Többször is megtette, ahogyan mindenki más, többek között én is" – nyilatkozta a 2004-es olimpiai bajnok Tyler Hamilton, akit két évre (2005–2007) eltiltottak, mivel tiltott szert találtak a vérében.

A hétszeres (1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005) Tour de France-győztes Armstrong azonban nem hagyta annyiban, és viszonylag hamar reagált Hamilton vádaskodására, méghozzá a Twitter-oldalán.

„Sohasem buktam meg egyetlen teszten sem. Lezártnak tekintem az ügyet" – írta a 39 éves amerikai.

A történet azonban itt nem fejeződött be, ugyanis Armstrong szóvivője, Mark Fabiani sem ment el szó nélkül a történtek mellet.

„Hamilton könyvet akar írni, és abból akar megélni, ezért most teljesen máshogy adta elő a történteket. Azonban a kapzsiság és a népszerűségre való törekvés nem változtathatja meg a tényeket: Lance a legtöbbet tesztelt sportoló a történelem folyamán. Közel ötszáz vizsgálaton ment át sikeresen a több mint húszéves pályafutása alatt" – olvasható Mark Fabiani hivatalos közleményében.

Armstrongot korábban többen is vádolták doppingolással, azonban senki sem tudta bizonyítani. 2010-ben szintén egyik volt US Postalos csapattársa, Floyd Landis próbálta meg „lebuktatni” honfitársát – sikertelenül.

Landis egyébként 2006-ban megnyerte a Tour de France-t, azonban pozitív doppingtesztet produkált a 17. szakasz után, így utólag megfosztották a címétől, sőt két évre eltiltották, valamint kitették csapatából.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik