Férfi kézilabda: magyar játékvezetők a BL kölni négyes döntőjében

DONÁT TAMÁSDONÁT TAMÁS
Vágólapra másolva!
2011.05.18. 18:39
Címkék
Nagy László (Barcelona) és Sterbik Árpád (Ciudad Real) mellett további két magyar szereplője is lesz május 28-án és 29-én Kölnben a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének. Veszprémi bírópáros, Horváth Péter és Marton Balázs fújja ugyanis a sípot a jövő hét végi bronzmeccsen.

Néhány héttel ezelőtt a legrangosabb kézilabdás díjjal kitüntetett, ugyancsak veszprémi Soós Kálmán, egykori nemzetközi játékvezető azt nyilatkozta, hogy a királynék városának duója, a Horváth Péter, Marton Balázs kettős a legjobb magyar páros, amely előtt szép jövő áll. Igaza lett: az EHF megbízása óriási elismerés, hiszen 18 ezer szurkoló nézi majd a csatát a kölni Lanxess Arenában, és sok millióan a tévék képernyője előtt.

TILOS HIBÁZNI!
A már Londonról álmodó bírópárosokat a különböző nemzetközi tornákon forgatják, vagyis nem automatizmus, hogy akik folyamatosan kiemelkedően bíráskodnak, azok ott lehetnek az éppen aktuális kiemelkedő versenyeken. Ha viszont nagyot hibáznak, könnyen kikerülhetnek ebből a körforgásból. Éppen ezért szeretne a Horváth, Marton kettős úgy vezetni a BL bronzmeccsén, hogy azzal elismerést szerezzen mind önmagának, mind a magyar kézilabdának. Persze az sem mellékes, hogy a magyar viszonyokhoz képest remek óradíja lesz a veszprémi kettősnek a jövő vasárnapi mérkőzésen.

„Most már elmondhatom, hiszen nem titok, Andorka Sándor az európai szövetség játékvezető-küldéssel is foglalkozó szakbizottságának elnöke súgta nekünk, hogy mi is ott lehetünk a BL végjátékánál – emlékezett Horváth Péter. – De addig el sem hittük, amíg a hivatalos értesítést kézhez nem vettük.”

A nemzetközi kupák előcsatározásaiban az EHF kínosan ügyelt arra, hogy a csapatok ne tudhassák, hogy melyik páros vezeti a mérkőzésüket. Persze mindenki idő előtt hozzájutott a fontos információhoz, hiszen a fogadó kluboknak repülőjegyet és szállást is foglalni kell az érkező bíróknak, ellenőröknek. A legrangosabb nemzetközi kupa végére úgy látszik, fordult a kocka: már mindenhol olvasható, kik vezetik a BL-finálét.

„Azért a játékvezetőkkel szembeni elvárások, követelmények továbbra sem változtak – folytatta a veszprémi testnevelő tanár. – Szigorú menetrend szerint történik minden az elutazástól a visszaérkezésig. Már készül a meccsre a mezünk és a nadrágunk, megkaptuk a legfontosabb instrukciókat, aminek egyik lényeges pontja, hogy nem lakhatunk a csapatokkal egy szállodában, nem találkozhatunk a négy klub képviselőivel, játékosaival. Szigorú időrend jelzi, hogy mikor, hova kell mennünk”.

Marton Balázs úgy véli, nem kell megijedni a feladattól. „Mi sokkal jobban ismerjük a négy részvevőt, mint ők bennünket – magyarázta Marton. – Már a Ciudadnak és a Hamburgnak is fújtunk meccset, a Barcelona pedig szinte hazajár Veszprémbe. Nagyon komolyan felkészülünk a négyes tornára, lelkileg, fizikailag és szakmailag is. Rengeteg videofelvétel áll rendelkezésünkre, és az a taktikánk, hogy külön-külön megnézzük, elemezzük a találkozókat, majd ahol nézetkülönbség van, arról közösen egyeztetünk.”

Nem véletlenül esett az európai szövetség választása a két veszprémi fiatalemberre, hiszen a kínai női világbajnokságon nyolc mérkőzést irányítottak, és a legjobb ötbe kerültek a bírórangsorban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik