Böhn személyében egy „újoncot” biztosan avatunk Szombathelyen

Vágólapra másolva!
2011.10.19. 12:32
null
Karl Erik Böhn továbbra is számíthat a fradista lányokra a válogatottnál (Fotó: Szabó Miklós)
Címkék
Azerbajdzsán ellen megkezdi az Európa-bajnoki selejtezőket (Szombathely, 18 óra, Tv: Sport Klub) a magyar női kézilabda-válogatott, amelynek kispadján bemutatkozik a norvég Karl Erik Böhn. A nyitányon nem is kérdés, hogy kötelező a győzelem a mieink számára, az újoncok közül Hornyák Dóra bemutatkozására sérülés miatt biztosan várni kell. A kapitánnyal az első meccse előtt végigvettük a keret tagjait, hogyan látja a szűk keretbe behívott 18 játékost, illetve milyen szerepet szán nekik a csapatban.

Az együttes hétfőn kezdte meg a közös munkát a találkozó helyszínén, Szombathelyen. Nem volt tehát sok idő a felkészülésre, és a bemutatkozásra, de mint Karl Erik Böhn elmondta, a vasárnapi fehéroroszországi mérkőzés sokkal nehezebbnek tűnik:

„Az azeriek ellen kötelező a győzelem, a magyar csapat sokkal jobb erőkből áll náluk. A vasárnapi idegenbeli meccs már nehezebbnek ígérkezik Fehéroroszországban, de bízom benne, hogy két győzelemmel tudunk kezdeni” – mondta Böhn, aki elmondta, a szűkített keret egyik újonca, Hornyák Dóra térdproblémája miatt kihagyja a mai összecsapást, és elképzelhető, hogy a vasárnapi játékát sem kockáztatják meg.

A  kapitányt a nagy helyismerettel rendelkező Siti Bea segíti
A kapitányt a nagy helyismerettel rendelkező Siti Bea segíti

Kezdésnek persze aligha kaphatott volna sokkal kellemesebb ellenfelet a válogatott, mint az azerieket, akik nemcsak mérsékelten erős riválisok (sosem voltak még világversenyen, hogy mást ne mondjunk), de ismerjük is őket. Az előző selejtezősorozatban idegenben 31–15-re, hazai pályán, Nyíregyházán negyed gőzzel is 35–26-ra nyertek a mieink. A tavaly júniusi magyar csapatból csak négyen nincsenek ott most is a keretben, az azeriek akkori tizennégy játékosából pedig tizenegy eljött Szombathelyre is, szóval hatalmas meglepetésekre aligha kell számítani részükről.

Ott van a csapat mellett Siti Bea is, akit Böhn másodedzőnek kért fel. Az olimpiai ezüst- és bronzérmes, Európa-bajnok Sitinek ugyan még nincs szerződése, és csak tanulja a szakmát, de hisz benne, hogy ott leszünk a kontinenstornán:

„Én hiszek abban, hogy minden jól alakul. Nagy reményekkel és persze kíváncsisággal telve vágunk neki a munkának, és úgy gondolom, képesek vagyunk arra, hogy kijussunk a hollandiai Európa-bajnokságra. Szerintem szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ötvözhetjük a norvég és a magyar kézilabda-kultúra pozitívumait” – mondta Siti a Nemzeti Sportnak, és kitért arra is, miben képvisel újdonságot Böhn:

„Például abban, hogy milyen jelentőséget tulajdonít a pontosságnak, a feladatok precíz végrehajtásának. Hogy nála nem mindegy, hogy az átlövő pontosan a vonal mellől indul el egy figuránál, vagy kicsit beljebb vesz lendületet. Hogy melyik kézzel passzol egy játékos, hogyan tartja a fejét. És még rengeteg ilyen apróság van. Na meg Karl Erik különlegesen kommunikál, motivál is. A holland fapapucsot, amelyet mindannyian aláírtunk, biztosan látta. És látnia kellett volna a prezentációt, amelyet a kapitány bemutatkozásként tartott... Komolyan mondom, a hideg futkározott a hátamon. De a lányoknak is elakadt a szavuk, elmondhatatlanul meggyőző volt, és úgy érzem, hogy a lányok is vevők erre az újfajta felfogásra.”

Kíváncsian várjuk az eredményt, persze két nap után még nem lehet csodára számítani. Mindenesetre megkértük a kapitányt, ossza meg első tapasztalatait a keret tagjaival kapcsolatban. Böhn készséges volt, íme a rövid jellemzések:

ÍGY LÁTJA BÖHN A KERET TAGJAIT
KAPUSOK
Herr Orsolya: „Ahogy látom, egyre jobb kapussá válik. A táborban is végig jól teljesített, Azerbajdzsán ellen vele fogunk kezdeni!”
Kiss Éva: „Szintén keményen dolgozott az összetartás során, örülök neki, hogy két különböző stílusú kapusunk van, aki jól kiegészíti egymást.”
MEZŐNYJÁTÉKOSOK
Bódi Bernadett: „Kitett magáért a két nap során, látszik, hogy jó barátságban van a labdával.”
Kovacsicz Mónika: „Legfőbb erénye a gyorsasága, de mindent tud, ami egy szélsőtől elvárható.”
Hornyák Ágnes: „Támadásban és védekezésben is fontos láncszeme lehet a csapatnak, a kontra támadások során jól használja ki a testi erejét, ilyenkor nehéz megállítani.”
Kovács Anna: „Szintén erőteljes játékos, ráadásul balkezes, nem kétséges, hogy övé a jövő.”
Rédei-Soós Viktória: „Több BL-meccsét is láttam a Hypóval, ezek alkalmával meggyőzött, hogy helye van a válogatott keretben. Szintén balkezes jobbátlövő, tetszett a lendületessége a támadások során.”
Görbicz Anita: „Azt hiszem, nehéz újat mondanom róla, mindent tud a labdával, ő a női kézilabda királynője. Igazi vezéregyéniség, pozitív a hozzáállása, ezért is fogja viselni a csapatkapitányi karszalagot.”
Hornyák Dóra: „Keményen dolgozott, fiatal kora ellenére rendkívül bátran játszik. Mindig a pályán akar lenni, sajnálom, hogy a sérülése ezúttal megakadályozza abban, hogy bemutatkozhasson a felnőtt válogatottban.”
Szucsánszki Zita: „Görbiczhez tudom hasonlítani, több poszton is bevethető, ő is mindent tud a játékról. Szerencsések vagyunk, hogy két világklasszis irányítóval rendelkezünk.”
Cifra Anita: „Több edzését is megnéztem az FTC-ben, jót tett neki, hogy erősebb csapatba igazolt a nyáron. Mindig odateszi magát, még ha csak egymás közötti játékról is van szó.”
Szabó Valéria: „Szeretem a stílusát, a nyáron edzőmérkőzéseken láttam, majd pedig az edzőjétől informálódtam a formájáról.”
Szamoránsky Piroska: „Elégedett vagyok a munkájával, védekezésben fontos szerep vár majd rá.”
Bulath Anita: „Az átlövő-játékát emelném ki, amellett hogy erős lövései vannak, azok pontosak is.”
Szekeres Klára: „Neki is volt egy kisebb sérülése, de ez nem akadályozza majd meg a játékban. Sokat fejlődött meglátásom szerint, elsősorban védekezésben számítok majd rá.”
Tomori Zsuzsanna: „Támadásban és védekezésben is fontos láncszem, egyértelműen kulcsjátékos nálam.”
Vérten Orsolya: „Világklasszis a balszélsők között, védekezésben a kettes pozícióban is bevethetem.”
Vincze Melinda: „Jól megoldják majd Vértennel a balszélső posztot, kiváló munkát végzett az összetartáson.”
NŐI KÉZILABDA, EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
1. CSOPORT. 1. FORDULÓ
Magyarország–Azerbajdzsán, Szombathely, 18.00 (Tv: Sport Klub)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik