Veretlen kontra nyeretlen - Veszprém-Szentpétervár

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2013.11.30. 12:01
null
A védőspecialista Schuch Timuzsin újabban rákapott a góllövésre (Fotó: MTI)
Az idei utolsó BL-mérkőzésére készül a legrangosabb európai sorozatban még pontveszteség nélkül álló MKB-MVM Veszprém férfi kézilabdacsapata, amely szombaton (18.15 óra) a pont nélküli Szentpétervárt fogadja. Az EHF-kupában a Pick Szeged és a Csurgó is idegenben szerzett előnnyel várja a Benfica, illetve a Besiktas elleni visszavágót, előbbi szombaton, utóbbi vasárnap lép pályára.

 

Az idei utolsó BL-mérkőzésére készül a legrangosabb európai sorozatban még pontveszteség nélkül álló MKB-MVM Veszprém, amely szombaton (18.15 óra) a pont nélküli Szentpétervárt fogadja. Carlos Ortega edző gárdája az orosz bajnok elleni elvárható győzelmével és jó játékával kárpótolhatja magát és közönségét a legutóbbi, Celje elleni mérkőzésen kissé nyögvenyelősen és szerencsével elért egygólos sikerért.

TANULÓPÉNZ
Az oroszok edzője, Dmitrij Torgovanov játékosként a sportágban világhírnévre tett szert, mert az egyik legjobb beállós volt, aki fantasztikusan helyezkedett, erőszakos és gólerős volt. Nem véletlenül tölthetett el 13 évet a német bajnokságban, az orosz válogatottal pedig mindent megnyert, amit csak lehetett, sőt világbajnoki aranya kettő is van. „Negyedszer indulunk a BL-ben, amelyben egyelőre meg kell fizetnünk a tanulópénzt, különösen a világ legjobbjai közé tartozó Veszprém ellen – mondta. – A legfontosabb, hogy fiatal játékosaink tapasztalatot szerezzenek. Szerettünk volna továbbjutni a csoportból, de ez nekünk még csak álom.”

A győzelem záloga ezúttal is a veszprémiek erőszakos, szinte áttörhetetlen védekezése lehet, amelynek tengelyében – egyúttal a sérült Nagy Lászlót is helyettesítve – a válogatott Schuch Timuzsin állhat. A beállóst az esélyek mellett a sérült térdéről is kérdeztük.

„A sérülésemmel kezdem, amely valójában csak néhány órán át fájt, miután múlt szombaton kaptam egy rúgást a térdemre, és amelyről nem is érdemes túl sokat beszélni, mert nincs szakadás, sem súlyosabb zúzódás – válaszolta. – A véraláfutás? Az már egy-két nap után halványodott, a fájdalom pedig nem akadályozott a héten az edzésekben. Ezért nem is fordultam orvoshoz, nem szorultam kezelésre.”

Csapatáról, a héten végzett edzésekről és az esélyekről szívesebben és bővebben beszélt Schuch Timuzsin, aki az utóbbi BL-mérkőzéseken megmutatta, hogy nem csak védekezőspecialista. Akkor sem vallott szégyent, amikor támadásban is pályán maradt: a Zágrábnak három, a Celjének egy gólt lőtt.

„Ugyanolyan figyelemmel és szorgalommal készültünk a Szentpétervár fogadására, mint a többi csoportellenfelünkére – folytatta. – Persze látjuk a táblázatot, és tudjuk, hogy az A-csoportban eddig sorozatban hat vereséget szenvedő együttes jön hozzánk. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy Dmitrij Torgovanov edző nagy munkát végez, amelynek eredményeként a Szentpétervár fokozatosan javul és egyre jobban összeáll. Egy percig sem gondolom, hogy veszélyben lehetne a győzelmünk, ám abba a hibába nem szeretnénk még egyszer beleesni, mint a Celje elleni találkozó utolsó tíz percében. Jó szájízzel, győzelemmel szeretnénk búcsúzni erre az évre a BL-től, és újra igazi élményt szeretnénk nyújtani közönségünknek.”

Carlos Ortega edző megerősítette az oroszokról már a szentpétervári, 28–15-re megnyert mérkőzés kapcsán elmondott véleményét. Szerinte a sok fiatallal felálló gárda néhány rutinos játékosra alapozza a taktikáját. Alekszej Kisu kapus igyekszik összefogni csapata védekezését, támadásban pedig Viktor Koralenko a vezéregyéniség. Figyelniük kell a veszprémieknek a két gyors szélsőre, valamint a nagyon erős beállósokra.

„Továbbra is Nagy László nélkül állunk fel, mert jobbátlövőnknek ki kell pihennie a térdsérülését, nehogy a későbbiekben újabb gond legyen vele. A helyettesítését igyekszünk megoldani, de emiatt kissé fel kell forgatnunk a csapat jobbszárnyát” – mondta az edző.

A VESZPRÉM BL-PROGRAMJA
Szeptember 19.: Szentpétervár–Veszprém 15–28
Szeptember 29.: Veszprém–RN Löwen 30–29
Október 10.: Veszprém–Zaporizzsja 44–27
Október 20.: Zagreb–Veszprém 22–33
November 17.: Celje–Veszprém 26–31
November 23.: Veszprém–Celje 27–26
November 30.: Veszprém–Szentpétervár
Február 9.: Löwen–Veszprém
Február 15.: Veszprém–Zagreb
Február 22.: Zaporizzsja–Veszprém

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
A-CSOPORT, 7. FORDULÓ
MKB-MVM VESZPRÉM–SZENTPÉTERVÁR (orosz)
Veszprém, szombat 18.15
óra. Vezeti: Opala, Valek (csehek). Tv: Digi Sport 1

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MKB-MVM VESZPRÉM 6 6 193–144 +49 12
2. RN Löwen (német) 7 5 1 1 213–179 +34 11
3. Motor Zaporizzsja (ukrán) 7 3 1 3 197–211 –14 7
4. CO Zagreb (horvát) 6 2 4 161–171 –10 4
5. Celje PL (szlovén) 6 2 4 158–161 –3 4
6. Szentpétervár (orosz) 6 6 120–176 –56 0


CSAK EGY LÉPÉS KELL

A férfi EHF-kupában, a második számú európai sorozatban – minden jel szerint – a 16 között is két magyar együttesért szoríthatunk (a négyes csoportokat december 5-én sorsolják), mert a 32 között az első mérkőzésen a Szeged nyert Lisszabonban a Benfica ellen (25–24), a Csurgó pedig Isztambulban verte meg a Besiktast (31–29).

Tiszteletet parancsol az ellenfeleknek a két remek eredmény, ám nem altathatja el sem a somogyiakat, akik újoncok az európai kupákban, sem a jelentős BL-rutinnal felvértezett, nagyon erős keretű szegedieket.

A szombati szegedi mérkőzés (16.15 óra, tv: Digi Sport2) kapcsán tudni kell, hogy a kezdődobást id. Fehér Miklós, a Benfica 2004-ben 24 évesen elhunyt válogatott labdarúgója, Fehér Miklós édesapja végzi el. Carlos Pastor gárdája a labdarúgó emlékének szenteli a visszavágót.

A csurgóiak vasárnap (19.15 óra, tv: Digi Sport1) fogadják a szerb, horvát, ukrán, észt és azeri légiósokkal megerősített, mégis a török válogatott jobbátlövőjére, Ramazan Dönére épülő Besiktast, amelynek jelentős az európai kuparutinja. Imre Vilmos edző játékosainak figyelniük kell arra, hogy a rettentően erős, két méter feletti játékosokból álló török védőfal rendre labdát csen és lerohanásokat indít. A felállt védőfallal szemben pedig főleg Döne és a sérülése után Csurgón visszatérő szerb balátlövő, David Rasics veszélyes.

FÉRFI KÉZILABDA EHF-KUPA
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, VISSZAVÁGÓK
PICK SZEGED–BENFICA (portugál)

Szeged, szombat, 16.15 óra. Vezeti: Nikolov, Nacsevszki (macedónok). Tv: Digi Sport2
Az első mérkőzésen 25–24-re nyert a Szeged.

CSURGÓ–BESIKTAS (török)
Csurgó, vasárnap, 19.15
óra. Vezeti: Schulze, Tönnies (németek). Tv: Digi Sport1
Az első mérkőzésen 31–29-re nyert a Csurgó.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik