A középdöntőben folytathatja a válogatott

Vágólapra másolva!
2009.12.10. 14:06
null
Herr Orsi a második félidő közepéig védte kapunkat, ezúttal is több bravúrja volt (Fotó: MTI)
Címkék
A Kínában zajló női kézilabda-világbajnokságon Japán ellen játszotta az utolsó csoportmérkőzését a magyar női válogatott. A tét a legjobb tizenkettő közé jutás volt. Bár nem volt könnyű a mérkőzés (csak 15–14 volt az állás nekünk a szünetben), a végén mégis a mieink örülhettek. A hétgólos siker azt jelenti, hogy Mátéfi Eszter lányai a középdöntőben folytathatják.

Beharangozó cikkünket ide kattintva olvashatják.

Norvégia szerezte meg a csoportgyőzelmet, miután 25–24-re legyőzte Romániát, így eldőlt, hogy az északiak négy, a románok kettő, a magyar–japán találkozó győztese pedig nulla pontot visz magával a középdöntőbe.

A magyar csapatból a tegnap kisebb sérülést szenvedő Vérten Orsolya volt az egyik kimaradó, míg a kapusok közül Pastrovics Melidát nem nevezték a mérkőzésre.

Bár Juhász Gabriella révén egy kihagyott indítással kezdtünk, ám utána Szucsánszki Zita és Tóth Tímea két-két góljával 4–1-re elhúztunk, míg Herr Orsolya a kapuban ott folytatta, ahol legutóbb abbahagyta.

Jól kezdett a magyar csapat, nem zavarta meg a mieinket a japánok "pattogós" védekezése. Tomori és Bulath is betalált távolról, hátul pedig jól zárt a hatos falunk (középen a Bulath, Szabó,Tomori, Tóth négyessel).

 NSO-SZAKÉRTŐ: NEHÉZ ÉS KÜZDELMES MECCS VOLT

„Szeretnék gratulálni a lányoknak, akiknek nehéz és küzdelmes meccsen sikerült kiharcolniuk a középdöntőbe jutást. A mérkőzés elején, úgy öt-hat percig úgy láttam, hogy nagyon sima győzelmet tudunk aratni, de utána hagytuk feléledni a japánokat. Igazából azonban a csapatmunkánknak köszönhetjük a győzelmet, mert kell, persze, hogy kell egy-két embernek az átlag feletti vállalása és játéka, de akkor tudunk jól teljesíteni, ha csapatként funkcionálunk jól. Ezt kell kihasználnunk, erre kell építenünk a folytatásban is. Nagy kár, hogy nem viszünk pontot magunkkal a középdöntőbe” – értékelte a mérkőzést Kirsner Erika, az NSO vb-szakértője.

Az NSO-szakértő teljes értékelését itt találja!

A kezdeti előnyt azonban tovább nem tudtuk növelni, így az első negyedóra után 9–6-ra vezettünk. Sakugawa a jobb szélről négyszer is megterhelte a hálónkat ebben a periódusban.

Csapkodóvá vált a játék, több tiszta ziccert is elhibáztunk. Olyan is előfordult, hogy megindulásból fejbelőttük az ázsiaiak kapusát. A 23. percben utolértek minket a japánok (12–12), így Mátéfi Eszter kénytelen volt időt kérni.

Herr továbbra is jó százalékkal védett, ezért volt bosszantó, hogy nem tudtunk belőle előnyt kovácsolni, ráadásul az egy időre jobbátlövőt játszó Szucsánszki is kisebb sérülést szenvedett, és le kellett cserélni.

Bódi két szélsőgóljával ismét átvettük a vezetést, és végül sovány, egygólos előnnyel vonulhattunk szünetre. (15–14)

Felváltva estek a gólok a folytatásban (ellenfelünk ázsiai koprodukcióban is szerzett gólt, amolyan japán-kínai figurát láthattunk), majd a mérkőzés első emberelőnyének köszönhetően elhúztunk három góllal (20–17), ami ezen az összecsapáson már nagy különbségnek számított.

Tóth Tímea megszerezte a hatodik és hetedik gólját, valamint Juhász felkanyarodásból is eredményes volt. Szucsánszki is visszaállt, és ha már ott volt, rögtön betalált.

A 40. percben – a talán elfáradó – Herr helyére beállt Triffa, a japánok emberelőnyben feljöttek 26–24-re. Aztán hatperces gólcsendet tört meg Tóth Kata, ezzel újra három góllal vezettünk.

A hajrára ezúttal nem roppantunk meg, ráadásul a fontos pillanatokban Triffa is többször védett, így nem kellett lerágnunk a körmünket az izgalomtól. 

A remek kapusteljesítménynek köszönhetően végül 35–28-ra legyőztük Japánt, és a legjobb 12 között folytathatjuk, ahol Spanyolország, Dél-Korea és Kína vár a magyar válogatottra.

 

NŐI KÉZILABDA-VB
C-CSOPORT, 5. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–JAPÁN 35–28 (15–14)
Szucsou, 300 néző. V: Geipel, Helbig (németek)
MAGYARORSZÁG: Herr – Tóth T. 8 (1), Szucsánszki 7, Tóth K. 4, Bódi 4, Kovacsics 3, Bulath 3, Zácsik 2, Juhász 2, Szabó V. 1, Tomori 1, Triffa (kapus). Szövetségi kapitány: Mátéfi Eszter.
JAPÁN: Tasiro – Fudzsi 8 (4), Uegaki 7 (2), Szakugava 7, Maki 2, Arihama 2, Nakaszone 1, Sindzso 1, Takahasi, Kamimacsi, Isitate, Fudzsima (kapus). Szövetségi kapitány: Hvang Kung Jung
"EZ A SIKER ERŐT ADHAT A TOVÁBBIAKRA"

„Nagyon boldogok vagyunk, hiszen elértük a célunkat, bejutottunk a középdöntőbe. Fontos mérkőzésen nyertünk. Kissé fásultabb, fáradtabb volt a csapat a norvégok elleni találkozó után, és a románok elleni második félidő is sokat kivett belőlünk. Még mindig nem játszottunk tökéletesen, de ez a siker erőt adhat a továbbiakra" – nyilatkozta Tóth Tímea a mérkőzés után.

 

„A továbbjutással az első célunkat teljesítettük. Nehéz ellenfélnek bizonyult a japán válogatott, ilyenre számítottunk, hiszen mindig nehezen boldogul vele a magyar együttes. Most a jó csapatmunkánknak köszönhetően kerekedtünk ellenfelünk és nehézségeink fölé. Mert volt abból is. Már a találkozó elején elhúzhattunk volna, de a japánok tartani tudták velünk a lépést. Az összecsapás végén megmutatkozott, hogy van tartás a magyar csapatban, döntetlen állásnál sem vesztettük el a hitünket, és megszereztük a középdöntős szereplést jelentő győzelmet" – mondta a Nemzeti Sportnak Mátéfi Eszter szövetségi kapitány.

 

„A világbajnokság előtt nagyon beteg voltam, 39 fokos lázzal küszködtem, ez lelkileg nagyon megviselt. S talán éppen ezért örülök a mai teljesítményemnek. A második félidőben Herr Orsolya kapott pár olyan gólt, ami után a szövetségi kapitány becserélt. Boldog vagyok, hogy hozzá tudtam tenni a magamét a diadalhoz. A labdaéhségem látszott a produkciómon, belülről, a kapuból nem volt nehéz dolgom, ellenben a lányok rettenetesen nagyot küzdöttek a fürge japánokkal. Bízom abban, hogy Magyarországon mindenki boldog, hiszen továbbjutottunk, ezzel talán kevésbé jutnak el hozzánk bizonyos negatív hangok. Természetes, hogy a szurkolók hiányolják a válogatott nagy sztárjait, de most mi vagyunk itt, nekünk kell bizonyítanunk” – mondta Triffa Ágnes a távirati irodának.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ 
A-CSOPORT
Kongó–Brazília 28–36 (13–19)
Németország–Franciaország 15–29 (10–10)
Svédország–Dánia 27–23 (14–10)
B-CSOPORT
Thaiföld–Ausztrália  25–18 (13–10)
Ausztria–Ukrajna 31–32 (17–15)
Oroszország–Angola 23–21 (11–12)
C-CSOPORT
Tunézia–Chile  34–16 (21–7)
Norvégia–Románia 25–24 (14–12)
MAGYARORSZÁG–Japán 35–28 (15–14)
D-CSOPORT
Argentína–Kazahsztán  24–28 (11–12)
Kína–Elefántcsontpart 35–21 (18–11)
Spanyolország–Koreai Köztársaság 28–27 (15–15)
A csoportok végeredményét itt tekintheti meg.
Innen folytatják: a középdöntő állása és programja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik