Újra fellángol a kérdés: jön-e Nagy László?

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2010.10.24. 21:35
null
Nagy László (középen) válaszlevelet írt a szövetségnek
Címkék
Hétfőtől Veszprémben edzőtáborozik a férfi kézilabda Eb-selejtezők csütörtöki (Bosznia-Hercegovina, Szombathely, 18 óra) és vasárnapi (Észtország, Pölva, 16.45) mérkőzéseire készülő válogatott, amelybe Mocsai Lajos szövetségi kapitány újra meghívta a barcelonai Nagy Lászlót, aki válaszlevelet írt a szövetségnek. A várható szűkített keret tagjai közül többen vasárnap későn este még bajnokit játszottak.
A BOSNYÁKOK MÁR EDZENEK

A bosnyák válogatott vasárnap gyülekezett Zágrábban, ahonnan a magyar határhoz közeli Varasdra utazott edzőtáborozni. Innen szerdán érkezik Szombathelyre (busszal másfél órányi út). Bosznia-Hercegovinába csak a csütörtöki meccs után utaznak, mert vasárnap Szarajevóan fogadják a macedónokat.

 

A bosnyák sajtó szerint a héten sok kérdés eldőlhet, mert Magyarország a csoport első számú esélyese, a macedónok pedig a második helyért folyó küzdelemben a bosnyákok a legnagyobb riválisai.

 

Vojislav Radja szövetségi kapitány:

„Vasárnap este Varasdon megtartottuk az első edzést, de a spanyol és a francia bajnokságban szereplő játékosok nélkül, hiszen a barcelonai Danijel Saric, a zaragozai Vukasin Stojanovic, a Chambéryből várt Nebojsa Grahovac és Edin Basic vasárnap még bajnoki mérkőzéseket játszott. Ők csak hétfőn csatlakoznak hozzánk. Szombathelyen szerdán a meccs időpontjában tartunk edzést."

 

A szükebb keretből váratlanul kimaradt Darko Martinovic, aki eddig jobbátlövőként a csapat oszlopos tagja volt.

 

„Martinovic a nem túl színvonalas svéd bajnokságban játszik – magyarázta a kapitány –, és nincs igazán jó formában, ezért nem is hívtam a keretbe. Három balkezes játékosunk is van, mégis a jobbátlövő pozícióban elsősorban a ferencvárosi Marinko Kelecevicre számítok, jóllehet ő jobbkezes. Viszont nem ismeretlen számára ez a szerepkör, a görögök elleni felkészülési mérkőzésen nagyon jól teljesített jobbátlövőként."

 

A bosnyákok másik vezéregyénisége, a gólerős, jól védekező Mirsad Terzic szintén magyar klubban, az MKB Veszprémben szerepel.


A BOSNYÁK KERET

Kapusok: Adnan Sabanovic, Danijel Saric, Nebojsa Grahovac

Szélsők:Vukasin Stojanovic, Bakir Buljugija, Adnan Jaskic, Deni Velic

Beállósok: Muhamed Toromanovic, Senjamin Buric, Vladimir Vranjes

Átlövők: Adnan Harmandic, Damir Doborac, Edin Basic, Mirsad Terzic, Nikola Prce, Ante Kukrika, Marinko Kelecevic, Marko Panic

H. L.

 

A csütörtöki és vasárnapi Eb-selejtező mérkőzésekre összehívott férfikeret kapcsán várhatóan újra fellángol a vita és a találgatás. Jön-e a spanyol kerettagság lehetőségétől és gondolatától állítólag távolodó Nagy László a magyar válogatottba az Eb-selejtezőkre vagy januárban a vb-re? Kinek a dolga és felelőssége, hogy erről újra beszéljen, egyeztessen a címeres mezt legutóbb tavaly nyáron viselő játékossal vagy menedzserével? Milyen feltételekkel vállalná együttesünk egyik legjobbja a szereplést? Vajon továbbra is a Nagy-dilemma a legfontosabb kérdés a Londont megcélzó, a világ élvonalába visszavágyó együttesben?

A felvetésekről így vélekedett Mocsai Lajos mester, a sportág legeredményesebb magyar trénere:

„Nekem kizárólag az a dolgom, hogy összeállítsam és felkészítsem a lehető legerősebb magyar válogatottat az Európa-bajnoki selejtezőkre, majd a januári világbajnokságra. Nem vitatható, hogy Nagy Lászlónak ebben helye van. Köztünk továbbra sincs szakmai ellentét, mert elismerem a tudását, a rutinját, ő pedig sosem kifogásolta az én elképzeléseimet vagy módszereimet. A meghívómat megkapta, majd a szövetségnek küldött elektronikus levelében azt írta, hogy az általa korábban kért, a keret működését érintő változásokról az illetékesek tárgyaljanak a menedzserével. Mivel itt úgynevezett technikai és menedzselési kérdésekről, s nem szakmai problémákról van szó, magam is várom a remélhetőleg kedvező fejleményeket."

S hogy milyen fejlemények várhatóak?

Nagy László a veszprémi edzőtáborba vagy az Eb-selejtezőkre aligha érkezik meg. Ha másként lenne, azt már nyilvánosságra hozta volna az MKSZ, hiszen – hogy csak egy praktikus okot mondjunk – a repülőjegyét oda-vissza már régen meg kellett volna rendelni. Ugyanakkor a januári vb-n akár újra vállalhatja a válogatottságot. Igaz, ezzel megszakadna a hároméves kivárási idő, amely feltétele annak, hogy spanyol válogatott lehessen Londonban (információnk szerint azonban Nagy László ezzel a lehetőséggel továbbra sem számol, s az is biztató, hogy "spanyolosításáról" soha, semmilyen hivatalos bejelentés nem hangzott el sem a játékos, sem a spanyolok részéről).

Vasárnap Mocsai Lajos még nem tudott pontos keretet hirdetni, mert a meghívott játékosok közül sokan késő este még bajnoki mérkőzéseket játszottak. A szegediek (Lékai, Mikler, Zubai) Mezőkövesden nyertek, a külföldről érkezők (Mocsai T., Ilyés, Rédei, Gál, Schuch) közül pedig a legtöbben szintén játszottak, ezért csak hétfőn kelhetnek útra. Ők nyilván nem lehetnek ott Veszprémben a hétfő délelőtti találkozón.

Magyarán, csak hétfő estére derül ki pontosan, hogy kikre számíthat a kapitány a héten az edzéseken és a két Eb-selejtezőn, s kik hiányoznak sérülés miatt.

„A csapat gerince remélhetőleg nem változik, hiszen szerencsére valamennyi poszton vannak biztos pontjai a válogatottnak – reménykedett Mocsai Lajos. – A lényeg, hogy a rövid felkészülési időben csak az edzésekre összpontosítsunk, hogy Szombathelyen sikeresen kezdhessük, majd Észtországban eredményesen folytathassuk a selejtező sorozatot."

MAGYAR VÁLOGATOTT
A VÁRHATÓ 18 TAGÚ KERET A BOSNYÁKOK ÉS AZ ÉSZTEK ELLEN
Kapusok: Fazekas Nándor (MKB Veszprém KC), Liszkai Szilveszter (MKB Veszprém KC), Mikler Roland (Pick-Szeged) 
Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB Veszprém KC), Iváncsik Tamás (MKB Veszprém KC)
Jobbátlövők: Laluska Balázs (MKB Veszprém KC), Mocsai Tamás (Flensburg, német) Rédei István (Arrate Eibar, spanyol)
Irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém KC), Lékai Máté (Pick-Szeged)
Beállósok: Gál Gyula (CO Zagreb, horvát), Schuch Timuzsin (Constanta, román), Zubai Szabolcs (Pick-Szeged)
Balátlövők: Ilyés Ferenc (TBV Lemgo, német), Katzirz Dávid (Pick-Szeged), Nagy Kornél (MKB Veszprém KC)
Balszélsők: Halász Máté (Tatabánya Carbonex KC), Iváncsik Gergő (MKB Veszprém KC)
A PROGRAM (Európa-bajnoki selejtezők, 1. és 2. forduló) 
Október 28., 18 óra, Szombathely: Magyarország-Bosznia-Hercegovina 
Október 31., 16.45 óra (magyar idő), Pölva: Észtország-Magyarország 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik