Női kézi: Szabó Edina provokálta a debreceni szurkolókat?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.16. 13:06
A Magyar Kézilabda-szövetség Etikai és Fegyelmi Albizottsága a november 12-én megküldött határozatában 1 millió forint pénzbüntetéssel, továbbá három hazai bajnoki mérkőzésre szövetségi ellenőr fogadására és eljárási költségeinek viselésére kötelezéssel sújtotta a DVSC-t, az október 12-én a Hódos Imre Sportcsarnokban lejátszott DVSC-TVP–Érd mérkőzésen, illetve azt követően elhangzott szurkolói megnyilvánulásokért. A fegyelmi határozat nem jogerős, az ellen fellebbezést kíván előterjeszteni a DVSC Kézilabda Kft., amelyet a szövetség fellebbviteli bizottsága bírál el, míg ezen másodfokú testület határozatával szemben, egyet nem értés esetén, bírósághoz lehet fordulni további jogorvoslattal – számolt be róla a klub honlapja.
Az alábbiakban a klub közleményét ismertetjük, tartalmi változtatás nélkül:

„Az érdi csapat feljelentése eredményeként indult fegyelmi eljárásról és az azzal kapcsolatos ügyről a bulvármédiában eddig megjelent tájékoztatások több esetben olyan egyoldalú tényállításokat tartalmaztak, amelyek nem feleltek meg teljes mértékben a valóságnak. Az így megjelentetett, nem kellően megalapozott cikkeket a bulvárlapok utólag le is vették hírportáljaikról. Ezzel összefüggésben kénytelenek vagyunk a jelen közleményünkben a történteket a mi szemszögünkből, de mégis a tényekre alapozva bemutatni.

Sajnálatos, hogy a mérkőzés lefújását követően az érdi csapat vezetőedzőjével, Szabó Edinával szemben sértő, személyeskedő rigmus hangzott el a szurkolóink egy része felől. Ezen rigmust sportszerűtlennek és a kézilabdapályára nem illőnek tartjuk, akkor is, ha az már a mérkőzés után hangzott el, tehát magára a mérkőzésre semmilyen kihatással nem volt.

Ezért a DVSC Kézilabda Kft. elnézést kér Szabó Edinától és mindenki mástól, akit az említett rigmus felháborított. Leszögezzük, hogy a sportszervezetünk elismeri és tiszteli Szabó Edina magas szintű szakmai munkáját, tudását, visszautasítja az őt ért sértő bekiabálást, ennek tartalmával semmilyen módon nem tud azonosulni.

A tényszerű és hiteles tájékoztatáshoz azonban hozzátartozik annak bemutatása is, hogy a sértő szurkolói rigmus bekiabálását közvetlenül milyen indok váltotta ki. A fegyelmi eljárás során felmerült olyan adat, hogy az érdi csapat vezetőedzője, kifejezetten a közönség felé intézett nem éppen sportszerű megnyilvánulásaival provokálta a szurkolókat, és közvetlenül ezen magatartása váltotta ki a szurkolók reakcióját. A sportszakember e magatartását vélhetően szintén a szövetség fegyelmi testülete fogja kivizsgálni és elbírálni egy másik eljárásban, amelynek a megtörténtéig a konkrét megnyilvánulásokról – a vizsgálat eredményessége érdekében – nem kívánunk nyilatkozni. Aki jelen volt a mérkőzésen, maga is tapasztalhatta ezeket.

Ismételten hangsúlyozzuk, hogy az edzőnőt sértő rigmus bekiabálását nem tartjuk elfogadhatónak, annak megismétlődését megelőzendő, egyeztetést kezdeményeztünk a szurkolók képviselőivel, akiknek nyomatékosan felhívtuk a figyelmét a hasonlóan sértő bekiabálások mellőzésére. Azonban a véleménynyilvánítási szabadság és felelősség körében is különbséget kell tenni a szurkolók és a sportszakemberek, mint közszereplők között. Egy mérkőzés alatt és azt követően, az edzők a saját sportszervezetük képviselőjeként tevékenykednek, magatartásukkal a saját klubjukat minősítik, a megnyilvánulásaikkal pedig közvetlenül képesek befolyásolni a szurkolók reakcióit.

Éppen ezért határozottan visszautasítunk minden olyan magatartást is, amikor egy sportszakember – akár a mérkőzésen, akár azt követően – felelőtlenül és sportszerűtlenül, tudatosan hergeli, provokálja a közönséget.

Amit elkövettünk, azért vállaljuk a felelősséget, a vétségünkkel arányban álló büntetést el is tudnánk fogadni. Ugyanakkor bízunk a korrekt eljárásban, abban, hogy a történteket teljes körűen kivizsgálják majd, és amennyiben a másik fél is bizonyíthatóan hibázott, úgy ott is példát statuálnak, mint a mi esetünkben.

A DVSC Kézilabda Kft. által rendezett hazai mérkőzéseken a legnagyobb rivális csapatok sportszakembereit, sportolóit sem szokta inzultus érni, senki nem érzi magát veszélyben vagy fenyegetve. Visszautasítjuk azon megalapozatlan hivatkozásokat, amelyek ezt a látszatot keltik. A csapatunk ellenfelei, a sportolók és sportszakemberek rendre elismerően számolnak be arról, hogy az eredménytől függetlenül rendkívüli élmény a csarnokunkban játszani.

Ezen túlmenően a DVSC Kézilabda Kft. továbbra is fenntartja azon rendkívül sikeres, egyedülállónak tekinthető intézkedéseit, amelyek célja, hogy a mérkőzéseinken minél több gyermek és család kilátogasson. Az idei szezonban bevezetett gyermekmegőrzőnk népszerűsége és a nézők pozitív visszajelzése azt mutatja, hogy jó úton járunk, a többi klubbal összevetve, nemcsak a nézőszámban, de ebben is kiemelkedő eredményeket értünk el.

A továbbiakban is, minden szurkolónkat a csapatunk sportszerű és a csarnokunkra leginkább jellemző varázslatos hangulatban történő buzdítására kérve,

Mindörökké Hajrá Debrecen: DVSC Kézilabda Kft.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik