Megvan a londoni jegy: Magyarország és Svédország olimpiai résztvevő!

Vágólapra másolva!
2012.04.07. 17:47
null
A magyar tábor ünnepelhetett – jöhet London és az olimpia! (Fotó: Kovács Anikó/MTI)
Címkék
Kezdjük a legfontosabbal: a magyar férfi kézilabda-válogatott olimpiai résztvevő, miután kora délutáni mérkőzésén 29–27-re legyőzte Brazíliát a göteborgi selejtezőtornán, a házigazda Svédország pedig 27–23-ra megverte Macedóniát. Továbbjutott Magyarország és Svédország, az utolsó játéknap már tét nélküli.

A mi szempontunkból is kulcsfontosságú macedón–svéd meccsre már majdnem megtelt a Scandinavium, bár többségben voltak a hazai szurkolók, akik egy fúvós bandát is felvonultattak, de hangerőben a macedónok tartották a lépést. Még szinte el sem kezdődött a meccs, pénteki ellenfelünk már 2–0-ra vezetett. Ezt követően azonban „megérkeztek" a svédek is, és 4–2-ra fordítottak.

AZ OLIMPIAI FÉRFI KÉZILABDATORNA MEZŐNYE
Nagy-Britannia (házigazda)
Franciaország
Argentína
Dél-Korea
Tunézia
Dánia
Magyarország
Svédország
Horvátország
Spanyolország
Izland
Egy hely még kiadó (Szerbia vagy Lengyelország)

A találkozó a várt nagy küzdelmet hozta, a felfokozott idegállapotban egy-két pofon is elcsattant. Kiril Lazarovot például támadásban elkövetett könyöklésért küldték ki két percre. A macedónoknak kellett futniuk az eredmény után, de kétszer is vissza tudtak jönni háromgólos hátrányból, a második után ugyan a svédeké volt az utolsó gól a szünet előtt, de a 12–14-es állás szoros folytatás ígért.

A mi szempontból szerencsésen a svédek folytatták jobban: Kim Andersson kétszer is beköszönt, majd ezt követően is megállíthatatlanul játszott, így az északiak állandósítani tudták (16–12, 17–13, 18–14, 19–15) négygólos előnyüket. A macedónok akkor kapcsoltak, mikor már „égett a ház": az egyébként rossz százalékkal célzó Lazarov elkezdte közelebb hozni csapatát, Petre Angelov kapus pedig fogott néhányat, majd hergelte a lelátón őrjöngő délszláv kontingenst.

A macedónok 21–18-nál, Kim Andersson kétperces kiállításával kaptak egy lehetőséget, viszont nem éltek vele, sőt Petersen lerohanásból tovább növelte a hazai előnyt. Kilenc perccel a vége előtt azonban már csak kettő volt a svéd fór, jött is az időkérés – a hajrá izgalmasnak ígérkezett.

Kim Andersson őrülten szórt, és a macedónoknak nem volt ötletük a svéd átlövő megfogására. Talpon volt a göteborgi csarnok sárgába öltözött (csendesebb) többsége, a macedónok pedig három perccel a vége előtt, négygólos hátrányban konstatálhatták: ez a hajó alighanem elment.

Csoda nem is történt, és jól is volt ez így: Svédország megtartotta előnyét, győzött, így Magyarországhoz hasonlóan hibátlan két forduló után, és mindkét csapat utazik Londonba, az olimpiai kézilabdatornára – az egymás elleni találkozó már „barátságos" lesz. Nem úgy, mint a meccs vége, amely után a két csapat kisebb szópárbajba és dulakodásba keveredett... A kisebb balhét Fredrik Petersen „alázós” gólszerzési kísérlete előzte meg, a macedón szurkolók némi dobálózással vezették le a feszültséget – ez viszont minket szerencsére már nem érdekelt, a magyar csapat és szurkolók elkezdhették az ünneplést.

A magyar kézilabdának és sportbarátoknak fantasztikus ez a húsvét: olimpiai résztvevő a férfi válogatott, BL-döntős a Győri AUDI ETO KC, KEK-döntős az FTC-Rail Cargo Hungaria – csodálatos ez a nap!

IRÁNY AZ OLIMPIA!

FÉRFI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ
MACEDÓNIA–SVÉDORSZÁG 23–27 (12–14)
KORÁBBAN
MAGYARORSZÁG–BRAZÍLIA 29–27 (16–15)
Az állás: 1. Svédország 4 pont, 2. Magyarország 4, 3. Macedónia 0, 4. Brazília 0
Svédország és Magyarország olimpiai résztvevő
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik